KIŠNO LJETO

VIDEO: STIGLO JE SNAŽNO NEVRIJEME Divlji vjetar nosio sve pred sobom po Istri, opasnost nije prošla

 YouTube

Frontalna naoblaka tijekom poslijepodneva prešla je preko područja Istre, javlja portal Istramet . Pritom su zabilježeni jači grmljavinski pljuskovi, a bilo je i vrlo jakih udara vjetra.

Na Rtu Kamenjaku zabilježen je udar jugozapadnjaka od čak 23 metra u sekundi, odnosno nešto više od 80 kilometara na sat.

Meteorološka postaja u Novigradu koja je smještena u Lučkoj upravi zabilježila je 19 metara u sekundi, dok je u Poreču bilo jakog zapadnjaka (16 m/s). Vrlo jakih udara vjetra bilo je i u unutrašnjosti Istre, tako je primjerice 20 m/s zabilježeno u Biloslavima kraj Grožnjana.

Što se tiče količina oborina izmjerene su vrlo raznolike količine. Najviše kiše palo je na zapadnom ulazu u tunel Učku (20 mm), zatim u Belaju i Roču (18 mm), te u Rovinju i Barbarigi (16 mm), piše Istramet .

Na YouTubeu je objavljena i kratka snimka valovitog mora i silovitog vjetra koji je tijekom poslijepodneva puhao na području Novigrada.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak će vrijeme biti promjenjivo i nestabilno s čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegdje jače grmljavinsko nevrijeme očekuje se u noći i ujutro na južnome dijelu Jadrana, danju uglavnom u Slavoniji.

Vjetar većinom slab, a na srednjem Jadranu u noći i prijepodne umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura između 14 i 20, na Jadranu od 20 do 23, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 28°C.

Meteoalarm je za područje cijele Hrvatske za utorak objavio žuto upozorenje, a za Liku i Gorski kotar i narančastu uzbunu zbog najavljenog grmljavinskog nevremena.

U srijedu u unutrašnjosti prijepodne oblačno povremeno s kišom, poslijepodne promjenjivo uz kratkotrajne lokalne pljuskove. Na Jadranu pretežno sunčano uz rijetke poslijepodnevne lokalne pljuskove i grmljavinu.

U četvrtak i petak pretežno sunčano, a mala mogućnost za rijetke lokalne pljuskove još uglavnom u gorju. Vjetar slab, na Jadranu do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Postupno toplije.

Ovogodišnji lipanj najtopliji otkad se vrše mjerenja

Lipanj 2014. je bio najtopliji mjesec u svijetu od 1880. kada su se počela vršiti mjerenja, objavila je u ponedjeljak Američka agencija za ocean i za atmosferu (NOAA).

Kombinirana prosječna temperatura površine kopna i oceana iznosila je u lipnju 16,22 Celzijeva stupnja, što je 0,72 stupnja više od prosjeka u 20. stoljeću za taj mjesec, čime je premašen prijašnji rekord za lipanj iz 2010., dodaje NOAA.

"Mjesečne temperature su u većem dijelu planeta iznad prosjeka, s rekordno visokim temperaturama na jugoistoku Grenlanda, na sjeveru Južne Amerike, na istoku i u središtu Afrike te na jugu i na jugoistoku Azije", navodi agencija u priopćenju.

Zadnji put je temperatura za lipanj bila ispod prosjeka za 20. stoljeće 1976., podsjeća agencija.

Isti izvor navodi da je i svibanj 2014. bio najtopliji u svijetu od početka mjerenja 1880., potukavši raniji rekord za taj mjesec, isto iz 2010. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:19