KAKO SU UMRLE MAJKA I DJEVOJČICE

Velika tuga u Rakitju: Dječak je majku i curice pronašao zagrljene. Sestri je davao umjetno disanje. Nije pomoglo

 Admir Buljubašić / CROPIX

Došao je kući i zatekao majku Zoranu, sestru i rođakinju mrtve. Bio je prvi dan nove godine i maloljetni H. H. vratio se s proslave Nove godine nešto prije 7 sati.

Cijelu se noć zabavljao i ne sluteći da će mu se tog jutra život posve promijeniti. U jednoj noći izgubio je gotovo cijelu obitelj.

Pronašao ih zagrljene

Čim je otvorio vrata koja vode prema podrumskom stanu kuće u Rakitju, gdje je nakon rastave roditelja živio s majkom i sestrom, gusti, dim pokazao mu je da nešto ne valja. Nazvao je Hitnu, vatrogasce i policiju, te je ušao u podrum. Prizor koji je vidio nikada neće zaboraviti. Sve službe brzo su došle, no mogli su samo konstatirati smrt žene i dviju djevojčica. Zatekli su malog H. H. kako im pokušava pomoći.

- Pokušao je izvući sestru jer mu je mama bila preteška. Iznio ju je van i davao joj umjetno disanje. Nije pomoglo. Rekao je da ih je pronašao zagrljene, na podu. Zorana se vjerojatno razbudila, shvatila da nešto ne valja i krenula spasiti djecu. No, uspjela ih je samo izvući iz kreveta.

Ostao priseban

Srušila se i umrla, držeći djecu u naručju. Kad me sin nazvao, došao sam za par minuta i sve što sam vidio bilo je moje mrtvo dijete - rekao je potreseni otac Miroslav Herceg čija je kuća veoma blizu stana u kojoj je živjela njegova bivša žena s djecom. Sin i kći svaki dan su dolazili u posjet njegovoj novoj obitelji: supruzi Heleni i maloj kćeri. - Ostao je priseban cijelo vrijeme. Osjetio sam da je pred slomom samo kad me pitao da li da majci upuhuje zrak ili da ga izvlači, valjda je mislio da bi je to moglo spasiti - kaže Miroslav dan nakon tragedije. Sprovod je sutra na groblju u Svetoj Nedelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:42