OBRAĆANJE JAVNOSTI

VIDEO: NACIONALNI STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU Beroš potvrdio da imamo još 12 zaraženih koronavirusom, ukupni broj u Hrvatskoj narastao na 81

 
Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Damir Trut, Robert Markt, Vili Beroš
 Damjan Tadić / CROPIX

U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81 među kojima je i osmero liječnika, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Među zaraženima je osmero liječnika, no epidemiološka situacija je pod kontrolom. Epidemiolozi su na terenu, izoliraju se kontakti i rade brisevi, a za to treba vremena, rečeno je.

Unatoč tome, kazao je Beroš, sustav je dobro organiziran i u svakom je trenutku moguća preraspodjela liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno obavljanje zdravstvene djelatnosti. Također, zbog koronavirusa nije dovedeno u pitanje zbrinjavanje bilo kakvih hitnih i kroničnih stanja u zdravstvenim ustanovama.

"Naše pripreme za 3. fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno", rekao je ministar.

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da epidemiološka struka odradila sjajan posao. Dosad je ukupno testirano 1205 uzoraka.

Zagreb, 180320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Krunoslav Capak, Damir Trut, Vili Beros, Alemka Markotic, Robert Markt.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Konferencija Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu

Beroš je rekao kako zasad nema teže oboljelih osoba, ali je sve spremno za njihovo zbrinjavanje "Klinika za infektivne bolesti ima određeni broj respiratora, dosad nije ni jedan upotrijebljen. U početku će takvi bolesnici ići u Kliniku za infektivne bolesti, a kad potrebe narastu imamo spremne opcije B i C" rekao je Beroš.

Apelirao je na građane da ne kupuju tzv. brze testove na koronavirus koji su se pojavili zbog njihove upitne vrijednosti, jer su kontraproduktivni, već da postupaju po preporukama struke i u slučaju simptoma jave svom liječniku ili epidemiologu.

Beroš smatra da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju nema prepreke da ljudi putuju slobodno, a ako se pojavi novo žarište onda ćemo preporučiti da se ne putuje iz tih područja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi bolesnici s koronavirusom lakši slučajevi te da nema dokazanih teških slučajeva. Također je navela kako su svi liječnici iz njezine klinike, koji su testirani zbog kontakta sa zaraženim liječnikom s Rebra, negativni na koronavirus.

Od danas call centar 113 za informiranje o koronavirusu

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) od danas s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113. Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci, najavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Kazao je kako policija i sanitarna inspekcija vrijedno rade svoj posao vezano uz samoizolaciju. Dosad smo imali 779 prijava građana, a u 132 slučaja su građani ulovljeni da se ne pridržavaju te mjere, rekao je Capak.

Hrvatski Crveni križ (HCK) koordinirat će sustavom dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama, koji je zbog epidemije koronavirusa organizirao Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Zagreb, 180320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Krunoslav Capak, Damir Trut, Vili Beros, Alemka Markotic, Robert Markt.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Robert Markt, Vili Beroš, Damir Trut

Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Robert Markt rekao je kako su radi koordinacije sustava dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim osobama izradili upute za siguran način primanja i dostave pomoći što podrazumijeva međusobnu udaljenost od dva metra, razgovor do 5 minuta, bez direktnog kontakta, dezinfekciju i pranje ruku.

Rekao je kako će se akcije dobrovoljnog darivanja krvi nastaviti ali su poduzete mjere zaštite, a svi darivatelji mogu se o akcijama informirati u društvima Crvenog križa.

Brojni građani su se organizirali radi pomoći susjedima, ali trebamo svi biti oprezni kako ne bi napravili korak koji će ugroziti nekoga drugog, dodao je.

HCK je stoga izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba. U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

HCK je sa svojih 20 društava pokrenuo telefone za psihosocijalnu podršku, za sve građane koji osjećaju tjeskobu, a osobito one koji su u karanteni i samoizolaciji. Ti se brojevi nalaze na njihovim web stranicama.

Zagreb, 180320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Krunoslav Capak, Damir Trut, Vili Beros, Alemka Markotic, Robert Markt.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Alemka Markotić, Robert Markt, Damir Trut

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:40