BRZA REAKCIJA

Vatikan oštro odgovorio Hrvatskoj: Odluka Ministarstva izaziva živo čuđenje

 AFP

RIM - Sveta Stolica je brzo i razmjerno oštro odgovorila na odluku hrvatskog Ministarstva pravosuđa da poništi i vrati na početak sav proces restitucije zgrade i terena nekadašnje benediktinske opatije u Dajli kod Novigrada , koju su odmah poslije drugoga svjetskog rata jugoslavenske vojne vlasti oduzele benediktincima a njih same, nakon montirana procesa, utamničile pa trajno protjerale u Italiju. Ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice, o. Federico Lombardi, iznio je novinarima kratak usmeni odgovor, koji vrijedi navesti u cijelosti:

“Vijesti da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa poništilo, odnosno ‘oglasilo ništavima’, odluke koje je prethodnih godina donio Ured za državnu upravu Istarske županije u Bujama o restituciji dobara Župi u Dajli, izazivaju živo čuđenje, kako zbog toga što su usvojene mjere izvanredne i što je predsjednica hrvatske Vlade izrazila namjeru da se tim problemom, koji je na srcu i Hrvatskoj i Svetoj Stolici, pozabavi u duhu suradnje, tako i stoga što se ovakav način postupanja ne doima u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti. Očito će biti nužno pružiti svim zainteresiranim subjektima mogućnost provjere tog postupka na nadležnim mjestima.”

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

- Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima - stoji u priopćenju.

Vatikan traži pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je da je od vatikanskog Državnog tajništva zaprimilo notu u kojoj se traži pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Hrvatskoj.

- Vezano uz medijske upite, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija može potvrditi kako je zaprimilo notu Državnog tajništva Svete Stolice kojom je zatraženo pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Republici Hrvatskoj - priopćeno je iz MVPEI-a.

- Nakon analize sadržaja note Svete Stolice, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, uputit će odgovor na navedenu notu - dodaje se u priopćenju. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:48