UKINUTA PRESUDA

VESNA ŠKARE OŽBOLT 'Dolazak Branimira Glavaša u Hrvatsku je povratak u devedesete'

'Ove stvari se događaju kada nemate posla i ne vidite izlaz - počnete gledati u prošlost i živjeti u njoj', zaključila je Vesna Škare Ožbolt
 Tom Dubravec/CROPIX

Bivša ministrica pravosuđa i saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt komentirajući u emisiji Novi dan na televiziji N1 sutrašnju odluku u slučaju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid kazala je kako je je to važan događaj, bez obzira na ishod.

- To je povijesna odluka, drugi put Haag odlučuje o genocidu. Bez obzira na ishod, ovo je važan politički, povijesni i moralni događaj. Dvaput je Srbija bila predmet razmatranja Međunarodnog suda pravde. Mislim da je naš tim izvrsno odradio posao i kvalitetno su prikazali cijelo stanje stvari, kazala je.

Komentirajući protutužbu Srbije, kazala je da je ICTY svojim odlukama dokazao da nije bilo genocida od strane Hrvatske te da smatra da ta protutužba ima mnogo manje šanse za uspjeh.

- Srbija bi morala platiti ratnu odštetu, dati podatke o nestalima koji još nisu pronađeni. Nastavit će se tražiti nestali i reprekusije su velike u slučaju da Srbija bude optužena. Strašno je što je Srbija dvaput bila predmet istrage na ICTY-u zbog genocida, objasnila je i dodala kako je definicija genocida vrlo složena te da ju je jako teško dokazati.

Komentirala je i mogućnost da se obje tužbe odbace te je kazala da će to značiti da će se staviti točka na jedan dio povijesti, ali da neće biti završeno i riješeno.

- Neće biti normalizacije i dobrosusjedskih odnosa. Ne mogu se zaboraviti sve strahote sve dok se ne objavi ime i posljednje nestale osobe, dodala je.

Komentirajući povratak Branimira Glavaša u Osijek, kazala je da joj je nerazumljivo da je Ustavni sud toliko dugo čekao s odlukom.

Na upit podsjeća li je jučerašnji doček Glavaša na atmosferu 90-ih, odgovorila je potvrdno.

- Emocije koje se opet oživljavaju možda nekima djeluju prevatreno, možda trebamo ići u smirenijem tonu i razvoju zemlje. Ne možemo više biti dio balkanske unije, moramo se usredotočiti na napredak i ići u razvoj. Ove stvari se događaju kada nemate posla i ne vidite izlaz - počnete gledati u prošlost i živjeti u njoj, zaključila je Vesna Škare Ožbolt za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:27