VIŠE SE NEĆE PROIZVODITI CIJEVI

Uzbuna među radnicima Željezare Sisak: U tijeku je demontiranje postrojenja valjaonica

Navodno je CMC prodao strojeve obiju valjaonica američkim kupcima koji će valjaonicu šavnih cijevi montirati u SAD-u, a valjaonicu bešavnih cijevi u Meksiku.
ARHIVA:Sisak,010712.U Zeljezari Sisak pocela je demotianje strojeva u Valjaonici besavnih cijevi, koji su prodani kupcima u SAD-u. To znaci da se u Sisku dugo vremena vise nece proizvoditi cijevi. Na slici: Valjaonica besavnih cijevi u vrijeme pune proizvodnje.Foto: Mate Piskor
 Mate Piškor

SISAK - Mjesec i pol dana nakon prodaje sisačke željezare talijanskoj tvrtki Danielli, odnosno ABS željezari u Udinama, bivši radnici Željezare Sisak su u panici. Siskom se, naime, pronijela vijest kako je u tijeku demontiranje postrojenja valjaonica šavnih i bešavnih cijevi, mehaničke radionice i nekih drugih postrojenja.

Kako će proizvoditi cijevi ako će hala VBC-a biti prazna, bez strojeva, pitaju se u Sisku i kada će uopće početi bilo kakva proizvodnja ako će samo demontaža trajati više od pola godine, pitaju se radnici. Šefovi sindikata metalaca u bivšoj Željezari, Predrag Abramović i Mato Somić potvrdili su nam vijest da se strojevi iz Željezare demontiraju i odvoze. Navodno je CMC prodao strojeve obiju valjaonica američkim kupcima koji će valjaonicu šavnih cijevi montirati u SAD-u, a valjaonicu bešavnih cijevi u Meksiku.

Čak se u Sisku traže majstori iz obiju valjaonica koji će najprije oba postrojenja u Sisku razmontirati, te ih potom montirati i osposobiti za rad u SAD-u i Meksiku. Što su onda Talijani kupili od CMC-a?, pitamo Abramovića i Somića. - Kupili su čeličanu, te zemljište, infrastrukturu i hale obiju valjaonica. Njih za sada zanima samo čeličana, najavili su da će proizvoditi specijalne vrste čelika, takozvani legirani čelik.

Sadašnje stanje postrojenja to ne osigurava, te će morati dodato investirati i u čeličanu. Da li će osim čelika proizvodii cijevi, ili nešto drugo ne zna se, ali će ako tako bude Talijani u željezaru morati puno investirati, a to će trajati i duže od godinu dana, baš kako je najavio član Uprave Grupe Danielli Alesandro Brussi, koji je odmah nakon kupnje Željezare Sisak rekao je kako oni još nemaju gotov plan proizvodnje u Sisku. “ Željezara, kakva je danas, ne omogućuje proizvodnju proizvoda kakvi nama trebaju. Dakle, potrebno je investirati, a proći će i godina dana do početka proizvodnje”, izjavio je Brussi.

Član Uprave željezare ABS Udine, Ivica Grgić, pojasnio nam je kako za sada, dok se ne dovrši strateški i operativni plan razvoja i rada obiju željezara tvrtke ABS, one u Udinama i ove u Sisku, ne može reći koliko će morati uložiti u opremanje i modernizaciju postrojenja u Sisku, hoće li to biti 30 ili 70 milijuna eura, što će se proizvoditi, koliko će ljudi zaposliti. - Odgovore na to pitanje znat ćemo za nešto više od mjesec dana kada završimo sve studije i projekte koje trenutno radimo. Mogu vam jedino sa sigurnošću reći da ćemo od dviju ABS-ovih željezara, one u Udinama i ove u Sisku stvoriti najveće proizvođače specijalnih čelika u Europi.

Ivica Grgić obećao je hrvatskoj javnosti predočiti sve planove vezane uz Željezaru Sisak čim budu dovršeni. On je opovrgnuo navode da proizvodnja u Sisku neće krenuti prije godinu dana. - Ne bismo mogli tako dugo čekati, to bi bio veliki gubitak. Proizvodnja će krenuti puno prije, rekao je Grgić. Nije ništa rekao o cijevima, valjaonicama i planovima proizvodnje bilo čega drugog osim čelika.

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić također nema informacija o planovima novih vlasnika Željezare. I do njega su doprle vijesti kako se u Željezari demontiraju strojevi. - Ne znam što se događa, no pravo je pitanje: ako se u Sisku neće proizvoditi cijevi, a skoro vrijeme sigurno neće, kako će onda te cijevi izvoziti i čemu onda predstava o ukidanju antidampinških carina za cijevi u Sisku, čime kao velikim svojim postignućem mašu premijer Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, pita Pintarić.

Prema informacijama koje su objavljene na službenim stranicama američkog CMC-a, ta je tvrtka talijanskoj grupi Danielli prodala Željezaru Sisak za 30,5 milijuna dolara. Odmah po kupnji objavljeno je da su Talijani zainteresirani prije svega za čeličanu, a potom i valjonicu cijevi, nakon čega su željezarini sindikati ozračunali da će posla biti za oko 150 radnika u čeličani i oko 400 u valjaonici cijevi. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će posla u ABS Željezari Sisak biti za oko 150 radnika, koliko treba za rad čeličane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:43