LAŽNI PAPIRI

Varalice i ‘radno nesposobni’ mogli bi ostati bez plaće u MORH-u pa prijete tužbom

Jedan od najvećih skandala u Oružanim snagama državni bi proračun mogao stajati i nekoliko milijuna kuna
 Klarić/CROPIX

ZAGREB - U Oružanim snagama i Ministarstvu obrane dosad je otkriveno oko 50 djelatnih vojnih osoba koje su između 13 do 15 godina radno nesposobne, za što su mjesečno primale naknadu uz plaću. Gubitak radne sposobnosti nisu prijavili Personalnoj upravi MORH-a.

Sve vrijeme obavljali su redovne zadaće, a u vojnom sustavu nitko službeno nije znao da su radno nesposobni.

Jedan od najvećih skandala u Oružanim snagama državni bi proračun mogao stajati i nekoliko milijuna kuna.

Tko ih je skrivao?

Naime, nitko ne zna koliko je zapravo časnika dobilo uvjerenje o radnoj nesposobnosti, to nije prijavilo poslodavcu, a onda su godinama primali i plaću i naknadu na ime profesionalne bolesti. Mnogi od njih već su izašli iz sustava. No, u vojsci mnogi sumnjaju da se takva operacija prešućivanja vlastitog zdravstvenog stanja nije mogla odvijati bez znanja pojedinaca u Personalnoj službi.

Novo vještačenje

Usprkos činjenici da su neosporno krivi, a nakon što je donesena odluka da moraju ići na novo vještačenje, što bi moglo rezultirati njihovim izlaskom iz sustava, mnogi časnici ogorčeno se bore protiv takve odluke. Prema našim informacijama sudskom tužbom prijeti i brigadir Berislav Šipicki, koji je dobio uvjerenje da ne smije na teren i podizati teret teži od četiri kilograma, no to nije prijavio Personalnoj službi, a kasnije je postao zapovjednik hrvatskog kontingenta u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:36