KONTROVERZNI GOST

VIDEO Srpski povjesničar na HTV-u ŠOKIRAO izjavama: Hrvati su primitivci, a Vukovar je srpski grad!

Nije baš najjasnije zašto je Pein pozvan da iznosi svoje stavove u ovakvoj emisiji
 YouTube

ZAGREB - Prvo morate raščistiti s hrvatskim primitivizmom, a onda možemo razogovarati o znanosti i Drugom svjetskom ratu - rekao je u HTV-ovoj emisiji Petra Vlahova "In Medias Res" srpski povjesničar Jovan Pein. Ta se teza provlačila kroz cijelu emisiju kojoj je tema bila aktualni sudski postupak u Srbiji koji za cilj ima rehabilitaciju četničkog pokreta i četničkog vođe Draže Mihailovića.

Nije baš najjasnije zašto je Pein pozvan da iznosi svoje stavove u ovakvoj emisiji i na ovu temu. On je bivši direktor Arhiva Srbije, ali je s tog mjesta smijenjen još 2002. godine, piše Večernji list . Svoje je kontroverzne stavove mirno iznosio iz beogradskog studija.

- Vukovar je bio srpski grad, a Hrvati uzimaju sve tuđe - rekao je Pein te je dodao kako su Hrvati prisvojili i Tomislavovu krstionicu. Prema njegovu mišljenju ona zapravo pripada Italiji.

Katoličke je svećenike optužio da su za ustaše počinili ratne zločine, a za četnike je rekao kako "nikada nisu činili nikakve zločine".

Gosti u studiji počeli su se zgražati zbog ovakvih izjava, no to Peina nije spriječilo da hrvatskim građanima još poruči "da pogledaju dokud je bila Srbija, a dokud Hrvatska" te da "Hrvati danas govore srpskim jezikom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:09