MISLI 21. STOLJEĆA U SABORU

UŽIVO Rasprava sve žešća: Kunst Milanoviću rekao 'budalo', šef oporbe tražio zaštitu

Milanović poručio: Vlada sramoti Hrvatsku! Odlazite! Kosor odgovara: Da je tako, ne bi me zvao Obama
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U Saboru se danas raspravlja o povjerenju Vladi Jadranki Kosor. SDP, uz potporu HNS-a, IDS-a, HSP-a i Laburističke stranke, traži da se premijerki izglasa nepovjerenje zbog sve teže gospodarske situacije, neprovođenja reformi te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike HDZ-a.

Prijedlog za iskazivanje nepovjerenja predsjednici Vlade svojim je potpisom podržalo 58 zastupnika, a za rušenje Vlade Jadranke Kosor potrebno je 77 glasova zastupnika.

Neposredno prije početka saborske rasprave predsjednik Sabora Luka Bebić zamolio je zastupnike da u raspravi ne iznose uvrede na račun premijerke, ali i zastupnika. - Rasprava može biti žustra, temperamentna, ali ne uvredljiva na osobnoj razini - rekao je Bebić.

- Nadam se da ćete prihvatiti naš prijedlog da raspišete izbore. Ali što prije, zaboga što prije! Hrvatska pod HDZ-om u ovom trenutku pati i narušava joj se međunarodni ugled! U slučaju HDZ-a to je pandemija koja je zapljusnula cijelu Hrvatsku. I Hrvatska iz tog stanja mora izaći. Ova Vlada sramoti Hrvatsku i treba otići! - oštre su poruke koja je danas u Saboru poslao šef oporbe Zoran Milanović obrazlažući njihov zahtjev da se premijerki Jadranki Kosor izlaga nepovjerenje. Njegova rasprava izazvala je čak 28 ispravaka netočnih navoda HDZ-ovaca. Na sjednicu je došao i bivši premijer Ivo Sanader, no nakon Milanovićeva izlaganja napustio je Sabor.

Milanović je nekoliko puta ponovio kako je Hrvatska postala talac unutarnjih sukoba u HDZ-u i takvo stanje mora prestati.

- Hrvatske je postala talac unutranjih sukoba HDZ-a i njihovog raskida državno pravnih i emotivnih odnosa sa bivšim premijerom - ocijenio je Milanović. Objasnio je kako SDP i njihovi partneri traže izglasavanje nepovjerenja premijerki jer je odgovorna za gospodarsku depresiju, neprovođenje reformi.

- I najvažnije ova Vlada na čelu s Kosor je izgubila svaku političku vjerodostojnost. Takvo stanje mora prestati - naglasio je Milanović. Podsjetio je kako se protiv najviših dužnosnika HDZ-a podižu se optužnice zbog sumnji u teški kriminal.

- U Hrvatskoj skoro godinu dana gledamo kako se steže obruč oko prakse jedne politike. Prakse da se država i javna imovina smatra kao nešto privatno. Protiv toga se moramo boriti. Pitanje je tko to može, a tko ne - rekao je.

Okomio se Milanović i na rezultate premijerkina nedavna posjeta Bruxellesu.

- Za mene je Kosoričin posjet Bruxellesu bio marketinški potez čiji su rezultati jedan zagrljaj i jedna hladna ocjena predsjednika Europske komisije koji je rekao da ne zna kada će Hrvaska završiti pregovore - ocijenio je.

Na gospodarskom planu, naglasio je, stanje u Hrvatskoj je loše jer je Hrvatska jedna od rijetkih država koja je u minusu i bilježi gospodarski pad.

- Govoriti o uspješni reformama i velikim rezultatima, da Hrvatska izlazi iz krize – to nije istina! - tvrdi Milanović.

- Za duboko podrivanje povjerenja ljudi u politiku je odgovoran HDZ stranka koja vlast obnaša 16 godina. Sve loše navike, sva korupcija su isključivo odgovornost te stranke. Ovo što se događa u Hrvatskoj je sramota! Ono što se događa sa dužnosnicima HDZ je također sramota, ali i realnost - istaknuo je Milanović.

Ironično je zaključio kako oporbu "veseli obrana“ Vlade kako se premijerka i cijela Vlada bore protiv korupcije argumetirajući to i brojnim zakonima.

- A neki od tih zakona doneseni su za vrijeme Sanadera - podsjetio je Milanović.

