NOVI PLAN

VASO POSLAO DOPIS HDZ-ovcima 'Donacije za Kolindu do 10.000 kn smiju nam dati samo ugledne i moralne osobe'

 Ronald Goršić/CROPIX

“Upozoravamo da donatori smiju biti isključivo ugledne i moralne osobe, a u tom smislu vas podsjećamo na zakonske odredbe prema kojima donatori ne smiju biti osobe s nepodmirenim obvezama prema državnom proračunu ili svojim zaposlenicima”, navodi se u dopisu svim HDZ-ovim stranačkim tijelima koji je ovih dana poslao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

U njemu stranačke dužnosnike informira o organizaciji donatorskih večera za predsjedničku kampnju Kolinde Grabar-Kitarović.

U nedjelju je u Zagrebu održana prva u nizu večera kojima HDZ-ovci planiraju skupiti najmanje četiri milijuna kuna.

Navala zainteresiranih

Na prvoj takvoj večeri okupilo se preksinoć 519 osoba, otkriva nam Tomislav Družak, direktor tvrtke Glasnik d.o.o., čiji je osnivač HDZ, a preko koje će, kaže, primati donacije.

- Planiramo u Zagrebu organizirati još jednu večeru jer je bilo dosta zainteresiranih, neke smo morali odbiti - kaže direktor Družak.

U sudskom registru za tvrtku Glasnik d.o.o. i dalje stoji da je u likvidaciji te da je likvidator Alen Gerek, koji je kao jedini član društva od 22. studenog 2013. “donio odluku o prestanku rada jer nije ostvarena poslovna svrha postojanja društva”.

- Tvrtka nije u likvidaciji, samo nije ništa radila, bila je neaktivna - objašnjava novi direktor Družak te dodaje da su je odlučili reaktivirati kako u kampanji ne bi morali dodatno plaćati neke poslove. Glasnik d.o.o. ima prijavljen temeljni kapital od 18,832.100 kuna, a direktor Družak nije nam htio reći što čini temeljni kapital te HDZ-ove tvrtke.

U financijskim se izvješćima vidi da je temeljni kapital uplaćen u novcu.

Dobro došli poduzetnici

“Večere su zamišljene kao susreti dužnosnika stranke i naše predsjedničke kandidatkinje, prije svega s gospodarstvenicima, ali i ostalim zainteresiranim osobama. U sklopu večera naša će kandidatkinja predstavljati svoj program ‘Za bolju Hrvatsku’ te će joj donatori, u neposrednom kontaktu, moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije te razgovarati s njom o svim pitanjima od zajedničkog interesa”, piše glavni tajnik Brkić.

.



Najmanje gostiju očekuju u Rijeci

Navodi, nadalje, da je predviđeno održavanje pet donatorskih večera, osim Zagreba, u Koprivnici 11. prosinca HDZ-ovci očekuju 300-tinjak donatora, 14. prosinca u Splitu očekuju ih 400-tinjak, u Koprivnici 11. prosinca planiraju okupiti 300 donatora, u Osijeku 18. prosinca još 300 njih, pa u Rijeci 23. prosinca oko 200 donatora. “Zainteresiranim osobama na potpis će biti dostavljeni ugovori temeljem kojih će uplatiti donaciju te će im biti uručena pozivnica za večeru. Donatorski će prilozi biti posebno evidentirani, a mogu se kretati od 2000 do 10.000 kuna. Na samoj večeri donatorima će se uručiti prigodne zahvalnice”, navodi se u dopisu. Inače, tvrtku Glasnik d.o.o. koja ogranizira večere osnovao je HDZ u veljači 1994. Prva direktorica bila je Barbara Bešenić, kasnije HDZ-ova saborska zastupnica, koju danas USKOK tereti da je, s nekadašnjim direktorom, Fonda za zaštitu okoliša Vinkom Mladineom fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetila Fond za oko 130 mil. kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:05