'U POTRAZI ZA OLUJOM'

VIDEO Redatelj filma o Gotovini: Presuda je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom

Jack Baric prije dvije godine na Zagrebdoxu predstavio se filmom 'U potrazi za olujom' koji ističe lik i djelo generala Gotovine

SAN PEDRO - Šokantna presuda generalu Anti Gotovini osim hrvatske javnosti potresla je i brojne Hrvate koji žive u dijaspori ili one koji su podrijetlom vezani uz Hrvatsku.

Među njima je i američki redatelj Jack Baric koji se prije dvije godine našim sugrađanima predstavio na Zagrebdoxu filmom ' U potrazi za olujom ' ( Searching For A Storm ). Dokumentarni film prati zbivanja u Domovinskom ratu s posebnim isticanjem lika i djela generala Gotovine.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

GENERAL MLADEN MARKAČ: Sve je prolazio s dečkima. Zapovijed je glasila ‘za mnom’

GENERAL IVAN ČERMAK: Biznismen koji je u Knin trebao vratiti građane i trgovine

GENERAL ANTE GOTOVINA: Legionar koji je oslobodio Knin

Tijekom snimanja spomenutog dokumentarca Baric je imao priliku razgovarati s brojnim Gotovininim kolegama te tako pobliže upoznati hrvatskog generala osuđenog na 24 godine zatvora .

- Svi suborci Gotovinu opisuju na sličan način. Bio osoba čvrste discipline što je zahtijevao i od svojih vojnika kao i čovječno ponašanje u ratu. Dakle, sve za što je optužen u potpunoj je suprotnosti s karakterom Ante Gotovine - ispričao je Baric.

Nastavlja kako ga je šokiralo kada je čuo presudu. Smatra kako to baca sramotu na sve ljude koji imaju veze s Hrvatskom jer je ' nakon četiri godine okupacije Oluja je bila akcija koja nam je vratila domovinu'.

- I to je učinio vojnik koji se dokazao kao vrlo profesionalna osoba, a presuda ga sada čini najgorim oblikom beskorisne osobe. Kazuje nam da nismo imali pravo boriti se za našu zemlju koju je okupirao neprijatelj - opisuje Baric.

Redatelj filma 'U potrazi za Olujom' ističe i kako je sretan što je američko-hrvatskog podrijetla jer na taj način razumije obje strane.

- Imam sreću da razumijem kako je živjeti u zemlji koja je super sila, ali i isto tako i shvaćati kako malena nacija može postati frustrirana kada dobije osjećaj da su interesi međunarodne zajednice važniji od njenih na njenom teritoriju, unutar njenih granica. Posljedica je gubitak povjerenja i nikada ništa dobro nije proizašlo iz toga - zaključuje Baric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:15