SDP BOJKOTIRA GLASANJE

Utvrđeni kandidati za novo peteročlano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

U SDP-u su nezadovoljni što po novom Zakonu o spriječavanju sukoba interesa buduće Povjerenstvo ima ovlasti uvida u bankovne račune dužnosnika što smatraju protuustavnim
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Saborski Odbor za izbor i imenovanje danas je utvrdio konačnu listu kandidata za novo peteročlano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Od 11 kandidata koji su bili na razgovoru prije gotovo dva mjeseca, te nakon provedene sigurnosne provjere drugog stupnja, na završnoj listi našlo se deset imena. Sabor će o kandidatima odlučivati sutra tajnim glasanjem, zadnjeg dana kada istječe rok za njihov izbor.

Na današnjoj sjednici nije bilo zastupnika SDP-a, a iz najveće opozicijske stranke najavili su i da će sutra bojkotirati glasanje. U SDP-u su naime nezadovoljni time što po novom Zakonu o spriječavanju sukoba interesa buduće Povjerenstvo ima ovlasti uvida u bankovne račune dužnosnika što smatraju protuustavnim.

Također, SDP protestira i zbog toga što nije prošao njihov prijedlog da se Povjerenstvo treba izglasati dvotrećinskom većinom, odnosno 102 glasa, nego je prošao prijedlog vladajućih da je za nove članove dovoljna natpolovična većina svih zastupnika, odnosno 77 glasiva zastupnika.

Predloženi kandidati su pravnice Sanja Lozančić i Dora Rešetar, ujedno kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva te socijalna pedagoginja Irena Šupić, ekonomist Rajko Kneklin, politologinja Jadranka Kolarević te pravnice Danja Budimiri, Diana Dulibić Vlahov, Dinka Prce, Željka Žokali te pravnik Robert Jambrović.

Polovica kandidata zaposleni su ili u Saboru ili u lokalnoj i državnoj upravi. Može se postaviti pitanje kako će oni na objektivan način procjenjivati sukob interesa dužnosnika koji su im do jučer bili nadređeni, posebno ako se nakon pet godina u Povjerenstvu ponovno žele vratiti na isti posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:12