IZBORNI NEUSPJEH

VIDEO Kosor nije čestitala Milanoviću: Imamo dobar rezultat, nisu nas uspjeli poniziti! Služit ćemo Hrvatima i u oporbi

Zagreb, 041211.Parlamentarni izbori 2011.Pracenje izbornih rezultata u izbornom stozeru HDZ-a, u Hrvatskom drustvu likovnih umjetnika.Na slici: Branko Bacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

NOVO >>>>>>> 00:00 - Jadranka Kosor je na pozornici dočekana uz gromoglasni pljesak članova HDZ-a, te pjesmu "Zovi, samo zovi".

"Želim zahvaliti svima koji su nam dali svoj glas, svim Hrvatima i Hrvaticama, svim građanima", započela je Kosor svoje obraćanje.

"Želim reći u ime HDZ-a da su ovo bili najteži izbori, ušli smo u neravnopravnom položaju, neravnopravna utrka, izbori koje je većina medija proglasili završenima. Na sam dan izbora kršili su se zakoni. U apsolutno nemogućim uvjetima, mi smo postigli dobar rezultat, iako nismo do kraja zadovoljni. Glavno je da nisu uspjeli poniziti HDZ, strpati ga na koljena, nisu uspjeli u svojem naumu da HDZ padne na minimalni postotak.", kazala je Kosor.

"HDZ ostaje čvrsto na nogama, i u oporbi ćemo služiti Hrvaticama i Hrvatima."

"Želim poručiti da ćemo mi i dalje ustrajno raditi, ali nam nitko naše rezultate ne može oduzeti, nitko nam ne može oduzeti činjenicu da je Hrvatska ušla u pregovore i ostvarila još jedan povijesni cilj koji je davno zacrtao dr. Franjo Tuđman - Hrvatska postaje članica EU-a 1. srpnja 2013.", izjavila je Kosor.

"Od srca, i najiskrenije vam svima zahvaljujem. Mi ćemo dati sve od sebe da borba protiv korupcije ne zastane, tako smo obećali. Mi ćemo i dalje ustrajno raditi da se svi zakoni koje smo mi donijeli provedu u djelo. Bit ćemo kontruktivna, ali vrlo oštra oporbena stranka. Mi se ničega ne bojimo. Mi se zauzimamo za činjenicu da borba protiv korupcije ide dalje", kazala je Kosor.

"Spremamo se za sljedeće izbore, HDZ će kad tad ponovno dobiti povjerenje građana."

"Želim zahvaliti hrvatskim braniteljima, vaša hrabrost u ratu bit će inspiracija za sve nas i dalje. Posebno mi je drago vidjeti vas ovdje večeras. Idemo dalje zajedno raditi", poručila je Kosor.

"Mi ćemo u Saboru čvrsto braniti hrvatske nacionalne interese", zaključila je Kosor.

23:30 - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor će u 23.45 sati dati izjavu za medije.

23:18 - Članovi HDZ-a Jadranki Kosor su pjevali "Zovi, samo zovi" i "Vilo velebita". Dok je Kosor mahala s galerije, okupljeni su skandirali "Jaca, Jaca".

23:09 - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u pratnji Vladimira Šeksa i Đure Popijača napustila je Sjedište HDZ-a te se uputila prema izbornom stožeru stranke smještenoj u "džamiji" na Trgu žrtava fašizma. Kosor su članovi stranke dočekali pjesmom "Viva Croatia".

22:15 - Bivši ministar zdravstva i drugi na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, Darko Milinović, izjavio je kako treba pričekati konačne rezultate izbora za koje je uvjeren da će biti puno povoljniji za HDZ nego što pokazuju izlazne ankete.

- Mnogi su htjeli vidjeti HDZ na koljenima, no neće vidjeti najjaču stranku u povijesti Hrvatske na koljenima, a to će pokazati i konačni rezultati - poručio je Milinović.

Dodaje kako će HDZ nakon izbora biti još čvršći te da će i dalje ostati stožerna demokršćanska snaga u Hrvatskoj.

S Milinovićem se slaže i njegov stranački kolega Božidar Kalmeta, koji je bio prvi na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici.

- Onaj broj koji je bio objavljen u 19 sati na izlaznim anketama sigurno nije realan i broj HDZ-ovih mandata sigurno će se povećati - zaključio je Kalmeta.

21:33 - Na Trgu žrtava fašizma

Desetak okupljenih članova Građanske akcije izvikivali su "Dosta je stranačke policije", te su istaknuli da su došli zapaliti svijeće zbog nelegitimne vlade HDZ-a.

Dok su iz središnjice stranke izlazili Šuker i Kalmeta, okupljeni građani upitali su Šukera "Gdje su nestali milijuni?", također predsjednici stranke pjevali su "Jadranko znaj svemu je kraj". Vozači koji su prolazili Trgom žrtava fašizma izražavali su zadovoljstvo rezultatima izalznih anketa trubljenjem.

- Došli smo ispratiti sadašnju vladu, ali ni novu nećemo ostaviti na miru jer mi brinemo za građane ove zemlje - Marko Frančević, iz Građanske akcije.

