NAJBOLJI PROJEKT EU

Varaždinska županija: Kako učinkovito odgovoriti na krizne situacije u društvu

Zemlje partneri u projektu bavile su se temama prirodnih katastrofa, sigurnosti, terorizma, ekonomskih, političkih i inih kriza

Solidarnost u prevenciji kriznih situacija i umrežavanje JLS-a i građana u dinamičnoj Europi - SOLICRIS projekt je predložen od strane Varaždinske županije u izboru za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Klimatske, ekonomske, političke i druge promjene i katastrofe utječu na infrastrukturu i funkcioniranje lokalne, regionalne i nacionalne razine, a što pak utječe na sigurnost, zdravlje i živote ljudi, imovinu i okoliš, ekonomsku stabilnost i funkcioniranje zajednice. U tom slučaju je komunikacija jedna od najvažnijih karika u pravilnom i pravovremenom odgovoru na krizne situacije. Uspješnost SOLICRIS projekta iskazala se je upravo u toj komunikaciji.

Sudionici

Projekt se je provodio od početka veljače 2018. do 1.2.2020. godine. Nositelj projekta bio je Ured štajerske Vlade, a osim Varaždinske županije, partneri na projektu su bili Auxilium pro Regionibus Europae in Rebus Culturalibus iz Graza, Skupnost obćin Slovenije, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Grad Šabac iz Srbije, Unione Territoriale Intercomunale Della Carnia iz Italije i županija Vas iz Mađarske.

Svaka zemlja partner je imala specifično područje koje je obrađivala na radionici, a teme su bile: prirodne katastrofe, sigurnost i terorizam, politička, ekonomska, socijalna i zdravstvena kriza, te kriza na međunarodnoj razini. Na svakoj radionici aktualne prijetnje su analizirali stručnjaci, politički donositelji odluka, partnerske organizacije, relevantne organizacije civilnog društva i zainteresirani građani. Raspravljalo se i o ulozi i doprinosu volonterstva.

Volonterstvo

Varaždinska županija kao jedini partner iz RH, obradila je problem klimatskih promjena. Na radionici u Varaždinu predstavljen je projekt IPA Floods-Varaždin 2017, a govorilo se o medicinskim odgovorima na velike nesreće, utjecaju klimatskih promjena na infrastrukturu, ali i sustavu veza u kriznim situacijama. Predstavljen je i projekt SEE URBAN kojemu je cilj izgradnja akcijske mreže urbane otpornosti u jugoistočnoj Europi, a kojeg je provodio UNDP-United Nations Development Programme. Moglo se također čuti i na koji način se PU Varaždinska uključila u kriznu situaciju poplave u susjednim državama. Posebna pažnja je posvećena ulozi Crvenog križa u kriznim situacijama. Na kraju svake radionice su se prezentirali i raspravili rezultati iz tri moguća scenarija kod utjecaja određene katastrofe, odnosno prijetnje. Rezultati scenarija su bili različiti, ovisno da li je prisutna podrška mreže partnera iz projekta SOLICRIS. - Kroz projekt se ukazalo na potrebu nadogradnje sustava civilne zaštite RH te nužno uvođenje pričuvnog komunikacijskog sustava i razvoja protokola – tvrde u VŽ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:50