DRAMA U ŠKVERU

VELIKI OBRAT U BRODOSPLITU? Sindikati: 'Svih 250 suspendiranih radnika vratit će se na posao'

 Paun Paunović / CROPIX

NOVO 13:01 Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić rekao je kako očekuje da će svih 254 suspendiranih radnika biti vraćeno na posao te ih je pozvao da sutra ujutro dođu ispred ulaza u brodogradilište potpisati posebnu izjavu koju je pripremila sindikalna pravna služba radi zaštite njihovih prava.

Na Franićev poziv, više desetaka jutros okupljenih prosvjednika ispred ulaza u Brodosplit razišla se oko podneva.

- Pozivam svih 254 radnika Brodosplita koji su dobili suspenziju da sutra ujutro dođu ispred ulaza u poduzeće radi potpisivanja pisane obrane koju je pripremila sindikalna pravna služba kako bi se zaštitila prava radnika - rekao je Franić u izjavi novinarima. Pri tomu je istaknuo da suspendirani radnici trebaju ujutro donijeti i odluku o udaljavanju s posla koju im je Uprava Brodosplita dostavila poštom na kućne adrese.

„Očekujem da će svi radnici Brodosplita biti vraćeni na posao i to sam danas rekao i u iskazu inspekciji“, naglasio je Franić.

„Inspektorica mi je rekla da je jučer bila u Brodosplitu te vidjela da nije bilo štete, uništavanja imovine i povrijeđenih. To je upravo ono što i mi cijelo vrijeme govorimo“, pojasnio je.

Prema Franićevim tvrdnjama, inspekcija kaže da će sutra pregledati 254 ugovora o radu i plaće, to jest za one radnike protiv kojih je Uprava Brodosplita pokrenula disciplinski postupak i suspendirala ih zbog prošlotjedne obustave rada na koju su se bili odlučili zbog kašnjenja i smanjenja plaće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franić je kazao kako sutra ujutro na potpisivanje izjave koju su pripremili sindikati trebaju doći i oni suspendirani radnici koji su se vratili na posao nakon što su potpisali izjavu koju im je ponudilo vodstvo Brodosplita.

Tijekom dana, potvrdio je Franić, iskaze inspekciji će dati više radnika koji su suspendirani.

-----------------------------------------------------------

12:19 - Oko 200 radnika Brodosplita do sada se pisano očitovalo o disciplinskom postupku koje je protiv njih pokrenula Uprava i većina ih je vraćena na posao na temelju tih očitovanja, a samo 10 do 15 nije vraćeno na radna mjesta, izjavio je danas novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV, većinskog vlasnika splitskog brodogradilišta.

Disciplinski je postupak pokrenut protiv ukupno 254 radnika zbog prošlotjednih događanja u brodogradilištu kada je dio radnika nezadovoljan kašnjenjem i smanjenjem plaće bio obustavio rad.

Po Laušićevim riječima, i preostali radnici protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak mogu se očitovati o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim događanjima u Brodosplitu te će na temelju tih očitovanja posebna komisija razmotriti hoće li i oni biti pušteni na posao.

„Puštanje na posao radnika protiv kojih se vodi disciplinski postupak ne znači da je disciplinski postupak prekinut, nego je to stvar dobre volje da nastave raditi i dok traje disciplinski postupak“, pojasnio je. Komentirajući jučerašnji dolazak inspekcije rada u Brodosplit, na temelju poziva sindikalnih čelnika, Laušić je kazao da je inspekcija "izvršila analizu u škveru i zatražila dokumente“.

„Mi ćemo sve tražene dokumente danas dostaviti inspekciji, nadamo se da će inspekcija ubrzo donijeti svoje rješenje i siguran sam da će se pokazati da je vodstvo Brodosplita postupalo po zakonu“, istaknuo je Laušić.

Na upit je li prikladna poruka „Pobijedili smo“ koju je, prema novinarskim saznanjima, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak SMS-om proslijedio dijelu radnika koji su uz njega, Laušić je rekao kako on nema takvih informacija.

Kazao je kako danas vjerojatno neće biti održan sastanak Debeljaka s predstavnicima radnika. Sastanak je bio planiran nakon prošlotjednih razgovora Debeljaka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom koji su posjetili škver za vrijeme obustave rada dijela radnika.

Na upit kada će se održati taj sastanak, Laušić je kazao „kada se formiraju pregovarački timovi, ako se formiraju“, te da će u tom slučaju Uprava Brodosplita raditi u skladu sa zakonom.

-----------------------------------------------------------

9:50 Ispred ulazne porte se oko 9 sati pojavio vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, došao je s popisom radnika koji su potpisali izjave o sudjelovanju na prosvjedu. Ti radnici su pušteni na radna mjesta, a čini se da će ih svega 10-ak ostati izvan kruga tvrtke, javlja Slobodna Dalmacija.

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević najavio je kaznene prijave protiv Vlade jer se "kupac ne ponaša u skladu s kupoprodajnim ugovorom zato što mu prodavatelj to dopušta".

- Radnike smo savjetovali da potpišu izjave o sudjelovanju u prosvjedima jer nema smisla da riskiraju otkaz. Uvjeren sam da će inspekcija rada utvrditi barem prekršajnu odgovornost poslodavca - zaključio je Matijašević.

-------------------------------------------------------------

SPLIT - Ispred ulaza u Brodosplit jutros se okupilo manje od stotinu radnika protiv kojih Uprava tog poduzeća vodi disciplinski postupak zbog sudjelovanja u prošlotjednim dvodnevnim zbivanjima kada su bili obustavili i rad, te ime je zbog toga onemogućen ulazak u brodogradilište na posao.

Uprava Brodosplita je ranije objavila da je protiv 254 radnika pokrenut disciplinski postupak, ali da se dio njih u međuvremenu pismeno očitovao o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu i svojim razlozima o sudjelovanju u njima, te su nakon toga vraćeni na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić jutros je po prvi put okupljene prosvjednike ispred ulaza u škver pozvao da i oni potpišu rješenje o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima u Brodosplitu.

"Pozvali smo ljude da potpišu taj dokument koji je nevrijedan, ali se tako imaju pravo zaštititi radi vraćanja na posao", rekao je Šegvić novinarima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, s kojim predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak odbija bilo kakve razgovore, jutros je ponovio kako je spreman žrtvovati svoje radno mjesto i raskinuti ugovor o radu ako bi to značilo povratak preostalih nezadovoljnih radnika na posao.

"Ja sam najmanje bitan, bitan je škver, ali vjerujte mi, vrlo brzo ćete snimati pogreb škvera", poručio je Šegvić okupljenim novinarima

Šegvić je zatim s povjerenikom Sindikata metalaca u Brodosplitu Joškom Franićem i skupinom radnika otišao u inspektorat dati iskaz o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu, a nakon što je jučer inspekcija rada došla u Brodosplit obaviti kontrolu dokumenata o prošlotjednim događanjima u splitskom škveru.

Očekujem da će inspekcija svoj nalaz donijeti "bez političkih pritisaka i da će taj nalaz biti korektan", rekao je Šegvić. A Franić je kazao kako će u inspektoratu reći da radnici traže dokaze da su se prošlog tjedna u Brodosplitu dogodili neredi i uništavana imovina, za što ih optužuje Uprava poduzeća. "To nije dokazivo, osim ako nam se ne imputiraju dokazi", rekao je Franić.

Izjavio je kako ima informacija da se u splitskom Gradskom vijeću zagovara sazivanje tematske sjednice tog vijeća o Brodosplitu.

"Bilo bi dobro da se održi jedna takva tematska sjednica", dodao je Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:19