DRAMATIČAN PAD

VELIKA ANALIZA KRETANJA REJTINGA VLADE U MANDATU KUKURIKU KOALICIJE Podrška za trećinu manja nego na početku mandata

U kolovozu 2015. rejting im je bio 28 posto niži nego kad su preuzeli vlast, no i duplo viši nego u prosincu 2014. kad je dosegnuo najnižu razinu od samo 20%

Aktualna hrvatska Vlada od početka svog mandata do danas izgubila je potporu građana za čak 28,3 posto, a prema analizi koju smo napravili na temelju redovitih mjesečnih ispitivanja agencije Promocija plus, od veljače 2012. do rujna ove godine na ovaj dramatičan pad podrške politici Vlade najviše su utjecali negativni gospodarski trendovi, pad životnog standarda, ali i ideološki sukobi, te ništa manje značajne afere ministara i pojedinih članova SDP-a. S početnom potporom u siječnju 2012. (mjerena u veljači) od 69,3 posto, Vlada je u zadnjem ispitivanju početkom rujna ove godine zabilježila podršku svojoj politici od 41 posto.

Najniži rejting Vlada je zabilježila u studenom prošle godine, kada je njenu politiku podržavalo samo 20 posto građana, što je pad od gotovo 50 posto od početka mandata. U to vrijeme, odnosno u listopadu, branitelji su već prosvjedovali pred Ministarstvom branitelja, počelo je i prikupljanje potpisa protiv monetizacije autocesta, uhićen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, počelo je suđenje Perkoviću i Mustaču, a započela je i kampanja za predsjedničke izbore. Najveću podršku, jasno, Vlada je imala na početku svog mandata.

Već u ožujku 2012. pokazalo se da su građani najosjetljiviji kada im se zagrabi u novčanike.

Poskupljenje režija

Tada su, naime, poskupjeli struja, plin i nafta, pa je u ispitivanju početkom travnja zabilježen pad potpore za čak 11,2 posto. Slijedi konstantan pad potpore: od travnja do listopada 2012., kada je podrška iznosila 37,7 posto, potpora je pala za 20,4 posto. U studenom se pak bilježi blagi oporavak koji je tada iznosio 39,1 posto, a optimizam građana temeljen je na oslobađajućoj presudi generalima Gotovini i Markaču.

Slijedi ponovni pad potpore, a uz opće negativne ekonomske pokazatelje, građani su Vladu kaznili i zbog pada kreditnog rejtinga koji je završio u smeću, ali kao jedan od značajnijih događaja isticali su i rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, objavu registra branitelja, ali i najavu radničkih prosvjeda. Ponovna poskupljenja u siječnju odrazila su se na negativno mišljenje građana u veljači 2013. Raste broj nezaposlenih, pada i industrijska proizvodnja. Slijedi novi pad sve do lipnja 2013., kada je potpora politici Vlade bila na 34,4 posto.

U tom razdoblju dolazi do daljnjeg pada BDP-a, Hrvatska se ponovno zadužuje, smanjuju se plaće u javnom sektoru za tri posto, a u travnju se dogodio i veliki braniteljski prosvjed na Trgu bana Jelačića protiv uvođenja ćiriličnih tabli u Vukovaru. U svibnju je počelo i prikupljanje potpisa U ime obitelji za referendum protiv gay braka, a održani su i lokalni izbori. Vladi potpora raste u srpnju 2013, a nastavlja se i na kolovoz, a glavni razlog povećanja optimizma je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, unatoč činjenici da je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala svoj dolazak na svečanost zbog lex Perković. Već je ispitivanje u rujnu pokazalo blagi pad potpore, i to zbog prosvjeda seljaka, ćirilice u Vukovaru i sukoba Vlade s Europskom komisijom zbog lex Perković.

Listopad 2013. donosi novi pad potpore. Tada je Vladinu politiku podržavalo 30,3 posto građana.

Luksuzni automobili

S novom godinom dolazi i do blagog povećanja potpore zbog uhićenja Perkovića, ali i netom održanog referenduma o ustavnoj definiciji braka. No, ponovni znatan pad bilježi se već u veljači 2014., kada se rasplamsala afera s pomoćnikom ministra financija Brankom Šegonom. Tada se počela nazirati i afera sa sisačko-moslavačkom županicom Marinom Lovrić Merzel, a Radimir Čačić je izbačen iz HNS-a.

