POGLEDAJTE >>>>>>INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA!

VELIKI VODIČ Sve teže plaćate račune? Evo s kojima možete zakasniti, bez sankcija!

Tko ne plaća kredit na vrijeme, brzo će dobiti status ‘neurednog platiše’. Sve dođe na naplatu, ali uvećeno za kamate i opomene

ZAGREB - Kriza je, novca sve manje, a neplaćeni računi se gomilaju - prizor je to iz mnogih hrvatskih kućanstava. Pokazuju to i brojke o 78 tisuća građana kojima su računi blokirani zbog neplaćanja komunalija, kredita, mobitela i drugih računa, a koji ukupno duguju više od šest milijardi kuna!

Građani zato kalkuliraju što platiti odmah, a sa čime će malo pričekati - barem do iduće plaće.

Provjerili smo koliko se doista može čekati s plaćanjem računa, bez da zbog toga pretrpite kakve sankcije ili vam na kućnu adresu počnu stizati opomene. Savjet koji je, zapravo, mnogima već poznat jest - plaćajte struju!

Neplatiša na sudu

Već nakon dvije neplaćene rate i jedne opomene, koja pristiže osam dana nakon dospijeća plaćanja rate, na kućna vrata zakucat će vam HEP-ovci i isključiti vas iz sustava opskrbe električnom energijom. Kada platite dug, morat ćete platiti i stotinjak kuna troškova uključenja u mrežu, a ako ne platite račun mjesec dana od isključenja, vaš slučaj odlazi na sud!

Sljedeći na listi prioriteta račun je iz banke/leasing kuće. Zakasnite li s otplatom kredita samo jedan mjesec, većina banaka će vas zvati ili poslati opomenu, koju ćete morati platiti.

U Privrednoj banci Zagreb za neplaćeni kredit prvo će vas, 12. dan od dospijeća duga, opomenuti SMS-om ili telefonski, zatim će vam, tri dana kasnije poslati “obavijest”, a potom i, 25. dana duga, opomenu za dugovanje. Slijede dva telefonska kontakta, pa druga opomena (nakon 3. neplaćene rate). Treća je opomena pred otkaz kredita. Sve te opomene, naravno, idu na vaš trošak.

Neke će vas banke već nakon prvog mjeseca kašnjenja u Hrvatskom registru otplate kredita (HROK) uz vaše ime staviti nimalo laskavu titulu “neurednog platiše”, što je samo korak od mjesta na famoznoj “crnoj listi”. To znači da više nećete moći dobiti novi kredit.

za veći prikaz kliknite OVDJE

Pričuva i stup srama

Račun koji je najbezopasnije staviti u ladicu, a građani to znaju i koriste, onaj je za pričuvu u stambenim zgradama. Nerijetko se računi za pričuvu ne plaćaju i po godinu dana. Jedino što se može dogoditi jest da vas “objese” na stup srama - zajedno s ostalim dužnicima - na oglasnoj ploči zgrade.

Problem nastaje kada predstavnik stanara odluči tužiti neodgovornog sustanara. Tako je i s vodom, iako ima građana koji troškove potrošene vode ne plaćaju mjesecima, pa i godinama. Vodoopskrba i odvodnja u praksi veoma rijetko prekida ispruku vode. Tomu prethodi opomena pred obustavu isporuke, kakvih je prošle godine odaslano više od deset tisuća.

A teško da će vam i smeće prestati odnositi. No, zagrebačka Gradska čistoća svojim je korisnicima ovih dana poslala 84.000 godišnjih opomena zbog dugova! Pritom je korisnicima dan i rok od 60 dana za žalbu.

Zaključak je da se račune ipak ne može izbjegavati. Svi oni, kad-tad, dođu na naplatu.

Telefoniraju, ali ne žele to i platiti

U tvrtkama koje se bave legalnim utjerivanjem dugova kažu kako Hrvati ipak najradije izbjegavaju plaćati telefon i internet. Smatraju to luksuzom bez kojeg se može, pa često duguju za nekoliko mjeseci.

U Vipnetu kažu da korisnike, nakon isteka roka na računu, “prijateljski podsjećaju” da svoj račun plati, a nakon 30 dana stiže opomena. Korisnike se isključenje tek za narednih 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:25