TRI GODINE SPAVANJA

VELIKO BUĐENJE Na kraju mandata premijer Milanović pokrenuo veliku kampanju za spas SDP-a

Šef SDP-a u protekle je tri godine toliko mina posijao da je pitanje kako će se sada probiti do građana, kaže Milardović
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića predsjednički izbori odnosno Josipovićev poraz kao da su probudili iz trogodišnjeg sna. Odjednom na sastanak u Banske dvore prima Udrugu Franak i radnike sisačke rafinerije koje je mjesecima pa i godinama ignorirao, ulazi u otvoreni rat s bankama oko “švicarca”, lijevu koaliciju želi proširiti sa strankama o kojima je do jučer govorio da su populisti i politički agitatori, odjednom ima vremena i za sastanak sa svojim partnerima Kukuriku koalicije... A njegova potpredsjednica u Vladi i stranci Milanka Opačić s drugim ministrima od ponedjeljka obilazi Hrvatsku i prezentira program otpisa dugova za najugroženije građane na javnim tribinama znakovitog naziva - Novi početak.

Očigledno je i Milanović shvatio da je vrijeme za “novi početak” ako želi sačuvati minimalne šanse da na predstojećim parlamentarnim izborima zadrži vlast.

Pa je tako jučer čak najavio donošenje zakona kojima bi se ukinula valutna klauzula za stambene kredite. I sam je priznao da je takvu mjeru trebalo donijeti ranije.

Politički refleks

- To je nešto o čemu se možda trebalo razmišljati prijašnjih godina, ali se nije jer su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljnije kredite i to onda tako završi - poručio je Milanović.

No, pitanje je hoće li mu taj novi početak u koji je krenuo prije nekoliko dana donijeti očekivane rezultate odnosno pomoći da spasi ono što se još spasiti dade. Jer, kako to slikovito opisuje politolog Anđelko Milardović: “Milanović je u protekle tri godine toliko mina posijao da je pitanje kako će se sad kretati po tom minskom polju da bi došao do građana”.

- Nakon što je Ivo Josipović izgubio izbore, Milanović je izašao iz svoje virtualne stvarnosti i ušao u realan svijet. Kad se sudario s realnim svijetom, shvatio je da to gore nego što je opisivala njegova virtualna stvarnost. Metodom političkog refleksa shvatio je da mu se ispred vrata koturaju parlamentarni izbori i rekao: vidi, vidi, pa ja bih te izbore mogao i izgubiti. I sada je krenuo u saniranje štete u strahu od gubitka izbora. Sada će obećavati brda i doline odnosno kreće postupak zavođenja puka, samo da bi dobio koji glas više. Ali to mu više ne može pomoći - komentira Milardović posljednje Milanovićeve poteze. I čini se da je u pravu kad procjenjuje da bi se Milanovićevi planovi mogli izjaloviti.

Njegova želja da stvori što jači predizborni blok s lijevim strankama kojim će se suprotstaviti Karamarkovom desnom savezu već je naišao na prve probleme. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy na njegove pozive da uđe u predizborni savez rekla je odlučno - ne. A isto poručuju i Laburisti.

- ORaH ide samostalno na izbore. Najveći problem SDP-a nije Zoran Milanović već to što je SDP potpuno ideološki izgubljena stranka. Oni više nisu stranka ljevice. Ne vidim snagu u stranci da se krene u reformu koja je SDP-u nužna. Bez toga ne vidim stvarnu razliku između njih i HDZ-a - rekla je Holy.

Optužbe na račun Holy

Vjerojatno itekako dobro pamti da ju je još ne tako davno, isti taj čovjek koji ju sada zove da mu pomogne na izborima, doslovce patronizirao, poručujući da ju je on politički stvorio, a čak ju je optužio i za “sitnu političku korupciju”. Milanović želi sada graditi i savez s Laburistima, istom onom strankom koju je optuživao za jeftini populizam i demagogiju.

- Sa SDP-om koji je izgubio doticaj sa socijaldemokracijom Laburisti nikako ne mogu ulaziti u koaliciju - poručuje šefu SDP-a i Nansi Tireli.

Pitanje je i može li Milanović sačuvati postojeću Kukuriku koaliciju jer niti prema partnerima u protekle tri godine nije se baš ponašao partnerski. Iz IDS-a su već stigle neslužbene najave da ozbiljno razmišljaju da ta stranka ide sama na izbore. Problemi na relaciji Milanović - IDS počeli su još 2012., a netrpeljivost tadašnjeg šefa IDS-a Ivana Jakovčića i šefa SDP-a vrhunac je dosegnula krajem te godine kada je Milanović raspustio stranačke organizacije u Istri i dogovorene saveze s IDS-om.

Osim toga, IDS-ova disidenta Damira Kajina kandidirao je za župana i tako se izravno suprotstavio njihovom Valteru Flegi. Kukuriku koalicija okupit će opet danas i to u Istri. Razgovarat će o zajedničkim planovima za predstojeće izbore. Neizvjesno je hoće li IDS ostati uz partnere, a i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja najavljuje kako ni oni ne daju bjanko potvrdu za svoj ostanak u koaliciji. Milanovićeva odlučna i brza odluka oko zamrzavanja tečaja švicarskog franka svakako je za pozdraviti. No, u Udruzi Franak itekako pamte da je Milanović sve do proteklog ponedjeljka odbijao primiti ih na razgovor.

Pisma bez odgovora

- Od prvog dana otkada su počeli problemi s frankom tražimo sastanak s premijerom. Nikad nismo dobili odgovor. Sada je valjda i on shvatio da je voda došla do grla pa je postao socijalno osviješten - kaže Jasmina Barić iz Udruge Franak. Uzaludno su pisma na Markov trg 2 mjesecima slali i radnici sisačke rafinerije.

- Pisali smo dva puta, ali odgovora nismo dobili. Primio nas je tek nakon trećeg zahtjeva i to vjerojatno zato jer je ovaj put sve išlo preko sisačke gradonačelnice - rekao nam je Predrag Sekulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:00