PRESUDA

Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama

Sabor izmjene zakona nije donio potrebnom većinom glasova pa zakon prestaje važiti 15. srpnja

ZAGREB - Na prvoj sjednici ove godine, održanoj jučer, Ustavni sud ukinuo je izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama zato što ih Sabor u prosincu nije donio potrebnom većinom glasova. Zakon će prestati važiti 15. srpnja dokad je Ustavni sud pružio mogućnost Saboru da ponovno odlučuje o zakonu kako ne bi nastala pravna praznina.

Ocjenu ustavnosti pokrenuo je Transparency International Hrvatska, smatrajući da je riječ o organskom zakonu koji razrađuje jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na informaciju, stoga treba biti izglasan sa 77, a ne sa 73 glasa s koliko je donesen. S tim se složio i Ustavni sud.

Dvostruko pravo manjina

Iako se u javnosti očekivalo da će Ustavni sud konačno odlučiti o ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika, koji reguliraju tzv. dvostruko pravo glasa manjina, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je da će Ustavni sud o tome prvo organizirati stručnu raspravu 11. travnja.

Zakon o pomilovanju

Većinom glasova odbijeni su prijedlozi za ocjenu ustavnosti Zakona o pomilovanju, ali je preporučeno da se više ne objavljuju osobni podaci onih kojima je predsjednik države odbio molbu za pomilovanje. Što se tiče objave osobnih podataka pomilovanih, suci su zauzeli stav da to nije zadiranje u privatnost jer postoji legitiman interes javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:11