STRANAČKA SMJENA

VIDEO Kosor i Šeks smijenjeni: Bivša premijerka cijeli svoj govor pročitala na rubu suza!

'Na neopozivu ostavku sam se odlučio kada sam izgubio povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke. To sam prihvatio jer sam izgubio povjerenje da i dalje budem potpredsjednik' - rekao je Šeks
 Bruno Konjević / CROPIX

NOVO - 13:04 - Vladimir Šeks i Jadranka Kosor više nisu potpredsjednici Sabora. Smijenjeni su nešto prije 13 sati većinom glasova svih zastupnika. Nitko nije bio protiv, a tek Kosor i Šeks te nekolicina zastupnika HDSSB-a bili su suzdržani.

- Želim zahvaliti svima vama koji ste 23. 12. prošle godine glasovali za mene kao potpredsjednicu Sabora, posebno zahvaljujem zastupnicima HDZ-a koji su me i predložili. Mislim da sam dužnost potpredsjednice Sabora u ovih šest mjeseci obavljala vrlo savjesno, dobro sam surađivala i s vama gospodine predsjedniče, kao potpredsjednica i kao predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a. Pa i u onom razdoblju kad smo provodili unutarstranačke izbore, i kad sam vjerovala da je moj posao biti u Saboru, raditi i boriti se za HDZ. Zastupala sam interese onih koji su me birali - rekla je Kosor koja je cijeli svoj govor pročitala na rubu suza.

Karamarko o smjeni Kosor i Šeksa: Kritike koje smo slušali u sabornici nisu dobre za stranku

Bruno Konjević / CROPIX

- A onima koji su me izabrali 23. prosinca, poručujem da nisu pogriješili. Odlučili ste se za mene na temelju svega što sam radila od 1995. godine. Nakon izbora na koje me pozvao prvi predsjednik Franjo Tuđman, također sam izabrana za potpredsjednicu Sabora. Sjedila sam ovdje između Domljana i Šeksa, dva doajena, ljudi kojima sam se divila. Moram zahvaliti Vladimiru Šeksu jer tih godina sam od njega puno i naučila. Sve što sam radila, radila sam u najboljem interesu Hrvatske. U vrijeme mirne reintegracije, sjećam se, s predsjednikom Tuđmanom bila u Vukovaru, od 2000. bila sam oporbena zastupnica - rekla je Kosor.

Bruno Konjević / CROPIX

- I tada sam radila pa su me novinari koji prate rad Sabora izabrali za najbolju zastupnicu. Nakon izbora 2003., bila sam potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, utemeljili smo Fond i Zakladu hrvatskih branitelja, i još cijeli niz toga što je nastavila raditi i poštuje i aktualna Vlada.

- Kao predsjednica Vlade i HDZ-a radila sam u najtežim vremenima, kad je BDP padao šest posto, predložili smo Program gospodarskog oporavka, na kojega sam izuzetno ponosna, dala sam svoj doprinos borbi protiv korupcije, donijeli smo zakone o oduzimanju imovine onima koji su se ogriješili o zakone. U dvije godine donjeli smo mnoge odluke koje su važne i koje jesu temelj današnje stabilnosti. Završetak pregovora smatram jednim od najvećih postignuća HDZ-a i vlade koju sam vodila. Uvijek sam radila sve u interesu Hrvatske i interesu HDZ-a. Bila mi je čast dijeliti ove klupe s utemeljiteljem HDZ-a Vladimirom Šeksom, njemu zahvaljujem što je dokazao da se i u politici može biti dosljedan. To je poruka mladim političarima, može se raditi i na taj način. Vjerovala sam mu iako su mi svi govorili da će me ostaviti na prvom zavoju. Danas će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci upravo ja primila u stranku, koje sam stavljala na liste iako su se mnogi protivili. To prihvaćam, to je tako. U ovom trenutku okrećem novu stranicu i u svom osobnom i političkom životu. Zahvaljujem na suradnji, i želim demantirati medijske napise da smo se predsjednik Sabora Šprem i ja našli i dogovorili moj odlazak u diplomaciju. Biti zastupnik, biti zastupnica, to je odgovorna čast koja se pruža samo rijetkima - ustvrdila je Kosor.

Na mjesta potpredsjendika Sabora imenovani su akademik Željko Reiner i Tomislav Čuljak.

Bruno Konjević / CROPIX

12:53 - U raspravi o smjeni Jadranke Kosor uključio se jedino Vladimir Šeks.

- Izražavam žaljenje i razočarenje što je došlo do ovakve nesretne odluke stranke da se Jadranki Kosor uskrati povjerenje za potpredsjednicu Sabora. Jer ona je u svom dosadašnjem životu djelovala odgovorno i savjesno, a kao predsjednica stranke i Vlade dala je veliki obol na upravljanju krizom, borbi protiv korupcije i približavanju EU. Žao mi je što ti njezini napori nisu prepoznati i što su unutastranački izbori dovedeni u vezu sa njezinim ostankom na mjestu potpredsjenice Sabora. To nije dobra niti razborita odluka ali ja je prihvaćam – rekao je Šeks.

Predsjednik Sabora Šprem i Kosor se zahvalio na suradnji.

12:51 - Sabor odlučuje o smjeni Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor s mjesta potpredsjednika Sabora. Šeks je sam dao ostavku te je obrazložio zašto je to učinio.

