POSTIZBORNA DRAMA

UŽURBANI LOV NA GLASOVEPRIJE PRVE SJEDNICE SABORABandić pružio ruku HDZ-u,Karamarko dobiva još dva zastupnika?

‘Istina je da smo trenutačno bliži suradnji s HDZ-om’, potvrdili su jučer Bandićevi najbliži suradnici
 Damir Krajač/CROPIX

Uoči konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čelnik HDZ-ove koalicije Tomislav Karamarko dobio je, kako neslužbeno doznajemo, potporu Milana Bandića, čija stranka je osvojila dva mandata. Uz Bandićeve potpise koji bi uskoro trebali stići, Domoljubna koalicija navodno ima i formalnu potporu dva manjinska zastupnika - odmetnutog SDSS-ovca Mirka Raškovića i albanske predstavnice Ermine Lekaj Prljaskaj.

Preokret u petak

- Imamo 63 potpisa. To znači da i sa 15 zastupnika Mosta, za koje očekujemo da će nam se priključiti, imamo 78 mandata, što je iznad potrebne većine - tvrdi naš sugovornik blizak HDZ-u. Najbliži Bandićevi suradnici pak negiraju da je zagrebački gradonačelnik već stavio potpis za potporu Karamarku, ali priznaju da je “pružio ruku suradnje” Karamarku. Iz Bandićevih krugova prije desetak dana stigle su informacije da se obećao i jednom i drugom bloku, no da je sada ipak bliži koaliciji s HDZ-om i partnerima.

‘Jezičac na vagi’

- Pričekajmo još koji dan. No ono što smo predviđali, počelo se ostvarivati. Bandić će biti jezičac na vagi i na neki način to možemo tretirati kao da je pobjednik izbora - kaže naš sugovornik.

Informacije o Bandićevoj potpori Karamarku poklapaju se s informacijama koje su iz redova Domoljubne koalicije procurile nakon konzultacija na Pantovčaku. Tada je, podsjetimo, jedan od čelnika desne koalicije otkrio da raspolažu s više od 59 mandata, koliko je njihova lista osvojila na izborima, te istovremeno tvrdio da se ne radi samo o jednom mandatu više. Isti taj sugovornik posebno je naglasio da se upravo toga dana dogodio ključan preokret za Domoljubnu koaliciju kad je riječ o slaganju većine.

Sada drugi izvor otkriva još jedan djelić o pregovorima koje i desna i lijeva koalicija vode u tajnosti oko pridobivanja na svoju stranu izabranih zastupnika, iz čega se može zaključiti da je onaj ključni preokret bio Bandićeva podrška.

Sam Bandić i jučer je ponovio da se dva zastupnika njegove Stranke rada i solidarnosti “neće nikome prikloniti”.

- Nikome se nećemo prikloniti, ja se mogu jedino prilagoditi građanima i biti njima u službi i njima se prikloniti. Neka se oni priklanjaju meni - odgovorio je u svom stilu.

Znakovito je i da Bandić, kako je sam rekao, očekuje konstruktivnu raspravu bez puno tenzija i na današnjoj sjednici Gradske skupštine na čijem će se dnevnom redu naći i prvo čitanje zagrebačkog proračuna za 2016. teškog 6,8 milijardi kuna. Protiv prijedloga tog proračuna javno se izjasnio tek zagrebački SDP, dok se drugi klubovi poput HDZ-a i HSLS-a ostali poprilično suzdržani.

Karamarko ga nije želio

Karamarko je, kaže naš izvor, želio izbjeći potporu Milana Bandića. A budući da je prije izbora očekivao komotnu prednost pred SDP-ovom koalicijom, mislio je da mu ona i neće trebati. No, izborna noć u kojoj je HDZ dobio tek tri mandata više pretvorila je dojučerašnje nepoželjne partnere u poželjne.

- Nije Karamarko imao namjeru surađivati s Bandićem, ali sada mu i on treba ako želi postati mandatar i složiti Vladu - objašnjava naš sugovornik.

Da u Domoljubnoj koaliciji računaju na suradnju s Mostom, jučer je potvrdio i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

- Danas će Domoljubna koalicija poslati odgovore Mostu i očekujem da ćemo brzo uspostaviti suradnju sa 15 zastupnika Mosta. To će nam biti dovoljno za formiranje većine - odgovorio je jučer na novinarska pitanja. A na dodatno pitanje znači li to da imaju i potporu dva manjinska zastupnika, Kosor je rekao:

- Rekao sam da ćemo sa 15 zastupnika Mosta imati dovoljnu većinu, pa zaljučite sami.

Poziv svim manjincima

Time je dao do znanja da je Domoljubna koalicija zasad na svoju stranku uspjela dobiti barem još dva izabrana zastupnika - ili manjince Raškovića i Lejak Prljaskaj ili dva bandićevca, a možda i sve njih. Na izborima je desna koalicija osvojila 59 mandata i s Mostovih 15 su na 74, što znači da im nedostaju barem dva za vrlo tanku većinu od 76.

U Domoljuboj koaliciji su, međutim, uvjereni da će im, ako ih podrži Most, ubrzo pretrčati i neki manjinski zastupnici koji su dali potporu Milanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:47