BITKA PROTIV POPLAVE

VIDEO, FOTO: DRAMA U KARLOVCU Kupa probila zid u centru grada! Voda je ušla u kuće: 'Ovo će biti poplava stoljeća!'

U gradskoj četvrti Logorište iz korita su izašle Korana i Mrežnica te poplavile prometnicu i kuće
 Robert Fajt / CROPIX

NOVO 15:45 Iako su sve oči danas bile uprte u Kupu koja je tijekom noći strahovito bujala, u 24 sata vodostaj joj je porastao za čak 600 metara, ispostavilo se da su najveće problem Karlovačnima zadale njezine pritoke Mrežnica i Korana.

U utorak je brzina punjanja korita Kupe s tridesetak centimetara pala na samo tri po satu, u 15 sati vodostaj je došao do 784 centimetara, do izvanrednog stanja ostaje prostora za još pedesetak centimetara. Prognoze govore da do toga ipak ne bi trebalo doći.

Reporteri Jutarnjeg obišli su najkritičnija mjesta uz sedam rijeka u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Kupa je poplavila prometnice nizvodno od Karlovca u mjestima Koritinja i Husje, u centru grada poplavljena je cesta prema Drežniku. U Ogulinu je Dobra napunila Đulin ponor i prekinula promet glavnom Frankopanskom ulicom.









Rijeka Gacka izlila se Gackom dolim i poplavila podrume u Sincu i okolnim selima. U Ličkovom Novom Bogdanica i Novčica presjekle su lokalne prometnice. Lika je izolirala pet sela u Kosinju, ali još nema poplavljenih kuća. Problemi se tamo tek očekuju.

-----------------------------------------

13:25 SISAK - Vodostaji Kupe i Save u Sisku rasli su danas prijepodne oko 20 centimetara za sat vremena. No, unatoč tomu Sava je u podne dostigla razinu vodostaja od 347 centimetara, a redovne mjere obrane od poplave uvode se kada vodostaj Save u Sisku distigne 670 centimetara. Probleme je tijekom dana uzrokovala rijeka Glina koj se prelila preko ceste Topusko-Staro Selo, te rijeka Una, koja je u utorak prijepodne poplavila nogometno igralište kod starog grada Zrinskih.

No, ne očekuje se izlijevanje Une u grad Hrvatsku Kostajnicu, kao ni prelijevanje ode preko ceste H. Kostajnica-Dvor. Vodeni val Kupom iz Karlovca u Sisak će stići u srijedu ujutro, ali službe obrane od poplave ne očekuju većih problema s obzirom da Sava uzvodno od Siska nije visoka, što znači da će moći primiti velike količine vode koje dolaze Kupom. Da u Sisak stiže veliki vodeni val Kupom potvrđuje masa drveća, grana i ostalog otpada kojeg ta rijeka nosi centrom Siska. ( M. Piškor)

-----------------------------------------

11:29 U gradskoj četvrti Logorište iz korita su izašle Korana i Mrežnica te poplavile prometnicu i kuće između. Za sada je voda ušla u desetak kuća, uglavnom u podrume.

Do ekipe Jutarnjeg mještanka Vesna Živčić probila se u ribarskim čizmama. Ona je sigurna da će ovo biti poplava stoljeća u Karlovcu.

- Jutros u 4 sata dvorište nam je bilo čisto, nešto prije pet sati počela je prodirati Korana, a sada u dvorištu imamo pola metra vode. Podrum nam je poplavljen. Isključili smo struju u kući i čekamo što će biti. Sjećam se slike iz djetinjstva i jedne slične poplave kada nam je voda došla u razinu treće stepenice na ulazu, upravo takva situacija je i sada. Međutim, vidjela sam na internetu da nam tek dolazi vodni val iz Veljuna, zabrinuta je Vesna Živčić.

Saša Beljan iz obližnjeg Tušilovića na leđa je stavio svojeg sinčića Patrika te su poplavljenom prometnicom krenuli u posjet bratićima u Logorištu ponuditi pomoć.

Mještani pričaju da su im djeca tom dionicom od 200-tinjak poplavljene ceste jutros u školu putovala u kanuima.

--------------------------------------------

9:52 Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 9 sati iznosio je 771 centimetar, što znači da je u posljednja dva sata porastao za pet centimetara, a u posljednja 24 sata oko šest metara. Voda je probila tzv. drežnički zid u centru Karlovca koji ja sagrađen da bi lijevu obalu štitio od izlijevanja, te se ovim putem više ne može u gradsku četvrt Drežnik.

Podsjetimo, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a kod 830 centimetara proglasit će se izvanredno stanje.

