25 GODINA

VELIKO SLAVLJENIČKO IZDANJE GLOBUSA Analiziramo budućnost Hrvatske. Ona je ovdje, nesigurna je, ali puna nevjerojatnih izuma i vizija

Kažu - nema nam spasa. U narednih deset godina roboti će samo u SAD-u preoteti 9 milijuna radnih mjesta ljudima. Tvrtke koje rastu na modelu ekonomije dijeljenja samo u Francuskoj do 2025. godine ugasit će tri milijuna radnih mjesta.

Kinezi su već osnovali 20-ak high-tech komuna u kojima mladi inženjeri žive i rade zajedno i sve dijele, ne posjeduju ništa osim po dva para tenisica, iako njihovi IT startupovi zarađuju milijune. Elon Musk uspješno je testirao svoj Hyperloop vlak koji će lebdjeti brzinama većim od 900 kilometara na sat, a Google uspješno testira automatizirane automobile.

Jedno je sigurno. Budućnost je ovdje, nesigurna je, ali puna nevjerojatnih izuma i vizija. Futurizam zauzima sve više prostora u svjetskim magazinima, koji im ne posvećuju samo naslovnice već čitava specijalna izdanja.

Glasnik slobode

Tjednik Globus ovog tjedna slavi 25. rođendan i, otkad je 13. prosinca 1990. izašao prvi broj, uvijek se trudio biti pokretač promjena i glasnik društva većih sloboda, širih znanja i boljih mogućnosti.

Stoga nije bilo boljeg trenutka da upravo u slavljeničkom broju koji je u prodaji sljedećih sedam dana čitateljima ponudimo specijal o budućnosti, na čak 56 od ukupno 166 stranica. Zajedno s mnoštvom uglednih stručnjaka otkrivamo što nas čeka do 2025. godine.

Između ostalog, matematičar Zvonimir Šikić objašnjava kako će se spasiti kapitalizam, klimatolog Branko Grisogono upozorava na što sve moramo biti spremni zbog zagađenja planeta, a arhitekt Idis Turato kako će za deset godina izgledati hrvatski gradovi.

Analize budućnosti

Filozof i politički analitičar Mislav Žitko piše zašto misli da će nove tehnologije otvoriti više radnih mjesta nego ih uništiti, a Željko Ivanković od kojih nam robota prijeti najveća opasnost kad je riječ o nezaposlenosti.

U specijalu predstavljamo i senzacionalnog mladog znanstvenika Jana Šnajdera koji u malenom laboratoriju FER-a gradi hrvatski Google, predstavljamo viziju budućnosti medija kako je zamišlja Michael Bloomberg te gigante ekonomije dijeljenja za koju ekonomski guru Jeremy Rifkin tvrdi da će uskoro izazvati treću industrijsku revoluciju.

Profesor Slavko Krajcar piše o obrazovanju budućnosti, a psihijatar Robert Torre o tome kako odgajati djecu za vrli novi svijet.

A kako će sadašnjost izgledati ljudima za 15 ili 30 godina?

Naša art direktorica Vesna Veselić izmaštala je Globusov muzej s eksponatima koji će se tada činiti kao daleka prošlost.

Nekako u isto vrijeme u svijetu još su dva magazina objavila svoje futurističke specijale, Bloomberg svoj The Year Ahead, a Wall Street Journal The Future of Everything. A to samo potvrđuje da je vrijeme da se okrenemo budućnosti. Jer inače bismo i sami ubrzo mogli ostati u prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:50