ONA SE TOGA NE SJEĆA

VIDEO: HOLY JE BILA 'ZA' BUŠENJE JADRANA! Prije 2 godine smatrala je da je važno da krenemo u veću eksploataciju ugljikovodika

Holy je na sjednici Sabora 3. lipnja 2013. rekla da podržava prijedlog zakona jer smatra da je važno da krenemo u znatno veću eksploataciju naših ugljikovodika
 YouTube

U jeku žestoke kampanje saborske zastupnice Mirele Holy protiv 'bušenja Jadrana' odnosno eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, snimka njenog govora u Saboru otprije dvije godine pokazuje kako je drastično promijenila mišljenje.

Na sjednici 3. lipnja 2013. je podržala usvajanje Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, a još je i rekla da 'iz pozicije zaštite okoliša nije zabrinuta jer ne smatra da ćemo u hrvatskom Jadranu imati jako puno nalazišta nafte koja ćemo eksploatirati i koja bi mogla dovesti do potencijalnih katastrofalnih scenarija'.

- Želim reći da ću podržati ovaj prijedlog zakona o kojem raspravljamo, na svu sreću, u prvom čitanju zato što smatram da ima dosta prostora za poboljšanja. Podržat ću ovaj prijedlog zakona zbog toga što smatram da je izuzetno važno da krenemo u znatno veću eksploataciju naših ugljikovodika i tu prvenstveno mislim na plin, i to u osiguranju veće energetske neovisnosti i energetske sigurnosti Republike Hrvatske - kazala je Holy, koja je tada bila u SDP-u. Nakon toga je zakon prošao prvo čitanje sa 79 glasova za, dva protiv i 20 suzdržanih.

Njezini stranački kolege neslužbeno tvrde da je tom prilikom digla ruku za Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, a Holy je za tportal izjavila da 'nije sigurna kako je tom prilikom glasala'.

- Iskreno, ne sjećam se, ali ako kažete da je tako..., rekla je predsjednica ORaH-a, koja je tjedan dana nakon tog istupa u Saboru otišla iz SDP-a.

Dodala je da od početka govori da nije protiv eksploatacije i da, prema informacijama kojima raspolažemo i podataka iz Ine, u Jadranu nema izglednih i komercijalnih nalazišta nafte.

Objasnila je da je danas protiv ekspolatacije ugljikovodika u Jadranu zbog kršenja Zakona o zaštiti okoliša, pa čak i procedure iz samog Zakona o ugljikovodicima, po kojoj su već trebali biti potpisani ugovori s izabranim tvrtkama. Također, tvrdi Holy, nema ni Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:39