Smeta ga, rekao je pozivanje na međunarodne faktore i javnost koja pruža podršku predsjednici Vlade.

- Moral je sastavni dio politike. Šta radiš, tko te financira, odakle ti imovina, kako financiraš stranku, odakle milijuni kuna za kampanju, za automobile. Smatram da postoji ozbiljan moralni deficit u Vladi - kazao je šef SDP-a.

- Svojim unutarstranačkim sukobima paralizirate Hrvatsku. Vrijeme je da ovu zemlju vodi poštena i dobra vlast koja će spiječiti svaki korupciju u korjenu, a one koji za nju budu odgovorni biti će izbačeni naglavačke - zaključio je.





Predsjednik Sabora Luka Bebić nekoliko je puta upozorio Milanovića da ne vrijeđa i da se suzdrži "ekstremnih kvalifikacija“.

- Dva puta ste uvrijedili predsjednicu Vlade, jednom Vladu i HDZ. Dva puta ste diksreditirali moralnu komponetnu predsjednice Vlade - objasnio je Bebić.

- HDZ-ovci su na Milanovićevo izlaganje uzvratili kako je upravo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi marketinški potez i da im je bolje da se bave sukobima u SDP-u, a ne u HDZ-u.

- Nije točno, isticali su HDZ-ovci da u SDP-u nema korupcije navodeći riječke tržnice, aferu Daimler, i Bandića.

Odgovarajući na incijativu 58 opozicijskih zastupnika, premijerka Kosor je zahtjev za preispitivanjem njezine odgovornosti nazvala “uratkom” kojim se želi usporiti hrvatski ulazak u EU i započete reforme.

- Moramo odraditi posao do kraja. Nećemo posustati samo zato što netko želi da Hrvatska bude talac nečije nezasite želje za vlašću - rekla je premijerka Kosor za saborskom govornicom.

Dosadašnji mandat njezine Vlade ocijenila je vrlo uspješnim u sve tri točke koje je obećala u srpnju 2009. - gospodarski oporavak, završetak pregovora s EU i borba protiv korupcije.

- Obavili smo puno teškog posla, ali u tome nismo imali potporu SDP-a, ali nekih drugih oporbenih stranaka jesmo. Nije nam se dala podrška oko Arbitražnog sporazuma, mirovinskog zakona, radnog zakonodavstva… Protiv nas je provođena neviđena hajka i oko banalnih stvari kao što je spajanje uprava dviju ergela - nabrajala je Kosor.

Odbila je kritiku da njezina Vlada sramoti Hrvatsku. To je nazvala “nedostojnim”, a kao protuargumente navele je svoje susrete s američkim predsjednikom Obamom, mnogim europskim državnicima sve do ruskog premijera Putina.

- Da je tako mislio predsjednik SAD-a Obama, ne bi me pozvao u posjet - rekla je.

Ponovila je obećanje da će HDZ ustrajati na borbi protiv korupcije. Poručila je SDP-u da to učine i u svojem dvorištu, kao što to čini njezina stranka.

- Treba imati hrabrosti učiniti to u svojoj kući, ali kad se to približi njihovom dvorištu digne se velika furtutma. Prvo se hvali ministra unutarnjih poslova Karamarka, a onda ga se naziva špijunčinom - rekla je Kosor.

SDP-u je poručila da se u Saboru neće odlučivati o sudbini HDZ-u i njezine Vlade.

- Ovdje se neće suditi ni meni, ni Vladi ni koalicijskim partnerima, nego će to biti na izborima koje ćemo dočekati uzdignute glave - poručila je opoziciji Kosor. Na kraju je zamjerila opoziciji da namjerno izazivaju HDZ-ove koalicijske partnere kao bi srušili parlamentranu većinu.

- Ne sviđa mi se udar na koalicijske partnere koje se pokušava omalovažiti i izgurati iz koalicije. Na taj način podcjenjujete svoje buduće potencijalne koalicijske partnere - poručila je na kraju Kosor.





Replike, ispravci navoda, žestoke optužbe...pljušte između HDZ-ovaca i SDP-ovaca u raspravi o povjerenju premijerki i Vladi. Predsjednik Sabora Luka Bebić je neprestano apelirao da se ne koriste uvrede kako ne bi bio prisiljen dijeliti opomene. No, nakon "baražne paljbe“ SDP-ovaca i neprestanog traženja HDZ-ovaca da dijeli opomene Bebić je "popustio“ i prvu opomenu izrekao SDP-ovcu Željku Jovanoviću.