- Na neopozivu ostavku sam se odlučio kada sam izgubio povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke. To sam prihvatio jer sam izgubio povjerenje da i dalje budem potpredsjednik. To sam prihvatio jer u demoraciji treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina i stranačka tijeka, makar vam se čine i neprikladnima, pogrešnima i štetnima. Ali treba ih stočiki prihvatiti i podnijeti sve konsekvence. To sam i učinio. - rekao je Šeks u svojoj raspravi.

Tajni sastanak Šprema i Kosor: 'Što vam to rade u HDZ-u? Mi ćemo vam naći ured u Saboru'

Njegovu ostavku podržali su svi zastupnici osim samog Šeksa, Jadranke Kosor i nekoliko zastupnika, vjerojatno HDSSB-a.

Šeks se prije glasovanja zahvalio „svim zastupnicima Kluba HDZ-a koji su ga predložili na časnu dužnost potpredsjednika, a i svim ostalima iz svih stranaka koji su me jednoglasno 23. prosinca 2011. izabrali na tu dužnost“.

Za Kosor će ruku dići samo Šeks, možda Borić i članovi HDSSB-a

Podsjetio je kako je u Saboru 22 godine tijekom kojih je sudjelovao u svim najvažnijim odlukama.

- Ja sam u Saboru od 1990., izabran sam u sedam mandata, obnašao sam četiri puta dužnost popredsjednika, jednom predsjednika Sabora, predsjednika odbora za Ustav... U tih 22 godine kao zastupnik sam imao čast i privilegiju da sam sudjelovao u donošenju ključnih odluka vezanih za državnost, slobodu i samostalnost - rekao je.

Svojim nasljednicima na mjestu potpredsjednika Željku Reineru i Tomislavu Čuljku zaželio je puno sreće, a njemu se zahvalio predsjednik Boris Šprem.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Smjenu koju bi na današnjoj sjednici trebao potvrditi Sabor, Jadranka Kosor , bez podrške unutar stranke, morat će proživjeti i bez bliskih prijateljica. Zastupnica Đurđica Sumrak i poduzetnica Ana Lisak, koje se godinama spominju kao najbliže bivšoj šefici HDZ-a na odmoru su u Izraelu.

Kako doznajemo, putovanje je bilo planirano mjesecima unaprijed, pa je Kosor bez dijela prijateljske podrške ostala sasvim slučajno. Zastupnici Đurđici Sumrak, koja je navodno nekoliko puta ponovila kako iz HDZ-a ne bi izašla da od nje to zatraži i Jadranka Kosor osobno, izbivanje iz zemlje ipak je pomoglo da u sabornici ne mora birati između prijateljstva i odanosti stranci, čime se ostali pristaše bivše šefice HDZ-a ne mogu pohvaliti.

Sumrak je saborska zastupnica HDZ-a od ljeta 2009., kada je - na polovici mandata - posve nenadano, zamijenila načelnika općine Bistra Krešimira Gulića, baš u trenutku kad je Jadranka Kosor zasjela u premijersku fotelju i preuzela HDZ. Kolege u Klubu zastupnika prozvali su je "očima i ušima prijateljice Kosor u sabornici". Tako je i bilo. Kako su se događale stvari u sabornici, ili tek previranja u Klubu, do najsitnijih detalja dojavljivala je prijateljici na drugu stranu Markova trga. Javnost ju je bolje upoznala istoga ljeta, kad je s Jadrankom Kosor i Anom Lisak ljetovala na Braču.

Poznata je požestokim napadima na SDP kroz afere iz Zagrebačkog holdinga. Ipak, svojih je pet minuta slave dobila kad je neposredno pred parlamentarne izbore 2011. godine bez da je pokazala i jedan dokaz, optužila "viskopozicioniranog predsjednika SDP-a" za obiteljsko nasilje. Prijateljstvo s Kosorovom kapitalizirala je kroz novi saborski mandat te članstvom u četiri saborska odbora.

Ana Lisak prijateljica je Jadranke Kosor iz sjene. Kroz politiku se dosad nije eksponirala, iako je bilo pokušaja da preuzme važniju ulogu u stranačkoj organizaciji žena Katarina Zrinska. Tijekom prošle parlamentarne kampanje, operativno je vodila stožer HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. HDZ-ovci su je tada pogrdno prozvali "kraljicom petog kata", jer je u potkrovlju središnjice "odlučnom ženskom rukom" držala sve konce logistike.

Najavljenu smjenu Jadranke Kosor danas bi moglo obilježiti njezino izlaganje na plenarnoj sjednici koje je najavila u nekoliko navrata obrazlažući zašto nije, poput Vladimira Šeksa , podnijela ostavku i spriječila prilično neugodan epilog gubitka vlasti u državi i stranci.

Prema onome što je pokazala otkako je Predsjedništvo u utorak odlučilo o smjeni, govor bi mogao biti izrazito emotivan, s neizbježnim naglaskom na završetak pregovora s EU, potpisivanje Pristupnog ugovora, borbu protiv korupcije, pokušaj konsolidiranja stranke, napade koje je doživljavala od svojih protukandidata...

U tome bi joj moglo pomoći tek nekoliko kolega - spominju se Vladimir Šeks i Josip Borić - ali i HDSSB koji će situaciju vjerojatno iskoristiti za napad na HDZ.

Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa na potpredsjedničkim će mjestima zamijeniti "vladar Vinkovaca" Tomislav Čuljak te akademik Željko Reiner. Ni jedan i drugi dosad se nisi istaknuli u parlamentarnom radu, a prema dosadašnjim najavama, lakše će im biti savjet potražiti od velikog meštra saborskog protokola Šeksa nego od bivše šefice Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:04