BEZOSJEĆAJNOST

Uznemirujuća snimka iz Dalmacije koja je mnoge razljutila: ‘Sram vas bilo. Mogli ste pomoći, a ne snimati i podsmjehivati se‘

Na internetu se pojavilo puno komentara u kojima se kritizira osobu koja je snimila video
 Facebook

Na društvenim mrežama pojavila se uznemirujuća snimka na kojoj se može vidjeti gliser koji tone i skipera koji ga pokušava spasiti izbacujući morsku vodu iz plovila. Gliser na kraju snimke doista i potone.

Na internetu se pojavilo puno komentara u kojima se kritizira osobu koja je snimila video jer nije krenula pomoći nesretnom pomorcu i putnicima koji su nalazili na tonućoj jahti, nego je umjesto toga ostala na svom plovilu i snimala što se događa.

Jedan od onih koji su izrazili svoju zgroženost je i Dubrovčanin Nikša Smojver, vlasnik Obrta za pružanje usluga na plovnom objektu za iznajmljivanje. On je na Facebooku napisao sljedeće:

‘Nikad ili JAAAAKO RIJETKO nesto objavim i pišem po ovim društvenim mrezama, ali ovo sam morao jer se duuuugo bavim ovim poslom, znam kako je kad ti treba pomoć na moru i boli me ovakva nepravda. Nisam u nikakvim vašim "skiperskim" grupama, ali je evo došla do mene snimka i ne mogu doći sebi. Momku, iskusnom ili neiskusnom, nebitno. Nažalost, vjerojatno neiskusnom, se dogodio problem na brodu pa se nije uspio snaći na vrijeme.

Netko/"gazda" ga je ubacio da skipera jer IMA POLOZENO. Ali, sram da vas bude sve redom koji ste bili okolo, gledali, jos najgore od svega snimali što se događa. NITKO da nije uskočio i pomogao, vezao njegov brod za svoj da ne potone, okružili ga, pomogli sekati, stavili pajete da uspore potonuće, začepili prodor mora koji je vjerojatno bilo lako začepiti barem privremeno.

Nije se nasukao pa ima rupu u trupu... Koliko je ovo trajalo moglo se 100 stvari napravit i reagirat umjesto snimanja i podsmjehivanja. Da mu nitko barem goste nije preuzeo - NEVJEROJATNO. Vi se bavite turizmom... (...) Na moru se treba svakome pomoci, da je najgori neprijatelj. Čak mislim da bi vas trebalo goniti zakonski jer i zakon kaze da se MORA pomoći svakome u problemu na moru.

Mozda se sutra nekome od vas dogodi nesto slicno ne daj Boze i ocekujete da ce vam netko pomoci. Naravno da hoce, svatko normalan, odgojen i tko ima ikakve veze, znanja i postivanja prema moru. Ali nažalost jako je puno onih na moru koji veze nemaju o tradiciji, pravilima i najprije odgoju kako se odnosit i ponašat u ovakvim situacijama (...) Jos jednom, SRAMITE SE SVI REDOM koji ste se nasli u blizini. Da je reda i zakona svima bi vam trebalo oduzet dozvole za skipera ZAUVIJEK jer svi ste redom nula od čovjeka, a kamoli skiperi‘ - napisao je Smojver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:44