ZA KOGA BISTE GLASALI?

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG Nikica Gabrić treći iza HDZ-a i SDP-a, glasalo 100.000 čitatelja

U velikoj anketi Jutarnjeg o političkim preferencijama hrvatskih građana sudjelovalo je gotovo 100.000 ljudi. Prva dva mjesta odnijela su dvije najjače stranke, dok je na trećoj poziciji osvanuo Nacionalni forum Nikice Gabrića.
 Arhiva CROPIX

Koliko god su internetske ankete poput bikinija - dosta otkrivaju, ali još i više sakriju - rezultate ovotjednog glasanja na webu Jutarnjeg lista nije moguće ignorirati, bar zbog impresivne brojke od skoro 95.000 glasača.

Konačan rezultat ide u prilog opoziciji: za HDZ je glasalo 32,1 posto, a SDP podržava razočaravajućih 21,2 posto, barem među onima koji su kliknuli mišem u proteklih pet dana. Rezultat jest obrnut od većine recentnih istraživanja javnosti, ali, osobito u vladajućoj koaliciji, ne bi ga trebali a priori odbaciti. Svi dosadašnji izbori su pokazali da HDZ u najgorim okolnostima, kada ih ne žele pogledati ni psi lutalice, osvajaju 25 posto glasova. Ali desničarski izborni bunar uključuje približno 35 posto, i ova 32 postotka nisu nedostižan cilj. Tim više jer uz imena stranaka nisu postavljeni likovi njihovih šefova; umiljata Karamarkova pojava vjerojatno bi odbila ponekog HDZ-ovog poklonika.

SDP je dobio 21,2 posto, i to nije jako daleko od njihovog realnog rejtinga. Vladu podržava tridesetak posto birača, na burzi je 360 tisuća nezaposlenih, a u vladajućoj koaliciji se ponašaju kao da je sve u najboljem redu. Nije. U ovom trenutku socijaldemokrate podržavaju jedino njihovi stalni birači i dio lijevoliberalnih građana kojima je neprihvatljiv dolazak na vlast rigidne nacional-konzervativne desnice.

E sad, tek će europski izbori u svibnju 2014. pokazati osvaja li Nacionalni forum 15 posto glasova ili se radi o trenutnom efektu. Posljednjih je tjedana Nikica Gabrić često medijski nastupao i izgleda kako je sve to ostavilo traga. Makar treba ponoviti, mnoge nove stranke su u počecima stajale dobro, a kasnije se sunovratile, što ne znači da slična sudbina čeka i energičnog Gabrića.

Milan Bandić i njegova lista su na 6,6 posto, i to je prilično realan rezultat. U Zagrebu je prije pola godine Bandić uvjerljivo pobijedio, a njegova lista je također prošla izuzetno dobro. Usto, Bandić sigurno može pridobiti dio birača u ruralnim sredinama i dijaspori, i to je to. Ne previše, ali u predvidljivoj fragmentiranosti hrvatske političke scene, Bandić bi mogao igrati važnu ulogu.

Svi ostali su - Laburisti, HNS, HSS, Hrast, HDSSB, ORaH, HSP AS - tu negdje između 2 i 3,5 posto. To znači kako ih u budućnosti mogu spasiti isključivo ulasci u koalicije s SDP-om ili HDZ-om. Od lijevog Lesara i liberalne Vesne Pusić do ultrakonzervativne Željke Markić i Ruže Tomašić, svi su debelo ispod praga. Ili će stati pod SDP-ov ili HDZ-ov kišobran ili će s vremenom usahnuti, što ne bi bila prevelika šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:03