NOVA ZRAČNA LUKA

VIDEO Pogledajte kako će izgledati 'novi Pleso': Projekt koji je ova Vlada ispustila iz šaka

Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi je 192 milijuna eura, a u drugoj, kada broj putnika godišnje dosegne pet milijuna, se procjenjuje na još 29 milijuna eura

Vlada Jadranke Kosor neće donjeti odluku o izboru koncesionara za izgradnju novog zagrebačkog aerodroma već će ta odluka biti prepuštena sljedećoj Vladi, saznaje Jutarnji list. Odgovornost leži na Stručnom povjerenstvu za koncesiju novog putničkog terminala kojem je na čelu Tomislav Mihotić državni tajnik za infrastrukturu. Povjerenstvo je čak nekoliko puta odgađalo objavu odluke o eliminaciji ponuditelja koji nisu ispunili potrebene uvjete daljnje natjecanje, odnosno koji su ponuditelji pozvani da daju svoje konačne ponude.

Na natječaj se javilo deset međunarodnih ponuditelja, a Mihotić je 10. svibnja prilikom objave imena ponuđača kazao kako će 19. svibnja biti poznate kompanije koje ulaze u drugi krug. Tada je kazao da će do kraja rujna biti odabran najpovoljniji ponuđač s kojim bi se do kraja listopada potpisao koncesijski ugovor. Prema tom planu planirani rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača bio je kraj rujna, nakon čega je trebalo uslijediti potpisivanje koncesijskog ugovora u listopadu 2011. Radovi su trebali početi u prvom kvartalu sljedeće godine. No, zbog sporosti administracije i straha od donošenja odluka cijela procedura se odužila, te je Ministarstvo prometa tek danas objavilo da s današnjim datumom šalje poziv za dostavu ponuda od natjecatelja koji su ispunili uvjete iz prve faze nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb . Iako, se u priopćenju ne navodi koji su i koliko je ponuditelja ušlo u drugi krug, neslužbeno se već duže vrijeme zna da je riječ o šest kandidata. Prema istim izvorima u drugi krug su najvjerovatnije prošli konzorcij indijskog GMR-a i Zračne luke München, zatim američko-kanadski ADC&HAS te konzorcij Zračne luke Zürich i austrijskog Strabaga. Iz natječaja su navodno ispale dvije od tri turske tvrtke koje su dale svoje ponude. S obzirom da smatrasu da su nepravedno ispali svoje negodovanje su izrazili potpredsjedniku vlade Domagoju Miloševiću, a jedna tvrtka čak najavljuje da će tražiti poništenje natječaja.

U priopćenju ministarstva prometa navodi se kako tvrtke koje su prošle u drugi krug svoje konačne ponude moraju podnjeti do 31. listopada. Tog dana bit će javno objavljena imena svih ponuditelja koji su dali konačnu ponudu. Također, bit će objavljeni njihovi osnovni podaci, te će se objaviti zbroj sadašnjih vrijednosti ukupne fiksne koncesijske naknade u eurima i zbroj sadašnjih vrijednosti ukupne promjenjive koncesijske naknade u postotku od bruto prihoda.

S obzirom na rok dostave konačnih ponuda, jasno je da se cjelukupna planirana procedura odužila za dodatna dva mjeseca. S obzirom da su parlamentarni izbori 4. prosinca odluka o koncesionaru će biti ostavljena sljedećoj Vladi. To bi proceduru izbora moglo rastegnuti za još nekoliko mjeseci. Posebice ukoliko na izborima pobijedi oporbena koalicija i krene u preispitivanje dotadašnjeg tijeka natječaja. Stoga se već sada može postati upitno hoće li radovi na novom zagrebačkoma aerodromu uopće početi sljedeće godine.

Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi je 192 milijuna eura, a u drugoj, kada broj putnika godišnje dosegne pet milijuna, se procjenjuje na još 29 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:54