GRAĐANSKI BUNT

VIDEO Prosvjednici HDZ gađali jajima, a ispred veleposlanstva Japana zapalili svijeće. Iduća šetnja je u subotu u 18 sati

Zagreb, 170311. Jedanaesti po redu protuvladin prosvjed tzv. Facebook grupe poceo je u 18 sati na Cvjetnom trgu poslije cega su prosvjednici krenuli u povorci gradom.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

>>>>NOVO<<<< 19:43 - Prosvjednici su stigli na Trg bana Josipa Jelačića i službeno završili prosvjed. Najavili su novi za subotu u 18 sati i krenuli kućama. Nešto kasnije, u Varšavskoj ulici, priveden je Ivan Pernar. Razlog je trenutno nepoznat jer danas mu je istekla zabrana prilaska središnjem zagrebačkom trgu.

19:30 - Stigli su pred japansko veleposlanstvo i održali minutu šutnje, zapalili svijeće i molili se za žrtve potresa i tsunamija, ali i da situacija s nuklearnim elektranama prođe u redu.

19:21 - Povorka od 500 prosvjednika je iz Šubićeve krenula ponovno prema Trg žrtava fašizma, potom na Zeleni val i sad se kreće prema centru grada.

Pogledajte kako su prosvjednici odali počast japanskim žrtvama

19:10 - Sindikatima su pred njihovim domom poručili "Izdaja, izdaja" i upitali zašto su ih izdali, aludirajući na inertnost sindikalnih lidera i njihovo stajanje po strani dok je zemlja, a i njihovi članovi, u najgoroj situaciji u proteklih 11 godina.

19:00 - Pernaru su ponovno dali do znanja mnogi prosvjednici kako ga ne žele za vođu. Pozvao ih je da idu do stana Jadranke Kosor, ali odbili su ga i kazali kako ih je premalo te da će to učiniti u subotu. Potom su se okrenuli i krenuli prema Zvonimirovoj ulici.

18:50 - Povorka je stigla pred središnjicu HDZ-a, čiji ulaz čuva pedesetak policajaca. Koje su prosvjednici pogodili s nekoliko jaja. Reakcija je izostala, ali kako dugo nije bilo problema na prosvjedima policajci su izgledali prilično zatečeno.

18:47 - Pernar je htio održati govor pred HNB-om, ali većina od 500 prosvjednika je rekla kako to nije prosvjed protiv monetarne politike već protiv Vlade i da treba otići pred HDZ. Kad su Pernar i njegovi pristaše to vidjeli krenuli su za svima.

18:34 - Na Trgu bana Jelačića priključilo se još oko 300 prosvjednika koji ne podržavaju Pernara i nisu željeli u povorku dok je on na čelu. Sad svi zajedno idu prema HDZ-u.

18:30 - Nakon što su pred policijskom blokadom od 16 policajaca pod punom opremom, kazali kako znaju da ih premijerka Kosor ne čuje, ali da će ih čuti, krenuli su prema "centru moći", središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Pojavio se i novi veliki transparent "Ne damo Brijune".

18:22 - Kod Kamenitih vrata su policijske blokade, tako da prosvjednici ne mogu na lokaciju koju najviše žele. Stali su pred blokadom i uzvikuju parole poput "Čuvate mafiju" i "Mi vas plaćamo".

18:16 - Povorka od otprilike 400 ljudi je krenula s Cvjetnog trga prema Trgu bana Josipa Jelačića i potom skrenula u Radićevu ulicu, kojom će pokušati na Markov trg. Na čelu povorke je Ivan Pernar, iako mu je zabranjeno kretanje na toj lokaciji. A na čelu su i lažne novčanice od 250 kuna, s likom Andrije Hebranga.

18:15 - Prosvjednici nastavljaju s potporom Japanu pa neki od njih imaju japanske zastave. Osim tih, prevladavaju i hrvatske te one s protiv Europske unije, koje su donijeli aktivisti udruge "Volim Hrvatsku". Na prosvjedu su i Crvena akcija i Akademska solidarnost, kojoj je na čelu Mate Kapović.

18:05 - Skupilo se stotinjak ljudi, u oko upadaju veliki transparenti s natpisima "Hoćemo niže, a ne nove poreze" i "Nacionalizacija banaka", a trenutno Ivan Pernar drži već mnogima poznat govor.

- Nije bitno koliko nas ima nego koliko smo uporni - komentirao je Pernar dosad najnižu posjetu na prosvjedu .

ZAGREB - Odmor od prosvjeda u Zagrebu trajao je tri dana i vrijeme je za novo izražavanje nezadovoljstva radom vladajućih. U 18 sati na Cvjetnom trgu počeo je skup kojim se traže prijevremeni izbori, odnosno odstupanje premijerke Jadranke Kosor i njezine Vlade.

Kao glavna stavka današnjeg prosvjeda jest potpora 25-godišnjem Tomislavu, kojem prijeti od tri mjeseca do tri godine zatvora zbog paljenja zastave Europske unije na jednom od ranijih prosvjeda ove vrste.

Transparenti i ostale poruke napravljeni su njemu u čast, a vjeruje se kako će zbog toga jedno od odredišta večerašnjeg 'marša' biti i zgrada u kojoj stanuje ministar Tomislav Karamarko, kojeg se smatra najodgovornijim za podizanje kaznene prijave protiv mladića.

Okupilo se u početku tek stotinjak ljudi, ali vjeruje se da će u 'špici' prosvjeda biti njih nekoliko tisuća jer vrijeme je iznimno ugodno. Također, i ovoga puta se naglašava kako nasilja ne smije i neće biti, ali i da je ovo uvertira za veliki prosvjed najavljen za subotu 19. ožujka .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:27