EKSKLUZIVNE SNIMKE

VIDEO: 'VRIJEĐAO SAM PREMIJERA JER NE ZNAM ZVIŽDATI' Luka Kozina iz Knina na tapeti ima sve političare osim Ruže Tomašić

Jutarnji list jedini ima snimku nemilih događaja s proslave Oluje u Kninu i na istoj sve detalje u kontekstu već pomalo famoznog 61-godišnjeg Luke Kozine iz mjesta Velići u Sinjskoj krajini koji se od 1995. godine nastanio u Kninu i koji je doslovno preko noći postao maksimalno medijski eksploatiran u kontekstu optužbi da je tijekom proslave Oluje u Kninu vrijeđao premijera Zorana Milanovića za vrijeme njegovog govora.

Na snimci se naime jasno čuju uzvici i zvižduci negodovanja premijeru koji su dolazili iza govornice, te potom pokreti osiguranja bliže prema okupljenima u svrhu saznanja o čemu se radi. Isti se odmah leđima vraćaju bliže premijeru i tu ostaju do kraja njegovog obraćanja, dok sljedeći kadrovi fokusiraju dolazak jednog uniformiranog i zatim nekolicine policajaca u civilu koji su stupili u razgovor s Kozinom koji je na sebi imao dres Hajduka i krunicu oko vrata.









Nije bilo uporabe prisile, niti nekih značajnijih pokreta Kozine kao i policajaca iz osiguranja što bi ih natjeralo na postupanje u svrhu udaljavanja ili privođenja, što je sudeći prema viđenom, odrađeno preko mobitel veze s pretpostavljenima koju su tog trenutka procijenili da bi udaljavanje Kozine sa skupa dodatno moglo prouzročiti neželjene reakcije dijela okupljenih koji su zviždali premijeru.

Tako je Luka Kozina ostao slobodan sve do večernjih sati kada je nešto iza 21 sat priveden u PP Knin na obavijesni razgovor zbog narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja premijera Zorana Milanovića.

Doznajemo kako su policajci na alkotestu Kozini izmjerili nepunih 1,35 promila alkohola u krvi, pri čemu je on naglasio kako ujutro dok je trajala proslava nije pio nikakav alkohol.

Također se doznaje kako je Kozina na kriminalističkom istraživanju priznao da je verbalno vrijeđao premijera, ali mu nije zviždao jer to nije u stanju, te je naglasio kako on obično na sličnim manifestacijama "na tapetu" ima skoro sve političare u spektru od lijeva do desna osim Ruže Tomašić.

Noć je proveo u Policijskoj postaji i nije se žalio na postupke policajaca koji su mu donosili hranu, piće i cigarete, dok je sutradan nešto prije 14 sati prepraćen na kninski Prekršajni sud gdje mu je sudac kazao da će Rješenje o postupku dobiti putem pisanog otpravka. Netom nakon što je izašao iz zgrade suda na slobodu, odmah je na glavnoj kninskoj prometnici i mnoštvu lokala bio uočen od gostiju koji su mu dobacivali kako je postao "zvijezda dana" i slično.

Inače, Luka Kozina je bio hrvatski vojnik od 1991. do 1995. godine na dužnosti pješaka i topnika 4. i 126. tzv. sinjske brigade.Po zanimanju je srojobravar, prije rata zaposlen u Željezari Split, te mu je nakon rata dijagnosticiran PTSP od kada je umirovljen. Suprug je i otac petero djece, te po mnogo čemu osebujna ličnost koja u kontekstu osobne medicinske anamneze često na javnim skupovima reagira spontano i neprimjereno za većinu, pri čemu valja naglasiti da je od 1995. godine član kninske Udruge liječenih branitelja od PTSP-a.

Do sada mu se takvi zabilježeni ispadi zabilježeni na više mjesta nisu "razbili o glavu", ali očito, tjerajući mak na konac jednom je došao u poziciju da postane objekt policijske i potom sudske opservacije. Srećom za njega, u cijelom slučaju samo u primarnoj domeni prekršaja iz remećenja javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:24