Županijski centar 112 u 24 sata zaprimio je čak 694 poziva građana, a svaki drugi bio je poziv u pomoć zbog problema koje su uzrokovale snježne nepogode i visoki vodotokovi.

Dok Hrvatska vojska strojevima još uvijek probija snježne nanose do odsječenih sela u Primišlju, samo dvadesetak kilmetara dalje, u Plaškom, ogulinski tim HGSS specijaliziran za spašavanje na vodama pomaže na poplavljenim područjima

- U protekla 24 sata JVP grada Karlovca i JVP Ogulin s lokalnim DVD-ima imali su pune ruke posla oko uklanjanja prepreka, ispumpavanja vode i gradnje zečjih nasipa prema ugroženim stambenim objektima - kaže Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112.

Posljednje informacije kažu da su zbog izlijevanja vode preko prometnica zatvorene sljedeće prometnice:

Državna cesta D42 Oštarije-Ogulin, D42 Sv.Petar-Hreljin-Gomirje, Ulica Bernandina Frankopana, Ogulin (zbog izlijevanja vode u Đulinom Ponoru), ulica kod šetališta Krlenac u Ogulinu, cesta od Oštarija prema Skradniku, D23 Duga Resa-Šeketino Brdo, most u Belavićima, Logorište-Mala ŠvarČa, ŽC 3149 Husje-VodostajĐDonje Mekušje, Mekušćanska cesta LC34072 kod stadiona, Obala Ivana Trnskog, DC 36 prema Koritinji, ŽC Slunj-Furjan-Bogovolja i LC VeljunĐPoloj zbog poplavljenog mosta na rijeci Korani.

--------------------------------------------------

07:53 - U samo 24 sata vodostaj rijeke Kupe porastao je za je skoro 6,5 metara, jutros u 7 sati iznosio je 766 centimetara.

Stručnjaci Hrvatskih voda očekivali su da će intenzitetom kojim je jučer bujala rijeka granicu od 700 centimetara, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava , probiti danas u jutarnjim satima, međutim to se dogodilo već noćas oko 2 sata.

Kupa i dalje raste, nešto sporije, brzinom deset centimetara na sat, ali je sasvim moguće da tijekom dana probije granicu od 830 centimetara kada će biti progašeno izvanredno stanje, te će se na mnogim mjestima ona izliti iz korita.

Ovoj situaciji pogodovalo je topljenje snijega, ali i velike količine kiše koja je na karlovačkom području padala neprestano 24 sata, a rano jutros padaline su se pretvorile u gusti mokri snijeg. Bujaju i ostale rijeke na području Karlovačke županije, a sve četiri već su na mjestima izašle iz korita i poplavile dijelove prometnica.

Mrežnica se izlila kod Šeketinog Brda, pa ja za promet zatvorena državna cesta D23 Duga Resa-Belavići, zbog izlijevanja Kupe ne prometuje se državnom cestom D36 Kartlovac-Koritinja u mjestu Koritinja, a zbog izlijevanja Dobre zatvorena je državna cesta D42 kod Oštarija i Đulinog ponora. Zatvorene su i županijske ceste Husje-Donje Mekušje te zbog izlijevanja Korane lokalna prometnica u karlovačkim četvrtima Mekušje i Logorište.

U Lici bi stanje moglo biti još gore jer je rijeka Lika jučer rasla čak i do jednog metra po satu, a naglo su se digle i riječice Bogdanica i Novčica. Još jučer oko 17 sati oglasile su se sirene na brani Sklope što znači da su količina propuštene vode popela do kritične kvote od 500 kubika u sekundi.

Jezero Kruščica puni se količinom od gotovo 670 kubika. Jučer ujutro razina snijega na velebitu bila je 170 centimetara, a u večernjim satima tek 40 centimetara, što je, uz kišu, najvažniji razlog bujanja rijeka u Lici. Na terenu su sve interventne službe.

Već sada zbog izlijevanja vode odsječena su sela Podastrana, Jelar, Bakovac, Donja Kaniža i Lički Novi na području Gospića te općine Perušić.

Zbog zatopljenja i naglog topljenja snijega na Velebitu, uz obilnu kišu koja je jučer padala u Lici, poplavljene su lokalne ceste i dio naselja Ličkoga Novog i Žabica Brušane te Podastrana u gradu Gospiću i zaselak Šušanj u Kosinjskome Bakovcu.

Javna vatrogasna postrojba iz Gospića intervenirala je tijekom dana nekoliko puta ispumpavajući podrume i niže prostorije obiteljskih kuća u Ličkome Novom, gdje je iz jedne kuće gospićka Gorska služba spašavanja čamcem evakuirala jednu stariju osobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:18