MINISTRICA U BEOGRADU

Vesna Pusić: U UN-u ćemo vjerojatno podržati kandidata iz Litve jer je kandidatura Vuka Jeremića prekasno stigla

 AP

BEOGRAD - Hrvatska tek treba odlučiti hoće li podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a, izjavila je danas u Beogradu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

U ponedjeljak navečer ministrica je dala izjavu Tanjugu da će Hrvatska podržati kandidata iz Litve jer je Jeremićeva kandidatura stigla u zadnji čas, a ranije smo Litvi obećali podršku.

Vijest da bi Jeremić trebao biti kandidat za predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a objavljena je prije tjedan dana, kad je sam Jeremić novinarima u Bruxellesu to rekao. U međuvremenu je Crna Gora objavila da će podržati kandidaturu mladog Tadićevog jastreba, poznatog po ratobornim i nediplomatskim ispadima prema Kosovu ali i Hrvatskoj.

Vesna Pusić je danas rekla novinarima da je vijest o Jeremićevoj kandidaturi u Zagreb stigla tek dva dana ranije. Stav o tome Hrvatska treba zauzeti do lipnja i dotad ćemo to učiniti, poručila je ministrica.

Ministrica Vesna Pusić danas je doputovala u Beograd na sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) čije su članice Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska. Uoči početka sastanka Vuk Jeremić je najavio da će na skupu predložiti da zemlje regije ove godine zajednički obilježe 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom ‘Od balkanskog rata do balkanskog mira’. To bi, po Jeremićevom tumačenju, bila još jedna prilika za međusobno približavanje.

U jučerašnjem intervjuu za beogradske “Večernje novosti” Vesna Pusić je ponovila da je moguće povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid. To ovisi o tome jesmo li kao dvije zemlje u stanju riješiti neka od otvorenih pitanja. U tom slučaju ima smisla na dnevni red stavljati pitanja tužbi, rekla je Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54