PROTIV IZBJEGLICA

VIKTOR ORBAN 'Nemoguće je otvoriti granicu s Hrvatskom, branimo Europu! Ako dopustimo invaziju migranata, Schengen je propao'

Mađarski premijer uvjeren je da ima podršku velike većine Europljana u svojim potezima
 AFP

Mađarski premijer Viktor Orban za Novu TV rekao je da su građani Europe uz njega, a usporedbe s nacistima nazvao je dijelom političke igre.

Na pitanje je li spreman otvoriti granicu između Hrvatske i Mađarske i Slovenije kazao je kako to nje moguće.

- Zatvorili smo granicu i predlažemo da ih se šalje natrag u Grčku, a ne da ih se šalje na sjever prema Austriji i Njemačkoj. Cilj nije samo izbjeći invaziju mađarske granice, nego ih vratiti natrag. U suprotnom, Schengen će se urušiti. Ako je Mađarska spremna propustiti invaziju i imigrante kroz svoj teritorij, to znači da je Schengen gotov, a Schengen je vrijedan i moramo ga braniti. Ljudima se ne sviđa ono što se događa. Većini Europljana se to ne sviđa. Oni se protive - kazao je Orban.

Mađarski premijer kazao je kako je na nedavnom EU summitu razgovarao sa Zoranom Milanovićem, ali i da je s hrvatskom predsjednicom vodio 'dobar razgovor'.

- Cijenim hrvatski narod. Uvijek cijenimo i poštujemo izabrane čelnike i željeli bismo održati dobre odnose između Hrvatske i Mađarske - kazao je Orban i istaknuo kako su usporedbe njega s nacistima dio političke igre i kako ih se ne treba uzimati za ozbiljno.

- Ljudi su s nama. Europljani. Prije svega mislim da će ono što se događa uništiti Europu, a mi je želimo braniti. Drugo je da imamo međunarodne obveze, međunarodne ugovore. Oni su jasni i moramo ih se pridržavati. Europski kontinent je kontinent vladavine prava. Ako se ne pridržavate pravila rezultat je kaos. Moramo se držati pravila što znači schengenskih pravila - zaključio je Orban, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:15