DEBAKL NA NATJECANJU

VIDEO: ALEKSANDAR DRAGAŠ O MIŽERIJI Odustanimo od Eurosonga! Ako ništa, barem ćemo uštedjeti

Da su klape tako zanimljive, odavno bi ih turisti s ljetovanja uvezli u Europu
Croatia's Klapa s Mora performs during the first semifinal of the 2013 Eurovision Song Contest at the Malmo Opera Hall in Malmo, on May 14, 2013. The finals of the 2013 Eurovision Song Contest will be held on May 18, 2013.AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / JANERIK HENRIKSSON SWEDEN OUT
 AFP

Ako je netko na HRT-u ili izvan njega očekivao da će “Mižerja” Klape s mora dobro proći na Eurosongu 2013. , u startu je imao pogrešnu računicu, o čemu sam prije dva tjedna govorio i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Naime, da su klape interesantne strancima, onda bi u periodu ekspanzije estradiziranih klapa po Hrvatskoj već krenuo njihov izvoz u Europu, otkud nam desetljećima pristižu milijuni turista. Kako znamo, izvoz klapa u svijet nije se dogodio pa je bilo pogrešno računati da bi “Mižerja” mogla polučiti uspjeh na Eurosongu. Sa ili bez UNESCO-ove zaštite klapske pjesme kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Čak u kontekstu Eurosonga, odnosno u prvoj polufinalnoj večeri u Malmöu, “Mižerja” se doimala kao najkonzervativnija, najuštogljenija, najstaromodnija, pa i najdosadnija i najslabija pjesma. Ako je itko imao ideju o Klapi s mora kao nekoj hrvatskoj, klapskoj inačici pop/classical crossover kvarteta Il Divo, promašio je balun, a nadanja u dobar vjetar skrhala su mu se na hridi televotinga i ukusa žirija. “Mižerja”, realno, nije ni zanimljiva pop-skladba ni autohtona klapska pjesma.

Nakaradan hibrid

Ona je hibrid, nakaradan koliko hibridi estrada i klapa to već godinama jesu. Popularni u Hrvatskoj, ali bez korespondencije s europskim ukusom.

Posljednjih nekoliko godina imali smo isti problem. Sjetimo se, ako uopće možemo, beskrvne pop-pjesme kakvu je prošlog proljeća imala Nina Badrić, podjednako blijedog dancea Darije Kinzer i nešto poletnijeg, ali nedovoljno atraktivnog nastupa trija Feminnem, odnosno estradno-operetne grozote instantno zaboravljenog Igora Cukrova, zastarjelog soft-metal kilavljenja Dragonflyja i Dade Topića. Iz današnje perspektive “Romanca” Kraljeva ulice, pa čak i Severinina “Štikla” djeluju promišljeno.

VIDEO: EUROSONG U ŠVEDSKOJ Klapa s mora s pjesmom Mižerja nije uspjela izboriti finale!

Posljednjih dvadeset godina - uključujući visokoplasirane pjesme “Sveta ljubav” Maje Blagdan, “Marija Magdalena” Doris Dragović i “Neka mi ne svane” Danijele Martinović - mi se na Eurosongu predstavljamo kao tradicionalna, konzervativna, patrijarhalna, okoštala sredina koja glavom bez obzira bježi od moderniteta.

“Mižerja” je tek ultimativna potvrda tako osmišljene i postavljene Hrvatske. Čak i kad smo imali šansu da se predstavimo na drukčiji način, recimo s “Antonijom” Kawasaki 3pa, mi smo tu šansu zapucali, odnosno nismo je imali hrabrosti iskoristiti. Nemamo kuraže poslati nešto totalno ludo, ali i umjetnički relevantno poput Leta 3.

Zavjera protiv Balkana?

Samo estrada dolazi u obzir. Odlučivao o tome žiri, kao ove godine, odnosno televoting publike koja je gledala srećom ukinutu “Doru”. I nekoć je bilo tako, ali Riva, Novi fosili, Tajči, Srebrna krila imali su neki štos, internacionalni appeal, a valja se prisjetiti i fenomena “Julie” Danijela Popovića. Baš kao i s novim valom, postojala je želja za modernitetom. Posljednjih dvadeset godina te želje nema.

U konačnici bi bilo legitimno da Hrvatska, odnosno HRT, na neko vrijeme i odustane od sudjelovanja na Eurosongu, kao što je to na nekoliko godina učinila Italija, a u posljednje doba Češka i Slovačka. Ako ništa, uštedjelo bi se novca. Za utjehu ostaje činjenica da u prvoj polufinalnoj večeri s modernijim pjesmama nisu prošle ni Slovenija, Crna Gora i Srbija. Da nije neka nova europska zavjera protiv Balkana?

Kako se birala hrvatska pjesma za Eurosong

Povjerenstvo HRT-a u sastavu Velimir Đuretić, Nikša Bratoš i Ante Pecotić početkom ožujka donijelo je odluku da će Hrvatsku na Eurosongu ove godine predstavljati klapa. Odlučeno je također da hrvatsku pjesmu na Eurosongu neće izvesti nijedna od postojećih klapa nego nova, satkana od šest najboljih klapskih pjevača iz zemlje, o čemu su također odlučili članovi Povjerenstva. Objavljen je i javni poziv za odabir pjesme te je nakon preslušavanja pristiglih skladbi odabrana pjesma “Mižerja” autora Gorana Topolovca iz Duge Rese. Odabrana je i rezervna pjesma autora Miroslava Buljana iz Zagreba pod imenom “Cili svit za bili cvit”. Na taj način HRT je pjesmu za Eurosong birao i prethodne dvije godine, kada su nas u Europi predstavljali “Lahor” i Darija Kinzer te Nina Badrić i njezino “Nebo”. (M. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:54