IZ BRUXELLESA JAVLJA AUGUSTIN PALOKAJ

Većina članica Europske Unije se slaže: Hrvatska je spremna. Zaslužila je ući u naše društvo!

Češki ministar: Pojedine države pokazale su da još imaju predrasuda oko Hrvatske
 AFP

BRUXELLES - Mnogi ministri država članica EU u ponedjeljak su u Bruxellesu izrazili stav kako je došlo vrijeme da se Hrvatskoj dodijeli indikativni datum članstva u Uniji, a neki od ministara, poput talijanskog šefa diplomacije Franka Frattinija i češkog ministra Karela Schwarzenberga, smatraju da je Hrvatska već sada ispunila sve uvjete.

Nitko od ministara nije dovodio u pitanje skoro zaključenje, ali Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Danska i Belgija, koje smatraju da treba pričekati dok Europska komisija ne potvrdi da je Hrvatska ispunila sva mjerila i tek onda govoriti o zaključenju pregovora.

Umjetno ubrzanje

Diplomati iz tih država pojasnili su da se oni ne protive zaključenju pregovora ako Komisija to predloži. Ipak, smatraju da ne treba umjetno ubrzati proceduru zbog toga što su pregovori sada u fazi zaključenja. Većina ministara EU misli da Europska komisija može imati indikativni datum članstva Hrvatske (Komisija spominje 1. srpnja 2013.) i zbog tehničkih razloga - da se pripremi procedura zaključenja pregovora. Ipak, i dalje će se raspravljati o inzistiranju nekih država da Hrvatska i nakon kraja pregovora bude pod strogim monitoringom, sve do stupanja u punopravno članstvo.

Monitoring priželjkuju mnoge države, ali očekuju od Europske komisije da iznese ideje i prijedloge u vezi s tim. Jedino je Francuska iznijela svoj prijedlog o načinu na koji bi se on provodio. Predložila je da se redovito, svaka tri mjeseca, podnosi izvještaj o Hrvatskoj sve do stupanja u članstvo te da se, ako zadnji takav izvještaj bude negativan, ulazak u EU odgodi na godinu dana. Kao moguću sankciju predlažu i uskraćivanje sredstava iz pretpristupnih fondova.

Među diplomatima EU čulo se i to da Francuzi navodno traže monitoring i nakon hrvatskog ulaska u EU, što je Europska komisija odbila. Drugi su diplomati pojašnjavali da se francuski prijedlog monitoringa nakon članstva odnosi samo na ulazak Hrvatske u Schengen.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je u Bruxellesu bio na zasjedanju Jadransko-jonske inicijative, optimističan je.

Konačni rasplet

- Ovo je faza završnih, ključnih odluka. Treba biti strpljiv, treba raditi ono što će nas kvalificirati kao punopravnu članicu koja je ispunila sva mjerila, bez nervoze i s puno samopouzdanja čekati konačni rasplet - rekao je.

'Neke su članice pune predrasuda'

U ponedjeljak navečer, nakon neformalne rasprave ministara EU o Hrvatskoj, nije bilo službenih priopćenja. Pojedini su ministri rekli samo da je rasprava bila otvorena i konstruktivna, a neki, poput češkog ministra, da su pojedine države pokazale da još imaju predrasuda oko Hrvatske. Nizozemski ministar je ponovio da se njegova država zalaže za monitoring i čeka izvješće Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36