DJEVOJČICI SVE BOLJE

VELIKI USPJEH LIJEČNIKA NA REBRU 'I naša Ivana napokon smije plakati kao sva druga djeca'

Ivanu sam morao operirati već na dan njezina rođenja, a sada napokon njezin život, ako zaplače, više nije u opasnosti, kaže neurokirurg Hrvoje Jednačak
 Jure Mišković/CROPIX

Naša Ivana napokon može zaplakati, a da ne strepimo za njezin život. To moramo zahvaliti operaciji učinjenoj krajem prošlog mjeseca, jer naša je Ivana sve bolje. Čak više nije na intenzivnoj skrbi. Oporavlja se na pedijatriji na zagrebačkom Rebru. Kraj njezina krevetića stalno smo ja i mama Emina. Nadamo se da će sve završiti dobro i da ćemo se s našom Ivanom ubrzo vratiti u Poličnik. Liječnici su nam rekli da treba obaviti još neke pretrage, ali nadamo se da je s Chiarijem završeno”. Optimističnan je Šime Ukalović, tata male Ivane koja je zbog rijetke Arnold Chiarijeve malformacije, s kojom je rođena, svaki put kad bi zaplakala bila u životnoj opasnosti. Naprosto, svakodnevno bi nekoliko puta dolazilo do zastoja srca i disanja, a to je moglo biti kobno. Roditelji od Ivanina rođenja ne prestaju strepiti za njezin život.

Ugrađena pumpica

Tata Šime kaže kako je Ivana od rođenja u prosincu 2013. već u prvom mjesecu života imala čak tri operacije, a najgore je bilo što je zbog Arnold Chiarijeve malformacije mozga svakodnevno dolazilo do kriza u disanju pa su je roditelji nerijetko spašavali umjetnim disanjem i masiranjem srca.

- Naša je Ivana, čim se rodila, imala brojne probleme sa zdravljem jer je rođena i sa spinom bifidom, a zbog Arnold Chiarijeve malformacije ugrađena joj je pumpica kojom se ispuštao višak tekućine iz mozga. Naime, višak likvora pritiskao je mozak što je ugrožavalo Ivanin život - kaže tata.

Greška u razvoju

Početkom ove godine javnost je bila dirnuta svim onim što je mala Ivana prošla u samo godinu dana svoga života. Rođena carskim rezom u 38. tjednu trudnoće, ta je beba doslovno svakodnevno bila životno ugrožena, i to po nekoliko puta. Mama Emina ispričala je kako Ivanu dva do tri puta dnevno vraća u život.

- Svaka temperatura ili povraćanje može biti kobno. Stalno moramo paziti da ne zaplače. Svaku noć spavamo s jednim zatvorenim okom a drugim pratimo na monitoru njezine životne funkcije - ispričala je svojedobno Emina kako bi objasnila sve opasnosti koje svakodnevno vrebaju Ivanino zdravlje. Roditelji su bili svjesni da njihovu mezimicu čeka nova operacija i već krajem veljače pala je odluka. Neurokirurg dr. Hrvoje Jednačak sa zagrebačkog Rebra odlučio je pomoći Ivani, riješiti malformaciju i omogućiti da, ako mora, može i zaplakati, a da to istodobno ne znači životnu opasnost i konstantni strah za mamu i tatu.

- Napravili smo dekompresiju stražnje lubanjske jame, odnosno uklonili okcipitalnu kost velikog zatiljnog dijela i otvorili duru, tvrdu moždanu ovojnicu, te skinuli jedan dio tonzila malog mozga. Ivana je rođena s razvojnom greškom meningokelom i već prvi dan života zbog tog sam je morao operirati. Ovo su su posljedice razvojne greške središnjeg živčanog sustava - objašnjava dr. Jednačak.

Obolijeva jedan od 5000 mališana

Urođena malformacija Arnold Chiari razlog je zbog kojeg je mala Ivana morala na operaciju. Radi se o anomaliji baze mozga zbog koje dolazi do pomaka moždanih struktura u kanal leđne moždine. Zbog toga je i poremećena cirkulacija moždanog likvora. Kod težih oblika malformacije, kao što je to slučaj kod Ivane, dolazi do rascjepa kralježnice pa je operacija neizbježna kako bi se poboljšalo opće stanje pacijenta. Inače, ova se malformacija javlja kod samo jednog od 5000 mališana.

Postoje tri tipa ove anomalije i o tome ovisi uspješnost liječenja. Najlakši je tzv. tip 1, kod kojeg je spušten dio malog mozga (tonzila) kroz otvor koji vodi u kanal leđne moždine. Kod tipa 2 obuhvaćene su i druge strukture mozga, a kod tipa 3 postoji i tzv. spina bifida, odnosno rascjep koštanog kanala leđne moždine. Svim je tipovima zajedničko otežano disanje i gutanje te poremećaj osjećaja dodira. Liječenje je u pravilu kirurško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 08:47