Tada je Vladinoj politici potporu davalo tek 29,3 posto, a u ožujku je ta potpora dodatno pala na 26,4 posto, i to zbog Vladina natječaja za kupnju više od 1700 automobila, od kojih su neki bili poprilično luksuzni. Dodatno se Vladin rejting srozao i u travnju, kada su ukinuti poticaji za zapošljavanje mladih, a krenula je i istraga protiv Marine Lovrić Merzel. Ispitivanje u svibnju 2014. pokazalo je još jedan pad potpore koji je tada iznosio 24,6 posto, a uvjetovan je uhićenjem SDP-ove županice, ali i rastom trošarina na gorivo i telekome.

Ofenziva mjerama

U rujnu je opet zabilježen blagi rast, što se može protumačiti raspravom o smanjenju poreza na dohodak na plaće, ali i sukobu Vlade s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini. No do studenoga 2014. Vlada je ponovno pala, i to na najnižu razinu od samo 20 posto. Tada se počelo govoriti o zatvaranju Rafinerije u Sisku, Marina Lovrić Merzel puštena je iz zatvora i vratila se u Sabor, U ime obitelji je najavila novi referendum, premijer je putovao u SAD, ali čini se da su braniteljski prosvjedi i najavljena monetizacija autocesta najviše utjecali na ovu najnižu potporu.

S početkom nove, 2015. godine Vlada kreće u zakonsku ofenzivu s mjerama koje obuhvaćaju velik broj ljudi, što utječe i na porast rejtinga. Konstantan rast potpore bilježi se od početka godine sve do danas. Predsjednički izbori i pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović nisu utjecali na pad potpore Vladi. U veljači je Vlada zabilježila rast potpore od 7,4 posto, i to prvenstveno zbog povećanja plaća za milijun građana, zamrzavanja tečaja švicarskog franka, oprosta dugova građanima.

Ožujak ponovno donosi blagi porast potpore, unatoč činjenici da je nova predsjednica prisegnula, a na veći rejting utječu i sukobi na relaciji Milanović - Grabar-Kitarović zbog njene najave preseljenja u Visoku. U svibnju se bilježi neznatno manja potpora, tada je Ustavni sud donio odluku o puštanju Milana Bandića na slobodu, a taj su mjesec obilježili i novi sukobi na relaciji Banski dvori - Pantovčak. U istom je mjesecu organiziran i prosvjed udruge Franak, Šešelj pali hrvatsku zastavu u Srbiji, dolazi do rasprave o vojnom mimohodu.

Uhićenje braće Mamić

Lipanj donosi još jedno povećanje potpore od četiri posto, i to prvenstveno zbog prosvjeda branitelja na Markovu trgu te konačnog izlaska Hrvatske iz recesije. Pozitivni trendovi nastavili su se i u srpnju, na Poljudu je nacrtana svastika, pa dolazi do još jednog rasta rejtinga. Vladinu politiku i u kolovozu podržava sve više građana, a na ruku im idu raskidanje Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, pripreme za vojni mimohod, dobra turistička sezona, uhićenje braće Mamić te odluka da Imunološki zavod ostane u državnom vlasništvu. Rast BDP-a od 1,2 posto prvi put otkad je počela kriza donio je i najveću potporu Vladi od 41 posto, što je 21 posto više od najniže potpore iz studenoga 2014., a tada je donesena i odluka o konverziji kredita u švicarskim francima, održan je vojni mimohod i Hrvatska je ostvarila najuspješniju turističku sezonu od svog nastanka.

Bitni datumi

Najveći rejting veljača 2012. 69,3 posto - početak mandata

Najniži rejting studeni 2014. 20 posto - branitelji, monetizacija, kampanja za predsjedničke izbore, uhićenje Bandića, suđenje Perkoviću i Mustaču, najava zatvaranja Rafinerije, Marina Lovrić Merzel nakon zatvora u Saboru

Najveći padovi svibanj 2012. pad od 11,2 posto - rastu cijene energenata

listopad 2013. pad od 7 posto - kampanja U ime obitelji

veljača 2014. pad od 5,3 posto - afera Šegon, afera Lovrić Merzel

Najveći rast veljača 2015. rast od 7,4 posto - veće plaće, oprost dugova, zamrzavanje tečaja

prosinac 2013. rast od 5,5 posto - kolona sjećanja, referendum U ime obitelji

kolovoz 2015. rast od 5,1 posto - raskid arbitražnog sporazuma

srpanj 2013. rast od 4,5 posto - ulazak u EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:34