(NE)ZAPOSLENI ČINOVNICI

VIDEO Državni službenici koji ne rade dobro lakše će dobivati otkaz

Vlada uvodi i mogućnost izvanrednog otkaza u roku od dva do tri mjeseca onima koji ne rade dobro
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nevjerojatnih deset milijuna kuna država će potrošiti kako bi se uspostavio registar 240.000 zaposlenih u javnom sektoru. Riječ je o popisu ljudi kojima država svakoga mjeseca isplaćuje plaću! Koliko je zaposlenih u javnom sektoru na jučerašnjoj sjednici Vlade resorni ministar uprave Davorin Mlakar nije znao reći već je baratao rasponom “od 230 do 240 tisuća zaposlenih”.

Međutim, već se sada sa sigurnošću može reći da će upisivanje svakog zaposlenika, ako ih je 240.000, stajati 41,67 kuna.

A kada 31. ožujka Fina zgotovi registar, ministar uprave, koji će za registar biti odgovoran, konačno će doznati točan broj zaposlenih u javnom sektoru.

Nakon 15 godina

Registar je još u travnju prošle godine, predstavljajući Program gospodarskog oporavka, najavila premijerka Jadranka Kosor. Tada je najavljeno i otpuštanje pet posto zaposlenika po principu dva odlaze, jedan dolazi.

Izmjenama Zakona o državnim službenicima Vlada nakon 15 godina uvodi mogućnost izvanrednog otkaza. Državni službenik moći će ga dobiti nakon što ga se dva puta u pisanom obliku upozori da svoj posao nije obavio kvalitetno, na vrijeme i u skladu s pravilima.

Nitko nije dobio otkaz

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da će oni koji ne rade svoj posao otkaz moći dobiti nakon dva do tri mjeseca.

- Po dosadašnjim odredbama trebalo je i dvije i pol, tri godine da se na temelju negativne ocjene da otkaz. Ocjenjivanje je uvedeno 2005., a od tada do danas nitko zbog toga nije ostao bez posla. Očito je to bila mjera koja nije dala rezultat - rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36