NOVA CEREMONIJA

UZ LENTE I POČASNU GARDU I 25 PLOTUNA ZA PREDSJEDNICU! Otkriveni novi detalji inauguracije

Priliku da režira svečanost njezine predsjedničke inauguracije dobio je Krešimir Dolenčić
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović – ako je suditi po pripremama za njezinu inauguraciju – za sada čvrsto ide stopama Franje Tuđmana. Osim što je najavila povratak predsjedničke lente i počasne garde, izvjesno je da će na početku svečanosti polaganja prisege biti ispaljeno 25 počasnih plotuna, javlja Slobodna Dalmacija.

Uz to, priliku da režira svečanost njezine predsjedničke inauguracije dobio je Krešimir Dolenčić, poznati hrvatski redatelj, koji je i isti posao obavio i za prvog hrvatskog predsjednika na njegovoj inauguraciji 1997. godine.

– Tada su izbori bili na ljeto i morali smo se boriti s vrućinom od 38 stupnjeva. Sada je zima i to će biti novi izazov – kaže za “Slobodnu” Dolenčić, koji drži da bi inauguracija trebala biti slika Hrvatske koju će oko kamere s Markova trga odaslati u svijet.

Dolenčić, koji je, uz svoj rad u teatru i na svjetskim pozornicama, režirao i vojne parade na Jarunu u povodu Dana državnosti 1995. i 1997., kao i Tuđmanov sprovod 1999., podsjeća da je na inauguraciji 95 posto sadržaja određeno protokolom.

– Nema tu puno prostora za neka iznenađenja ni spektakl. Glavni protagonisti su zadani, a naš će posao biti angažirati najbolje ljude koji imaju iskustva s nastupima na otvorenom da upotpune ovu svečanost – kaže Dolenčić.

Za sada se još ne zna hoće li počasni plotuni biti ispaljeni s Medvedgrada, kako je bilo u Tuđmanovo doba, a organizatori ne otkrivaju i koji će zbor otpjevati “Lijepu našu”.

Prije pet godina na inauguraciji Ive Josipovića trebala je nastupiti Zagrebačka filharmonija, ali je zbog hladnoće njezin nastup otkazan. Hrvatsku himnu izveli su akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” i dječji zbor “Zvjezdice”, a pozornica je bila ukrašena s 300 amarilisa. Josipović nije angažirao redatelja, a scenografiju su potpisali Ivica Propadalo i Saša Šekoranja.

Stjepan Mesić je 2005. za redatelja je angažirao Ozrena Prohića. I Mesićeva i Josipovićeva inauguracija stajale su oko 600 tisuća kuna, u što su bili uključeni i troškovi smještaja i dolaska stranih državnika i izaslanstava koji su prisustvovali svečanosti.

Tranzicijski tim Kolinde Grabar-Kitarović objavio je da ovogodišnja inauguracija također neće prijeći taj iznos. Za usporedbu, inauguracija Baracka Obame 2013. godine koštala je 1,24 milijuna dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Još nije poznato tko sve dolazi na inauguraciju

Za sada se još ne zna tko će od svjetskih državnika prisustvovati inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović. Prije pet godina Ivo Josipović ugostio je 10 predsjednika: Mađarske, Bugarske, Slovačke, Poljske, Slovenije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Na prvoj Mesićevoj inauguraciji bilo je 12 šefova država i čak 71 strano izaslanstvo. Među njima bila je i šefica američkog State Departmenta Madeleine Albright, češki predsjednik Vaclav Havel, turski predsjednik Suleyman Demirel, te njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Predsjednička inauguracija kroz godine

Josipovićeva inauguracija 2010.

– scenografi Ivica Propadalo i Saša Šekoranja

Mesićeva inauguracija 2005.

– redatelj Ozren Prohić

Tuđmanova inauguracija 1997.

– redatelj Krešimir Dolenčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13