KUKURIKU BOJKOT

VIDEO Ni bolesni ih nisu spasili: Sabor nema kvorum! Šeks se ispričao: SDP-ovci su me isprovocirali

Iako su stigli i bolesni Branko Vukelić i Marko Turić, nije pomoglo. PREDOMISLIO SE ŠEMSO TANKOVIĆ
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 12:45 - Nakon bojkota oporbe vladajući HDZ danas ipak nije uspio skupiti kvorum te, kao što su još sinoć planirali, izglasati neke od zakona. Umjesto glasanja posve neočekivano uslijedila je isprika potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa zbog čijih uvreda na račun zastupnice SDP-a Gordane Sobol je Kukuriku koalicija i definitivno odlučila ne aktivno sudjelovati u radu Sabora.

- Želim izraziti žaljenje što sam isprovociran neprimjerenim ponašanjem zastupnika SDP-a i sam neprimjereno reagirao. Ispričavam se svima koje sam povrijedio, koji se osjećaju povrijeđenima i hrvatskoj javnosti - poručio je Šeks sa saborske govornice.

Premda je kasnije demantirao pred novinarima kako je njegova isprika posljedica žestokih kritika koje mu je uputila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, činjenica je da su Šeks i najuže vodstvo HDZ-a sinoć dva sata proveli u Banskim dvorima.

Također, još sinoć HDZ-ovci su tvrdili kako su osigurali potrebnih 77 zastupnika za današnji kvorum. Tako su danas prijepodne stigli u Sabor Branko Vukelić i Marko Turić koji se ne pojavljuju već duže vrijeme jer su teško bolesni. No, unatoč tome u Sabornici danas nije bilo nezavisnih zastupnika Ivana Čehoka i Zlatka Horvata na čiji je dolazak HDZ računao.

U svojoj podršci predomislio se i manjinac Šemso Tanković pa je umjesto glasovanja predsjednik Sabora Luka Bebić tek najavio nastavak sjednice za srijedu. Međutim, prije toga će se ipak pokušati privoljeti oporbu da se vrate u veliku vijećnicu jer je očigledno jasno da bez njih ne mogu ništa izglasati. Stoga je HDZ-ov koalicijski partner SDSS pozvao na dogovor svih parlamentarnih klubova.

- Smatramo da je neophodno da predsjednik Sabora sazove proširenu sjednicu predsjedništva kako bi se dogovorili na koji način, kako i uz koje kriterije završiti ovu sjednicu Sabora tako da nikome ne štetimo i da izglasamo sve što je potrebno. Ako ste taj dogovor ne postigne, SDSS također više neće sudjelovati u radu sabora - najavio je Milorad Pupovac.

-----------------------------------------------------------------------

11:35 - HDZ-ovi zastupnici prozvali su danas oporbene zastupnike, koji bojkotiraju rad Sabora, da nesudjelovanjem u raspravi o zakonu o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine pokazuju manjak domoljublja.

- Nažalost, lijeva strana sabornice danas je prazna, što je samo potvrda da se događa nešto važno, jer kada god se u ovih 20 godina događalo nešto važno, oporbe nije bilo - poručio je Dragan Vukić (HDZ).

- Naravno da ih nema jer njihova glavna uzdanica Vesna Pusić je davno Hrvate u BiH proglasila 'personama non grata' i to u vrijeme Domovinskog rata kada su pomogli obrani Hrvatske. Ovako im zahvaljuju - rekla je zastupnica Đurđica Sumrak.

- Hvala ti Bože da ih nema. Treba čuvati Hrvatsku, to svi poručuju, ali to će se pobrinuti ova vlada i HDZ. I dragi Bog je s nama - poručila je Sumrak.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb poručio je danas da vladajuća stranka - dok postoji suradnja HDZ-a i SDSS-a - nema nikakve potpore HSP-a te da njegova stranka neće biti "rezerva" u slučaju nedostatka kvoruma.

- Vlada je talac politike SDSS-a, koji je kontinuirano ucjenjuje i nameće vlastite zahtjeve kao uvjet suradnje - rekao je Srb. Na glasovanje u Saboru danas, kako je rekao, neće doći iako bi, kako tvrdi, želio poduprijeti Zakon o ništetnosti.

--------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Vladajući HDZ prošlog se petka susreo s problemom izglasavnja zakona u Saboru zbog nedovoljnog broja zastupnika za formiranje kvoruma, a tako bi mogla izgledati i današnja sjednica.

Naime, povodom oporbenog bojkota rada Sabora kojeg provode stranke Kukuriku koalicije, započetkog zbog primitivnog ispada potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa , HDZ bi i danas mogao imati velik problem na Markovu Trgu gdje će se održati rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, to jest pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima. Glasovanje o dosad raspravljenim točkama predviđeno je za 12 sati.

HDZ-u je za izglasavanje bilokakvog zakona u Saboru potrebno 77 ruku 'za', no prema sadašnjem stanju osigurano mu je svega 64. Na glasovanju neće sudjelovati Bianca Matković, koja je prije nekoliko dana imala porod, no čelništvo stanke vjeruje kako će se Branko Vukelić i Marko Turić, odsutni dulje vrijeme zbog zdravstvenih razloga, na glasovanju pojaviti.

Još jučer (četvrtak) HDZ-ovac Andrija Hebrang najavio je kako će biti dovoljno zastupnika za glasanje. I sam je priznao da je prošlog tjedna bilo problema s formiranjem kvoruma zbog bolesti tri zastupnika, no istaknuo je kako će 'oni u petak sigurno biti u Saboru'. Demantirao je glasnine da vladajući HDZ više nema većinu u Saboru, ali je također pozvao oporbene zastupnike u bojkotu da se vrate u sabornicu.

- U sljedećih nekoliko dana trebali bi donijeti nekoliko europskih zakona, no ako oporba ne odustane od bojkota to nećemo moći učiniti. To bi moglo ugroziti ulazak Hrvatske u EU - rekao je Hebrang te zaključio da je Kukuriku koaliciji više stalo do politizacije situacije nego do funkcioniranja države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:52