POSLANA NA OBDUKCIJU

VELIKA TRAGEDIJA U ISTRI U uvali pored Ližnjana pronađena uginula sredozemna medvjedica

 Goran Sebelić / CROPIX

Uginula je sredozemna medvjedica koja je posljednjih pola godine bila redoviti gost pulskih plaža. Potvrdio nam je to dr. sc. Elvis Zahtila, ravnatelj Natura Histrice, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istarske županije koja je posljednih mjeseci pratila kretanje te životinje. Sredozemna medvjedica umrla je, prema riječima doktora Zahtile, prirodnom smrću, od starosti. Njezino tijelo pronađeno je u uvali Mrtvi puć kraj Ližnjana, u ponedjeljak poslijepodne.

- U posljednje vrijeme bila je mršava, a izgubila je i sve zube pa se više nije mogla hraniti. Od četvrtka je stalno boravila u uvali Mrtvi puć, na kopnu, što znači da više nije mogla u lov. Bila je stara i bolesna i njena je smrt bila očekivana. Na tijelu nije bilo nikakvih fizičkih ozljeda - rekao nam je Zahtila.

Sama činjenica da je životinja dolazila na plaže, u buku među ljude, bila je, kako nam je ispričao ravnatelj Natura Histrice, pokazatelj da je životinja bila bolesna.

- One u pravilu bježe od ljudi i praktički ih je nemoguće vidjeti - kaže.

Sredozemna medvjedica ugrožena je vrsta i ta je životinja strogo zaštićena, a pretpostavlja se da na cijelom Mediteranu ima svega 400-tinjak jedinki. Praktički su izumrle, a najviše su im naškodili ribari koji su ih ubijali jer su ih smatrali "konkurencijom". U Dalmaciji je sredozemna medvjedica poznata i pod nazivom morski čovik.

Doktor Zahtila kaže da se ne zna koliko je uginula medvjedica bila stara, a prosječni im je životni vijek oko 28 godina. Na području Istre bilo ih je svega pet, a sada su ostale samo četiri. Njeno tijelo bit će prebačeno u Zagreb na Veterinarski fakultet gdje će se izvršiti obdukcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:06