VATIKANSKA PORUKA

VEĆINA SVEĆENIKA PODRŽALA POZIV PAPE FRANJE Po jedna obitelj u svaku župu znači četiri puta više izbjeglih od kvote

Poglavar karmelićana Srećko Rimac: Mi možemo i hoćemo, ako treba, primiti izbjeglice
 AFP

Odazovu li se hrvatski župnici i redovnici pozivu pape Franje da izraze konkretnost evanđelja i prime jednu obitelj izbjeglica, u Hrvatskoj bi se bez ikakvih problema moglo smjestiti nešto više od šest tisuća prognanika.

To je oko četiri puta više nego što je Europska unija predvidjela za Hrvatsku koja je, prema najnovijim kvotama, za našu zemlju izračunala da možemo realizirati smještaj za oko 1614 prognanih osoba.

Papa je, podsjetimo, u nedjelju tijekom Angelusa pozvao vjernike da se pred tragedijom desetaka tisuća tražitelja azila koji bježe od tragedije žrtava rata i gladi prema boljem život solidariziraju s najmanjima, onima koji su najnapušteniji i da im ponude konkretnu nadu.

- Pozivam vjerske zajednice, župe, samostane i svetišta u cijeloj Europi da prime po jednu izbjegličku obitelj. Dvije vatikanske župe u idućih će nekoliko dana primiti po jednu izbjegličku obitelj. Obratio sam se svojoj braći, europskim biskupima, istinskim pastirima, zamolivši ih da moj poziv podupru i prošire u svojim biskupijama – istaknuo je papa Franjo uoči Jubileja milosrđa.

Procjene u Italiji

Sličan poziv vjernicima, ali i župama uputio je nedavno i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, prilikom Apela vjerskih predstavnika u Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama.

Puljić je, baš kao i Papa, pozvao da izbjeglicama “otvorimo svoje stanove, crkve, samostane, svoje kuće, sve što nam stoji na raspolaganju, da osjete da nisu prezreni, da nisu odbačeni” - To je naš stav – naglasio je Puljić.

No u ocjene koliko bi ih Katolička crkva u Hrvatskoj mogla primiti nije se upuštao.

Primjerice, njegov kolega kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, to je učinio i procijenio da će Katolička crkva u Italiji sama moći udomiti 118.000 izbjeglica u svoje 27.133 župe.

Tko ima glavnu riječ?

U Hrvatskoj postoji 1537 katoličkih župa i kada bi svaka od tih župa primila po jednu izbjegličku obitelj, moglo bi se prihvatiti 6148 izbjeglica.

Samo u Zagrebu ima 70 župa, dok ih je u cijeloj Zagrebačkoj nadbiskupiji 205.

- Zbog Domovinskog rata, rata u Bosni i Hercegovini te Kosovu, Zagrebačka nadbiskupija ima veliko iskustvo u smještaju prognanika i izbjeglica po pastoralnim centrima, župnim dvoranama te smještaju u obitelji. Kada se ukaže prilika, mi ćemo znati reagirati, a glavnu riječ imat će institucija Caritasa na nacionalnoj razini, te Caritas u svakoj nadbiskupiji i biskupiji - kaže Zvonko Franc iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije kojoj je na čelu kardinal Josip Bozanić.

Među najvećim biskupskim središtima Split ima 35 župa, Rijeka 25, Zadar 20, Osijek i Šibenik po 12, Slavonski Brod 10, Vinkovci i Pula po 7, dok ih je u Dubrovniku pet.

- Ako je Papa rekao da svaka župa mora primiti po jednu izbjegličku obitelj, onda oko toga više nema rasprave. Papini zahtjevi se izvršavaju u skladu s izrekom svetog Augustina: “Roma locuta causa finita” (Rim je rekao svoje, rasprava je završena)”, pojasnio je visokopozicionirani svećenik u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Tvrdi kako smještaj u župama ne bi smio biti problem.

- Od Varaždinske pa do Dubrovačke biskupije, Crkva raspolaže s nekoliko stotina praznih župnih stanova koji su uglavnom u pristojnom stanju - naglašava naš sugovornik.

U Hrvatskom Caritasu pak kažu kako su spremni dati svoj doprinos prihvata izbjeglica koji bi mogli doći u našu zemlju ili proći njome na putu prema svojim željenim trajnim odredištima, i to u okviru nacionalne strategije Vlade RH za zbrinjavanje izbjeglica.

- Iskreno, teško je reći za što se pripremamo, no crpeći iz bogatog iskustva u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika u vrijeme Domovinskog rata, vjerujemo da ćemo na odgovarajući način reagirati na izazove koji nam možebitno slijede – kažu u Caritasu.

Osim župa, prema apelu pape Franje, svoja vrata izbjeglicama trebali bi otvoriti i redovnički samostani. U Hrvatskoj djeluje desetak redovničkih zajednica koje, po nekim statistikama, raspolažu sa stotinjak samostana.

Ima nas 40-ak

Prema podacima na internetskoj stranici Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Red manje braće (franjevci) u Zagrebu, Splitu i Zadru ima ukupno 33 samostana, franjevci konventualci 12 samostana, franjevci kapucini 10 samostana, a franjevci trećoredci imaju 14 samostana.

Isusovci žive u 12 kuća u Hrvatskoj, salezijanci u 14. Kad bi svi oni primili jednu četveročlanu izbjegličku obitelj, u samostane bi se moglo primiti oko 400 ljudi. Njihov komentar jučer nismo dobili.

Svoju otvorenost prema izbjeglicama jučer su zato iskazali karmelićani. Poglavar reda Srećko Rimac kaže da Papin poziv nije nov u Crkvi, iako ga neki tako žele prikazati. Kaže da je to nastavak onoga što Crkva radi već stoljećima.

- U našoj kući živi 40-ak redovnika, no mi možemo i hoćemo, ako za to bude potrebe, primiti izbjegličke obitelji – kaže Rimac.

Župnik Tomislav Ćorluka, župa Svih svetih iz Đakova:

'Papin poziv je evanđeoski, ali kod nas nema mjesta'

Tomislav Ćorluka, župnik u đakovačkoj župi Svih svetih, rekao nam je da “Papa u ovom svom istupu nastupa evanđeoski i po Kristovu nauku”. Kad je riječ o samom prijemu izbjeglica u župni dom, rekao je da u njihovu župnom domu fizički nema mjesta da bi se nekoga udomilo.

- Naš župni dom nema gostinjsku sobu jer nije građen s takvom namjenom pa bi kod nas bio problem fizički smjestiti ljude, no vjerujem da bi se među župljanima našlo onih koji bi ih bili spremni prihvatiti i primiti u svome domu - rekao je Ćorluka. Ante Markić, župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Aljmašu i upravitelj tamošnjeg svetišta Gospe od Utočišta, rekao je da ne bi o tome samostalno odlučivao.

- To bi trebalo biti dogovoreno s višom instancom, odnosno s Nadbiskupijom u Đakovu. Inače, Papin apel nikoga od nas ne može ostaviti ravnodušnim, osobito nas koji smo prošli ratne strahote i doživjeli slično kad smo morali bježati iz svojih domova, pa bismo svi trebali dati neki svoj obol - rekao je Markić. Prema riječima fra Ivice Jagodića, župnika i gvardijana župe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, “Papa je iskazao dobru volju gledajući na to evanđeoskim očima”.

- Kad je riječ o udomljavanju i smještaju u našem župnom domu, to je pitanje čiste organizacije i tako nešto bi se privremeno moglo organizirati bez ikakvih problema - rekao je fra Ivica. Nikola Patković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:51