EKSKLUZIVNO

Van Rompuy: Spremni smo vas prihvatiti kao slijedeću članicu EU

Ako Hrvatska održi ovaj ritam pregovaranja, postoje dobri izgledi da napredujete ubrzano. Postoje još produčja gdje postoji potreba za značajnijim napretkom, kao poglavlje o Pravosuđu

BRUXELLES - Prvi stalni predsjednik Vijeća Europske Unije, Herman Van Rompuy, stiže danas u svoj prvi posjet Hrvatskoj, nakon čega će posjetiti Srbiju i Kosovo. Tijekom boravka u Hrvatskoj Van Rompuy će se sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

- Ovom posjetom Hrvatskoj i regiji želim pokazati moju osobnu privrženost integraciji regije u Europsku Uniju. Snažno pozdravljam odluke Međuvladine konferencije od prošlog tjedna o otvaranju triju preostalih pregovaračkih poglavlja. Postoji još važan posao kojeg treba odraditi, ali nema sumnje da je značajan napredak već postignut - kaže Van Rompuy.

Prvi ste čelnik neke EU institucije koji posjećuje Hrvatsku nakon nekoliko godina. Je li ovo znak da je proces proširenja postao nepopularan i manje važan ?

- EU je u nekoliko navrata potvrdila privrženost procesu proširenja i europsku perspektivu Zapadnog Balkana. Ako se moj posjet doživljava kao simbol te potvrde, onda mi je drago. Europska budućnost regije ostaje ključna za stabilnost regije i namjera je da se jasno nastavi s procesom EU integracije što je efikasnije moguće. EU je spremna i voljna raditi s državama regije kako bi se unparijedio proces reformi.

Svi želimo vidjeti napredak na tom putu prema EU. Od ključne je važnosti da svi koji se žele priključiti EU pojačaju svoje napore u ispunjavanju postavljenih kriterija.

Hrvatski pristupni pregovori su otvoreni prije pet godina i nitko u EU još ne želi predvidjeti njihov kraj.

- Napredak u europskim integracijama prije svega ovisi od individualnih zasluga i učinka svakog kandidata. U tome je i ključ. Dogodio se značajan napredak upravo u proteklim tjednima i mjesecima i, ako se održi ovaj ritam, postoje dobri izgledi da Hrvatska napreduje ubrzo. Vi ste u jako dobroj poziciji da zaključite sva preostala poglavlja. Međutim, postoje još produčja gdje postoji potreba za značajniji napredak. Poglavlje 23 o Pravosuđu i temeljnim pravima ostaju takav slučaj. Sada nije vrijeme za opuštanje.

Što će hrvatsko članstvo donijeti EU ?

- Prije svega želim reći da i Hrvatska i ostatak regije pripadaju u EU. Dovoljan je pogled na europsku kartu kako bi vidjeli zašto je to tako. Što god se događa u regiji događa se i u EU. Proces proširenja je bio i bit će i dalje od koristi i za EU. Ona je već sada najveća gospodarska zona na svijetu, ali šire unutarnje tržište i nove gospodarske mogućnosti koje su se stvorile prijašnjim proširenjima povećale su europski prosperitet i konkurentnost. To će se nastaviti i kada Hrvatska i druge zemlje budu ušle u EU.

Kao što to vaša država jako dobro zna, pristupni proces je snažan motiv za reforme. Ideja iza politike proširenja EU je da se osigura da članstvo bude od obostrane koristi i za EU i za državu koja joj se priključuje. EU je spremna prihvatiti Hrvatsku kao novu članicu jer stvara obostranu dobit (win-win) za sve države.





Zapadni Balkan prioritet EU-a

Govorili ste kako je regija Zapadnog Balkana vrlo važna za EU. No, niste sudjelujelovali na prvom summitu lidera regije kojeg su sami organizirali na Brdu u Sloveniji.

- Regija Zapadnog Balkana je ključan prioritet za EU. Regionalna suradnja i djelotvorni dobrosusjedski odnosi su od ključne važnosti za europsku perspektivu regije. Uvijek sam pozdravljao sve inicijative koje promoviraju regionalnu suradnju. U tom kontekstu konferencija u Sarajevu, organizirana od strane španjolskog predsjedništva služi kao dokaz privrženosti EU prema regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:33