21:31 - Gordan Jandroković kaže da raspoloženje u HDZ-u nije dobro, ali da će "HDZ ostati jedinstven i boriti se do kraja".

21:29 - Boris Kunst je kazao da prve ankete nisu dovoljno realne, i kako će HDZ dobiti više mandata, ali ne više od Kukuriku koalicije.

"HDZ je protiv sebe imao medije. Nismo se mogli probiti s našim programom i ciljevima. HDZ je odlučio raskrstiti s korupcijom, a Kukuriku će pod tepih gurnuti sve afere koje trebaju isplivati, pogotovo afere ljudi u svojim redovima", izjavio je Kunst.

21:15 - Martina Dalić na novinarsko pitanje što će se dogoditi s HDZ-om ako rezultat bude kakav je, ili gori, rekla je da "nema šanse da se HDZ raspadne, jer je HDZ velika i jaka stranka i preživjet će sve što je čeka.

20:55 - U stožer HDZ-a stigli su Miroslav Tuđman, Gordan Jandroković i Radovan Fuchs.

Tuđman je rekao da se Sanader odmakao od izvornog tuđmanizma. Upitan treba li Jadranka Kosor dati ostavku, Tuđman je kazao da ne, već da HDZ-u trebaju unutarstranački izbori kako bi se stranku iznutra iznova demokratiziralo i vratilo korijenima.

20:40 - Ivan Jarnjak novinarima je rekao da su HDZ-u u prošlosti pobijedu uvijek donijeli Birači, a ne ankete.

20:25 - "Jadranka Kosor je preuzela mjesto premijera prije dvije godine, a danas RH ulazi u Europsku uniju. Kosor je napravila puno toga i bila je aktivna. Pamtim sve premijere i parlamentarne izbore. Ona je dosad najaktivniji premijer. Kao lider morala je gledati opće dobro, ona je izabrala tu stranu gledala je napredak bez obzira na posljedice", rekla je Vesna Škare Ožbolt.

20:18 - U izborni stožer HDZ-a stigao je Tomislav Karamarko, koji nije bio raspoložen za izjave.

19:45 - Davor Stier, jedan od Kosoričinih najbližih suradnika, komentirao je da izlezne ankete nisu precizne, pogotovo kad se radi o HDZ-u.

"Medijska scena bila je negativno intonirana prema HDZ-u, ali to je bilo najgore za građane. Uvjeren sam u solidan rezultat, mislim da ćemo imati najveći klub. Mislim da ćemo kao stranka imati najviše zastupnika", rekao je Stier.

19:30 - Splitski gradonačelnik i koalicijski partner HDZ-a Željko Kerum za Novu TV je rekao da je često u životu imao puno bitaka i borni, te da nekad i kad izgubiš treba časno čestitati protivniku.

19:20 - "HDZ je pobijedio na pet parlamentarnih izbora. Ja sam bio kandidat za Sabor na svima i u jednom porazu. Prema izlaznim anketama sam skeptičan, i 2007. godine su bile nepouzdane. I tada su već neki proslavljali i ispijali šampanjac za pobjedu SDP-a pa se to SDP-u i Kukuriku koaliciji izjalovilo. Ja ne želim prejudicirati rezultat, vidjet ćemo", kazao je Vladimir Šeks.

"Ono što je bilo izrazito pozitivno za HDZ, poput završetka pregovora i pristupanja EU, gdje je krunska zasluga HDZ-a - to se potpuno zamračilo. Isto kao i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala", komentirao je Šeks.

19:05 - "I prije 4 godine izlazne su ankete bile izrazito nepovoljne za HDZ. 2007. godine dobili smo daleko više mjesta u Saboru nego što su pokazale ankete, čime su se pokazale nevjerodostojnima. Tako će biti i sada, dobit ćemo značajno iznad 40 mandata", rekao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Istaknuo je da je HDZ u posljednjih godinu dana radio u vrlo teškim uvjetima, posebno u zadnjih 6 mjeseci, kada su, kako je rekao, bili izloženi medijskim napadima, a nije im dana mogućnost da se brane.

HDZ dočekuje rezulate u "džamiji" preko puta središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma, no novinari nemaju mogućnost kontakta s bilo kime iz stranačke hijerarhije, već izjave mogu uzimati samo od onih članova koji daju unaprijed dogovorene izjave za televizije.

Potvrđene su informacije da će HDZ zasad već izvjestan izborni poraz optužiti medije tvrdnjama da su napadani bez mogućnosti da se brane. Vrh stranke rezultate izbora dočekuje u središnjici iza zatvorenih vrata.

--------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Članovi Hrvatske demokratske zajednice rezultate izbora dočekuju u bivšem Muzeju revolucije, poznatija kao "džamija" na Trgu žrtava fašizma.

Između 19 i 20 sati trebao bi stići vrh HDZ-a predvođen predsjednicom stranke Jadrankom Kosor.

Članovi stranke nalaze se u gornjem katu "džamije", odvojeni od novinara, ali svako malo će se spuštati među pripadnike medija kako bi davali izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:47