ENERGETSKA BUDUĆNOST

VIDEO: KONFERENCIJA JUTARNJEG Vrdoljak: 'Stvari bi funcionirale puno bolje ako bi država i INA komunicirale'

Na konferenciji Jutarnjeg ‘Energetska budućnost Hrvatske’ sudjeluju čelnici najrelevantnijih energetskih kompanija

ZAGREB - Najskuplja energija je energija koju nemamo. Na otvaranju prve konferencije Jutarnjeg lista glavni urednik Goran Ogurlić rekao je da svijet, pa i mi, prolazimo kroz energetsku preobrazbu. Evidentno je da će fosilno gorivo biti dominantan trend i u sljedećih nekoliko godina, no tehnološki razvoj će nam omogućiti da postanemo energetski lider u regiji.

U zagrebačkom hotelu Esplanade u 11 sati započela je konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“, čiji je organizator Jutarnji list. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva.

Pred nama su velike promjene pa tako i u regiji. Europska unija danas uvozi preko 50% energije, a potreba za njom je daleko veća. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u svom uvodnom govoru rekao je kako naša energetska politika mora biti usmjerena regionalno na jugoistočno Europu, no moraju se pratiti i svjetski trendovi.

- Hrvatska mora početi razvijati svoje resurse i preuzeti dio rizika, osobito u eksploataciji Jadrana. Trećina plina se već 40 godina vadi na platformama kod Istre. Ne smijemo stati u namjeri da postanemo energetski lider u ovoj regiji.

- Diversifikacija izvora energije u odnosu na cijene u Europskoj uniji. Hrvatska ima dobar i uravnotežen portfelj kada je riječ o energiji. Imamo elektrane na ugljen, nuklearnu energiju i hidroelektrane koje predstavljaju i obnovljive izvore energije. Hrvatska je otvorena tržištu, a načela HEP-a su ekološki prihvatljiva: proizvodnja energetska efikasnost i održavanje proizvodnje, rekao je Vedran Jurić, direktor sektora za investicije HEP-a.

- Pripremili smo prvi draft prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visoko učinkovitoj kogeneraciji kojeg mislimo da će do kraja saborske sjednice biti pročitan u Saboru, rekla je Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva.

- Do sada su nestajali zakonski okviri u području obnovljive energetike, a ovim prvim zakonom lakše će se rješavati ključna pitanja. Do sada se to rješavalo podzakonskim okvirima koji tamo realno nisu pripadali. Priprema zakona bio je kompliciran proces u kojeg smo uključili širok spektar ljudi. Pokušali smo dati svakom problemu adekvatno riješenje i stvoriti platformu koja se može dalje širiti.

- Hrvatska je napravila izuzetno puno u razvoju obnovljivih izvora energije, primjerice 2012. godine. Na elektroenergetsku mrežu spojeno je ukupno 173 MW snage iz elektrana, a 2015. povećano je na 412 MW, rekla je Škrtić.

- Ako pogledamo stanje u Hrvatskoj mi smo država koja 60 godina proizvodi naftu, a 40 godina aktivno istražujemo mogućnosti. Moramo implementirati novi regulatorni okvir kojeg smo promijenili. Sjeverni i južni dio Jadrana potpuno je neistražen i može rezultirati novim otkrićima, rekla je Barbara Dorić, šefica Agencije za ugljikovodike.

- Novi regulatorni okvir donosi najviše tehnološke i ekološke standarde i ulaganja u daljnje istraživanje. Gledamo i prikupljamo iskustva od drugih i nastojimo biti bolji. Primjerice, platforme se ne smiju postaviti bliže od 10 km od obale što naši susjedi primjerice ne rade. Nova eksploatacija može u dvije godine riješiti problem državnog deficita. Za dva tjedna gotovo će biti istraživanje utjecaja eksploatacije na okoliš. Nova otkrića omogućavaju potencijalnu hrvatsku nezavisnost što se tiče uvoza energije, rekla je Dorić.

Na panel raspravi koja je uslijedila Ivan Vrdoljak govorio je o tome kako bi stvari funcionirale puno bolje ako bi država i INA komunicirale.

- Poslali smo novi prijedlog dioničarskog ugovora koji bi trebao pomoći u dogovoru. Predložit ćemo novi krug pregovora, sve ide svojim tokom. Volio bi da je quick win, ali ne pod cijenu da nemamo utjecaj u Ini. Moramo znati da li će INA sudjelovati u eksploataciji ili neće. Moramo imati utjecaj u Ini bez toga dogovora neće biti. Ja bih iskoristio priliku i citirao kolegu premijera Viktora Orbana koji često govori o Molu. Ina je perjanica industrije, znanja budućnosti i perspektiva. Ni pod koju cijenu je nećemo dati, rekao je Vrdoljak.

- Suglasni smo oko onih točaka oko kojih se moramo zajedno odlučiti. Hrvatski upravitelji imaju svu odgovornot, no ne upravljaju odlukama. To je bizarno. Imamo niz primjera velikih multinacionalki koje su došle u RHi odlično surađuju s vladom osim u Ini.

Konferenciji su se odazvali ministar gospodarstva, predsjednici Uprava, agencije, instituti, vodeći gospodarstvenici i lobisti. Riječ je o više od stotinu ljudi iz energetskog sektora, koji će iznositi svoja iskustva i viđenje smjera u kojem bi se trebala kretati energetska politika naše zemlje.

Svoj dolazak potvrdili su, između ostalih, predstavnici JANAF-a, Končara, Siemensa, INA-e, HEP-a, HGK, Brodosplita, Luke Rijeka, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Agencije za investicije i konkurentnost… Iz Brodosplita dolazi Tomislav Debeljak, Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić s HAZU.a, Mladen Fogec is Siemensa, Darino Bago iz Končara, Dragan Kovačević iz JANAF-a, Miroslav Mesić i Ivan Vrdoljak iz Hrvaskog operatora prijenosnog sustava ( HOPS), Davor Štern iz zagrebačke Gradske skupštine …

Okupljanje stručnjaka prigoda je za njihovu razmjenu znanja, a cilj je prodiskutirati nova zakonska rješenja u području energetske budućnosti naše zemlje. Okupljene će najprije kratko pozdraviti Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, a potom će konferenciju otvoriti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nakon toga će uslijediti tri prezentacije te panel rasprava.

Prezentacije će održati Vedran Jurić, direktor sektora razvoja HEP-a, koji će se baviti temom diverzifikacije izvora energije u odnosu na ciljeve EU.

Potom će Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, govoriti o zakonu vezanom za korištenje obnovljivih izvora energije. Nakon nje će o nafti i plinu u Jadranu govoriti Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

Malo prije podneva počinje panel rasprava o energetskoj budućnosti Hrvatske, na kojoj će sudjelovati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Vedran Jurić, direktor sektora razvoja HEP-a, Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, predsjednik Uprave PLINACRO Marin Zovko te član Uprave INA-e Niko Dalić.

Moderator rasprave bit će Gojko Drljača, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29