OPASNOST OD POPLAVE

UZBUNA U KARLOVCU Mrežnica i Korana nemilosrdno rastu: Vojska počela graditi zečje nasipe

Situacija je kritična. Na terenu je raspoređeno 100 vojnika te su u pripravnosti i brane kuće
Rajevo Selo, 080714.Zbog velikih kisa koje su dovele do rasta vodostaja Save u Rajevom Selu je zapocela izgradnja zastitnog nasipa.Mjestani i radnici na javnim radovima postavljaju vrece s pijeskom na privremeni nasip ispred starog nasipa koji je pukao priilikom nedavne poplave i jos uvijek nije saniran.Na fotografiji: radnici pune vrece s pijeskom za nasip.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

KARLOVAC- Zbog daljnjeg rasta Mrežnice i Korane u Gornjem Mekušju je počela preventivna izgradnja zečjih nasipa kako voda ne bi potopila kuće u tom naselju, javlja Radio Mrežnica.

Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda poručila je putem Radio Mrežnice kako su Kupa i Dobra u gornjem vodostaju u opadanju, te da će vrhunac vodostaja u Karlovcu dosegnuti tijekom dana.

Za razliku od njih, Korana i Mrežnica rastu u svom gornjem slivu pa će one rasti i tijekom večeri, zbog čega se u Mekušju i grade nasipi.

- Zečjim nasipima ćemo braniti od poplave stanovnike na najnižem području. Tu je nedovršen sustav obrane od poplave zbog čega se sada trpaju vreće s pijeskom kako bi se pomoglo ljudima i pružila im se adekvatna zaštita - rekla je Željeznik.

Iako se tijekom vikenda očekuje smirivanje vremena, to se neće tako brzo odraziti na vodostaj.

- Oni ovise o kiši koja će večeras pasti - dodao je Željeznjak.

Kupa je, inače, u Karlovcu u 9 ujutro prešla razinu od 700 cm zbog čega je proglašeno redovno stanje obrane od poplave. Prema pisanju kaportal.hr-a trenutno se nalazi na 720 cm pa su problemi s izlijevanjem prisutni na širem karlovačkom području.

Vodostaj rijeke Korane blizu je 700 cm, te su na njoj već proglašene redovne mjere.

Pomoć u obrani od poplave na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije od danas pružaju pripadnici Oružanih snaga RH, temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), priopćilo je Ministarstvo obrane.

Odluku je temeljem zahtjeva DUZS-a donio ministar obrane Ante Kotromanović, a pomoć će pružati 350 vojnika.

Tijekom današnjeg dana na područje Karlovačke županije upućeno je sto pripadnika Oružanih snaga u sklopu Namjenski organiziranih snaga, dok će preostalih 250 pripadnika OS RH na područje Sisačko-moslavačke županije biti upućeno sutra, navodi MORH dodajući da će daljnji angažman vojske na terenu ovisit će o procjeni DUZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:39