SLETIO U SPLIT I OŠTETIO ZRAKOPLOV

Uzbuna na nebu: Leteći za Split Nijemac dignuo NATO-ove borbene avione!

Uzbuna je dignuta u zapovjedništvima ratnog zrakoplovstva triju zemalja i Glavnom zapovjedništvu Južnog krila NATO-a u Napulju
 Goršić/CROPIX

Pilot ultralakog aviona Cirrus SR 22 u nedjelju je prouzročio uzbunu u zapovjedništvima ratnog zrakoplovstva triju zemalja i Glavnom zapovjedništvu Južnog krila NATO-a u Napulju.

Njemački državljanin u dobi od 58 godina sa 43-godišnjom je suputnicom to prijepodne poletio iz njemačke pokrajne Thüringen.

Pokvareni uređaji

Nakon ulaska u zračni prostor Austrije, a poslije i Slovenije nije se odazvao na pozive zračnih kontrola tih zemalja kako bi prijavio let. Austrijske vlasti alarmirale su svoje zračne snage i u lov su krenula dva borbena aviona Eurofighter. No, njemački se pilot nije obazirao na njih, nego je produžio prema Sloveniji. Kada je ušao u njezin zračni prostor, aktiviran je znak za uzbunu u talijanskoj vojnoj bazi blizu grada Ferrare.

Podignuta su dva Eurofighetra koja su krenula prema Sloveniji. Naime, Italija je u sklopu NATO-a zadužena za nadzor slovenskog zračnog prostora. Iako su avioni iznad pokrajine Romagne probili zvučni zid, nisu sustigli njemački aviončić. On je do njihova dolaska već ušao u Hrvatsku. Na radarima u Hrvatskoj je avion, čiji pilot dotad ni nakon više od tri sata leta nije odgovarao na pozive, primijećen oko 13.30 sati. No, dežurni par MiG-ova 21 na Plesu nije krenuo u presretanje. Kako nam je rekao glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić, zapovjedništvo HRZ-a od NATO-a je dobilo uputu RS5, odnosno “spremni za polijetanje u pet minuta”. Piloti su sjeli u avione, ali nisu poletjeli.

Oštetio avion

Nakon sat vremena pilot je sletio u Splitu i pritom manje oštetio avion. Policiji je objasnio da se nije javljao zbog kvara na uređajima. Naknadno je dobio jednogodišnju zabranu letenja u Hrvatskoj. U MORH-u tvrde da zapovjed za polijetanje MiG-ova nije stigla jer su u NATO-u procijenili da se pilot ne ponaša sumnjivo te da mu je odredište zaista Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:41