PODRŠKA U SABORU

Većina zastupnika za proglašenje gospodarskog pojasa, Zekanović tvrdi da je prevara

Zekanović smatra da Hrvatska nikada ne bi proglasila IGP da to Talijanima nije bilo potrebno kako bi se zaštitili od Tunižana
Sabor
 Tomislav Kristo/Cropix

Većina saborskih zastupnika podržala je u četvrtak proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa (IGP), no Hrvoje Zekanović tvrdi da je to jedna od najvećih prevara, što je odbacio ministar Grlić Radman ističući da je to doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.

”Radi o jednoj od najvećih prevara i obmana, jednoj od najjadnijoj odluci hrvatske politike ikada, najsramotnijoj jer smo opet pognuli glavu i postali sluge bruxelleskih vladara”, ocijenio je Zekanović (HRAST)u raspravi o Vladinom amandmanu na odluku o proglašenju IGP-a kojim bi ona stupila na snagu 1. veljače.

Tvrdi da se proglašenjem IGP-a na ovaj način apsolutno ništa ne mijenja jer će talijanske koče i dalje rovati hrvatsko podmorje, a to što će hrvatske koče moći ribariti na talijanskom dijelu IGP-a, mazanje je očiju javnosti jer Hrvatska takvih koča nema.

Smatra da Hrvatska nikada ne bi proglasila IGP da to Talijanima nije bilo potrebno kako bi se zaštitili od Tunižana u Sredozemnom moru.

„Imate mogućnost tražiti od Europske komisije potpunu zaštitu IGP-a s kojim bi onda Hrvatska imala itekakav benefit. Nažalost, to nije u interesu pokorničke politike Andreja Plenkovića u kontekstu Bruxellesa”, zaključio je Zekanović.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio mu je da to nije mazanje očiju javnosti, nego doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.

„To nije mazanje očiju javnosti. Hrvatska diplomacija i ova Vlada slijedi načelo političkih interesa Hrvatske, svaka država ima pravo na proglašenje IGP-a , to činimo sada zajedno kako bi dvije obalne države, Italija i Hrvatska, unaprijedile kompletnu zaštitu na Jadranskom moru”, odgovorio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman koji je amandman predstavio zastupnicima.

Ističe da se proglašenjem IGP-a želi pridonijeti interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadranskoga mora te da je to velik uspjeh hrvatske diplomacije.

Zastupnicima Stephenu Nikoli Bartulici (DP) i Vilimu Matuli (Možemo), koji drže da je odluka o proglašenu IGP-a zakašnjela i dodvoravanje, ministar Radman odgovorio je kako svaka odluka traži pamet i razbor te vrijeme i proceduru.

„Odvažnost se pokazuje svojim ostankom u Ministarstvu vanjskih poslova a ne odlaskom", poručio je Bartulici.

Matuli je kazao da kao bivši član Komunističke partije danas ne bi bio u Bundestagu, a on je evo u Hrvatskom saboru.

Branko Bačić (HDZ) je izlaganje Zekanovića ocijenio promašenim i da lažno kleveće Vladu za veleizdaju te pokazuje nepoznavanje problema. „Kod ribarenja u Jadranu ništa se od 1. veljače neće promijeniti, provodit će se zajednička ribarstvena politika EU-a, ali će Hrvatska posebno štititi Jabučku kotlinu i ostala područja za koja ocijeni da je to potrebno”, pojasnio je Bačić.

Matko Kuzmanić (SDP) ironično je ustvrdio da su hrvatski ribari s oduševljenjem dočekali da će napokon hrvatske koče moći ribariti na obalama Španjolske. „Radosno će podijeliti s vama fotografije ulova koje budu ostvarili na obalama Španjolske i na ostalim obalama na koje će sa ovim proglašenjem hrvatske ribarice napokon moći izaći”, rekao je.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk najavio je podršku amandmanu na odluku o proglašenju IGP-u a raspravu usporedio s eurovizijskim pjesmama iz 1990. „Hajde da ludujemo” i „Insieme” (Zajedno). Istaknuo je da je Hrvatskoj u interesu I proglašenje IGP-a a i dobrosusjedski odnosi s Italijom.

Na kraju je rasprava o IGP-u skrenula na političko prepucavanje o tome tko je stvorio Hrvatsku te osobnu razinu, spominjanje očeva i tko je što radio u bivšoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:01