- SDP-ova konsttacija da HDZ-ova Vlada sramoti hrvatsku je istinita jer je HDZ Hrvatsku pretvorio u dioničko drušvo sa neograničenom mogućnošću pljačke. Za to imamo 40 miljuna kuna dokaza odnosno kuna isisanih za Fimi medije iz javnih poduzeća, a kojima su financirane stranačke potrebe HDZ-a. To je sramota za Hrvatsku! - bio je izravan Jovanović i zaradio opomenu. Neprestano HDZ-ovo odnosno Šeksovo upozoravanje Bebića o Poslovniku naljutilo je Milanovića.

- Ili vodite sjednicu ili ustupite mjesto potpredsjednicima Šeksu ili Jarnjaku! Oni vas stalno podučavaju kako ćete voditi sjednicu - rekao je Milanović.

HDZ-ove zastupnike posebno je naljutila tvrdnja SDP-ovca Gordana Marasa kako je "Hrvatska sinonim za nesposobnost i korupciju“.

- To je jedna klevetnička uvreda - uzvatio je Šeks.

- U Vladi Ive Sanadera bilo je 12 ministra koji su i u ovoj Vladi. Troje njih koji su danas ministri bili su držvani tajnici u Vladi Ive Sanadera. To znači da je 88 posto njih bilo u Vladi onoga kojeg ste u petak šetali po cijelom sabornici i prema kojem ste se ponašali kako da ćete mu dati 88 ruža - ironizirao je SDP-ovac Arsen Bauk.

- Ako želimo dobro Hrvatskoj i hrvatskim građanima - ostavka odmah - poručila je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Njezino izlaganje HDZ-ovac Vladimir Šeks nazvao je "klevetničkim nasrtajem prožetom mržnjom i pakošću“.

Marina Jurjevića (SDP) naljutile su izjave premijerke iz gostovanja na radiju kako je situacija u Hrvatskoj više nego dobra, dapače odlična.

- Vi kao da ste na čelu neke sekte koja vjeruje u nešto u što nitko drugi ne vjeruje niti to vidi. Kad istražite aferu Brodosplit onda ću Vam vjerovati - poručio je Jurjević.

Na premijerkinu rečenicu "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što", reagirao je laburist Dragutin Lesar.

- Ne morate davati sve za Hrvatsku, dovoljna je ostavka - rekao je.

Nakon toga je Milanović prokomentirao Sanaderovu izjavu da će "teško glasati protiv parlamentarne većine koju je osobno stvarao".

- Poručio vam je da možete mirno spavati - rekao je Milanović.

Andrija Hebrang (HDZ) je nabrajao zbog čega nije dobro da se na šest mjeseci zaustave sve veće aktivnosti u zemlji zbog izvanrednih parlamentarnih izbora. Dodao je da su premijerki dodijeljene razne nagrade za međunarodnu humanost. Tako je želio opovrgnuti da je Kosor izblamirala Hrvatsku.

Istaknuo je da nije u redu da SDP baš sada traži rušenje Vlade kada je EU otškrinula vrata Hrvatskoj te kada je zemlja počela izlaziti iz krize. Uslijedio je žestok odgovor SDP-a.

- Nije točno da za to nije trenutak. Javnost je izgubila povjerenje u ovu Vladu koju brani čovjek koji je javno rekao kako Sanader laže kada kaže da je otišao zbog Slovenije pa je dodao da je on izmislio tu laž - rekao je Nenad Stazić (SDP).

Hebrang je odgovorio: - Stazić koji me ispravljao, laže da ja lažem da je Sanader lagao. Tada sam rekao da to mislim, a ne da tvrdim da je to tako.

Za raspravu se prijavilo 50 zastupnika, a obzirom na brojne replike, vrlo je vjerojatno da će se o povjerenju Vladi glasovati tek krajem dana.

Dok je Milanović pozivao HDZ-ovce da vrate gradske stanove sirotinji, Boris Kunst mu je dobacio da je budala. Šef oporbe zatražio je od predsjedavajućeg Sabora Josipa Friščića da intervenira.

- Psuje i prostači u Saboru. Morate to spriječiti – upozoravao je Milanović.

Saborsku raspravu pratite na Jutarnjem.hr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:34