PREDSJEDNIK

Veleposlanici Ivi Josipoviću uručili čestitke svojih država

Budući predsjednik primio je ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutogluoma te veleposlanike Rusije i Bugarske Roberta Markarjanoma i Ivana Sirakova

ZAGREB - Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović danas je odradio svoje prve vanjskopolitičke bilateralne susrete. Josipović je, naime, kao potpredsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, u parlamentu primio ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutogluoma te veleposlanike Rusije i Bugarske Roberta Markarjanoma i Ivana Sirakova. Veleposlanici su mu donijeli i pismo s čestitkama svojih šefova država Dmitrija Medvedeva i Georgija Parvanova.

Očekivanja Crkve

Danas je Josipoviću stigla i čestitka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je, podsjetimo, samo tri dana prije izbora primio njegovog protukandidata Milana Bandića i tako mu dao otvorenu podršku. Bozanić se oglasio dva dana nakon predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića, ali i nakon američkog predsjednika Baracka Obame.

- Crkva smatra poštovanja vrijednim djelo onih koji se radi služenja ljudima posvećuju dobru države te na sebe uzimaju teret odgovornosti. Svjesni smo da ćete se u svojoj službi suočavati s odlukama koje će imati dalekosežne posljedice za život hrvatskih građana. Očekujemo pri tome promicanje etičkih i demokratskih načela te zaštitu čovjekova dostojanstva i nacionalnih interesa hrvatskog naroda - napisao je među ostalim Bozanić.

Napominje i kako je potrebno promicati pozitivnu i otvorenu laičnost, utemeljenu na ispravnoj samostalnosti između svjetovnog i duhovnog reda, kako bi rasla zdrava suradnja i osjećaj zajedničke odgovornosti za opće dobro. - Pred nama je integracija Hrvatske u Europsku Uniju što pratimo s dobrohotnom pozornošću - stoji također u čestitci.

Popis za inauguraciju

A nakon odvojenih susreta s predstavnicima Turske, Rusije i Bugarske Josipović je izjavio kako se veseli suradnji s tim državama. Josipović još ne zna tko će sve doći na njegovu inauguraciju 18. veljače jer se radi na popisu uzvanika, no veleposlanik Bugarske potvrdio mu je dolazak svog šefa države dok će Rusija biti predstavljenja na najvišoj razini.

Josipović ne želi nikakve sukobe s Kaptolom

Da se za razliku od svog prethodnika, još uvijek aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, ne namjerava svađati s Crkvom Ivo Josipović pokazao je već danas. Iako je Glas Koncila ocijenio kako njegov izbor ne predstavlja “demokratski iskorak” Hrvatske te da su ga njegovu funkciju postavili “tajni centri moći”, Josipović s njima nije želio ulaziti u raspravu.

- Prigovaralo se da predsjednik Mesić zaoštrava odnose s Crkvom. Kao što vidite, ja ne započinjem nikakvu polemiku i na to nemam komentara - rekao je novoizabrani predsjednik. (S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56