NA KORAK DO CILJA

VIDEO: REUTERS SNIMIO REPORTAŽU O HRVATSKIM PRIPREMAMA ZA PRISTUPANJE EU Nova granica Europe

Uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju , novinarska agencija Reuters snimila je reportažu o graničnoj policiji koja vodi borbu sa sve većim brojem pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

Kako piše Reuters, iako je do sada granica između jugoslavenskih republika bila slabo definirana, ulazkom Hrvatske u EU postat će to jedna od najstrože čuvanih granica na svijetu.

U prilogu, novinari Reutersa razgovarali su sa pograničnim policajcima koji svakodnevno budno prate granice duž Lijepe naše.

- Cijelo ovo područje problematično je zbog velike blizine hrvatsko-crnogorske granice, i ovdje je došlo do povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka u posljednjim godinama, izjavio je Pero Matić iz policijske postaje u Grudama.

Matić je također upozorio na to da većina ilegalnih imigranata uglavnom dolaze iz Albanije i Kosova, no i iz azijskih i sjevernoafričkih zemalja poput Sirije, Afganistana, Maroka, Tunisa i Somalije, kojima su cilj zemlje EU zapadno od Hrvatske.

Hrvatska će nakon ulaska u Europsku uniju 1. srpnja 2013. imati rok od dvije godine da u potpunosti zadovolji standarde Schengena. Za to ćemo izdvojiti milijune, ali i zaposliti više policijskih službenika.

Hrvatska će na schengenskoj granici morati imati dva policajca na jedan kilometar, dok danas ima jednog policajca na dva kilometra. Ukupno će za funkcioniranje schengenske granice biti potrebno oko pet tisuća ljudi.

Podsjetimo, Schengenski prostor, obuhvaća teritorije 26 europskih zemalja, koje su usvojile Schengenski sporazum potpisan 1985. u Schengenu u Luksemburgu. Schengenski prostor u mnogo čemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42