REJTING POLITIČKIH STRANAKA

Velika anketa RTL-a i Jutarnjeg: HDZ čvrsto drži Slavoniju, Živi zid pretekao i HDSSB

33,5 posto biralo bi HDZ, 24,6 posto biralo bi SDP, a 5,6 posto biralo bi Živi zid
Zoran Milanović, Ivan Vilibor Sinčić i Tomislav Karamarko
 Dragan Matić / EPH

Hrvatska demokratska zajednica još uvijek je najjača stranka na području V. izborne jedinice koja obuhvaća južni dio Slavonije. Samo što je HDZ-ova prednost prilično manja nego što je bila na izborima u studenom prošle godine, pokazalo je istraživanje koje su proveli RTL Televizija i Jutarnji list.

Kada je riječ o strankama, za HDZ bi glasalo 33,5 posto, dok je na drugom mjestu SDP s 24,6 posto glasača, i ove dvije stranke uvjerljivo su najpopularnije u spomenutom dijelu Slavonije. Zatim slijede Živi zid (5,6 posto), HDSSB (5,1) i Most sa 4,9 posto glasova. U slučaju ovakvih rezultata, HDZ-u bi pripalo šest zastupničkih mandata, SDP-u pet, a po jedan bi dobili Živi zid, HDSSB i Most. Pritom su moguće promjene jer HDZ može računati s još jednim graničnim mandatom, dok i Most i HDSSB mogu ostati bez svojih mandata jer su jako blizu granične crte.

Treba li Hrvatska ići na nove, prijevremene izbore za Hrvatski sabor?

Sve ostale stranke su ispod crte i nemaju šansi u samostalnom izlasku na izbore - HSU (2,5), Milan Bandić 365 (2,3), HSP AS (2,3), U ime obitelji (2,1), HSS (1,9) i HNS (1,8).

Raspodjela mandata u V. izbornoj jedinici

U usporedbi s izborima iz studenoga 2015., uočava se promjena raspoložanja birača jer tada je Domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ-a dobila čak 46 posto i osam saborskih mandata, Hrvatska raste i SDP 25,5 posto i četiri mandata, a Most 11,4 posto i dva mjesta u Saboru. U svega pola godine HDZ i Most prilično su oslabjeli, dok SDP dobiva približno koliko cijela koalicija Hrvatska raste. Dakako, treba uzeti u obzir sinergiju koja nastaje prilikom udruživanja stranaka, a u tom slučaju pitanje je bi li Živi zid, HDSSB i Most, u slučaju samostalnog nastupa, mogli prijeći izborni prag.

V. izborna jedinica - BROJ ZASTUPNIČKIH MJESTA<br>Rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor (studeni 2015.)

Istraživanje je još jednom potvrdilo da dvije najjače stranke raspolažu stabilnim biračkim tijelom. Da se sada održavaju izbori, 72,3 posto nekadašnjih brača Domoljubne koalicije dalo bi glas HDZ-u, svega 3,2 posto HSP-u Ante Starčević, 2,8 posto glasalo bi za U ime obitelji, dok je marginalna podrška ostalim strankama. Među glasačima Hrvatska raste, 75 posto bi glasalo za SDP, 4,4 posto za Živi zid, a 2,5 posto za Most.

Najgore prolazi Most za koji bi, u odnosu na prije šest mjeseci, glasalo tek 30,4 posto tadašnjih birača, dok bi apstiniralo 28,5 posto, što pokazuje koliko su razočarani donedavni pobornici Bože Petrova i Mosta nezavisnih lista.

Preferencija stranaka u odnosu na izbore 2015.<br>- glasači Mosta

Unutar V. izborne jedinice, HDZ najbolje prolazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje ima 37,7-postotnu podršku, a SDP u Brodsko-posavskoj sa 27,5 posto glasova.

Zanimljiva je demografska slika birača pa tako za SDP glasa čak 37 posto starih između 61 i 70 godina, a za HDZ 42,2 posto starijih od 70 godina. Usto, i jedni i drugi iznadprosječni broj glasova dobivaju od nezaposlenih i umirovljenika, što će reći da su pripadnici ove dvije kategorije, izgleda, zadovoljni svojim statusom i situacijom u državi.

S druge strane, Živi zid prelazi crtu jer ima podršku 9,2 posto birača u grupi 18-30 godina. Naposljetku, istraživanje je potvrdilo da su SDP i HDZ na dijametralno suprotnim polovima kad se radi o svjetonazoru: 64-69 posto SDP-ovih birača za sebe kaže da je "lijevo" ili u "lijevom centru", dok će se 75-posto HDZ-ovaca politički definirati pripadnicima desnice ili desnog centra.

Preferencije izbornih lista - V. izborna jedinica <br>Kad bi se izbori održali naredni vikend za koju biste od sljedećih lista glasali?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 15:44