STRAVA U NOVOM SADU

VIDEO, FOTO 'Sjekira je probila staklo i zaustavila mi se 30 cm od glave. Mislio sam da je kraj!'

 Patković/CROPIX

Dan poslije huliganskog napada, koji su doživjeli na izlazu iz Novog Sada po povratku s rukometne utakmice Europskog prvenstva između Hrvatske i Francuske, napadnuti Osječani još su prepričavali zbivanja od utorka nešto poslije 20 sati i praktički slavili što su preživjeli napad sjekirama, velikim komadima betona, blokovima i ciglama.

Iako su informaciju o sačekuši dobili neposredno prije nego što su se maskirani huligani pojavili kraj njihovih vozila, nije bilo šanse da se napad izbjegne.

- Možda pola minute prije nego što su iskočili iz mraka nazvao nas je prijatelj koji je netom prije prošao tim putem i rekao nam da ubrzamo jer je primijetio veću skupinu maskiranih tipova.

Tridesetak napadača

Ispred nas su bila još tri vozila hrvatskih registarskih oznaka, a sve nas je usporavao jedan novosadski taksist za kojeg mislimo da je možda bio u dogovoru s napadačima i da nas je svjesno usporavao kako bi dao priliku napadačima da dođu do naših vozila - kažu Osječani Vedran i Crni.

Napadačima, kojih je bilo između 20 i 30, pritom uopće nije predstavljalo problem to što su se vozila kretala lijevim prometnim trakom na dvotračnoj cesti, na kojoj se inače vozi i više od 70 km/h, pri čemu su oni pritrčavali s desne strane .

- Prvi koji je došao do auta udario je sjekirom po vjetrobranskom staklu, a onda su ostali počeli bacati cigle i betonske komade, dok je jedan prešao skroz na lijevu stranu i bacio blok točno ispred mene na vjetrobransko staklo koje je odmah prsnulo. Dao sam gas i mislim da sam ih pritom dvojicu-trojicu odbacio automobilom - kaže Rašo, koji se u Hrvatsku vratio vozeći automobil s velikom rupom na rasprsnutom vjetrobranskom staklu.

On, inače, iza sebe ima već “puno utakmica”, ali takav napad nikada nije doživio. Huliganima, koji su na glavama imali kapuljače, a preko lica maske, nije uopće bilo važno tko je u automobilima, pa su tako nastradali i oni u kojima su se nalazile žene. Na svu sreću, prema našim informacijama i onome što smo vidjeli na benzinskoj postaji gdje su se zaustavili napadnuti automobili, niti u jednom nije bilo djece, koje su neki Hrvati poveli na utakmicu.

Snažan udarac

Slično su prošli i Osječani u Nissanu Micri. I na njih su prvo navalili sjekirom, a onda ih zasuli kamenjem, ciglama i komadima betona.

- Možete zamisliti kako sam se osjećao u trenutku kad sam vidio sjekiru koja je nakon snažnog udarca probila vjetrobransko staklo na 30-ak centimetara od moje glave. Bilo je to užasno iskustvo i u cijeloj toj priči možemo reći da smo imali jako puno sreće što nitko od nas nije ozlijeđen - ispričao je Damir Šmit, koji je bio suvozač u automobilu koji je vozio Antonio Buljan.

Njih su huligani napali s obje bočne strane automobila, a jedan je kamen probio bočno staklo i završio čak na stražnjem staklu, pri čemu je, srećom, promašio njihove suputnike na stražnjem sjedalu. Buljan pak, nakon što je izvukao živu glavu, sada razmišlja kako nadoknaditi veliku štetu na autu.

Odštetni zahtjev

- Puno nas je oštećenih i te štete nisu male, pa mislim da bismo se svi trebali udružiti i uputiti nekakav zajednički odštetni zahtjev. Vidjet ćemo što će od svega biti - rekao je taj Osječanin.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:54