SREĐIVANJE RAČUNA PRED IZBORE

Ustavni sud ukinuo dvostruko pravo glasa manjinama. Srbima tri mjesta, ali svima, ne samo Pupovčevima

Ustavni sud ukinuo je kao neustavne odredbe Ustavnog zakona o manjinama iz lipnja prošle godine kojima se manjinama ispod jedan i pol posto sudjelovanja u stanovništvu pored općeg prava glasa jamči i posebno biračko pravo u ukupno pet zastupnika, a samo Srbima se jamči najmanje tri zastupnika ali isključivo na temelju općeg prava glasa.

Za Ustavni sud najspornija je ta odredba da Srbi na temelju isključivo općeg glasa dobivaju zajamčena mjesta u Saboru. Dok Sabor ne donese nova izborna rješenja za manjine Ustavni sud je naložio da se primijenjuju izborna pravila za manjine koja su i do sada vrijedila na parlamentarnim izborima od 2000. do 2007. godine.

To znači da ako Sabor do skorih parlamentarnih izbora ne donese nova pravila za manjine, sve nacionalne manjine će na izborima birati kao i do sada.

To, pak, znači da neće biti dvostrukog prava glasa za male manjine, niti će Srbi glasati samo na temelju općeg prava glasa, nego će svi pripadnici kao i do sada odlučivati hoće li glasati za svog manjinskog ili 'građanskog' predstavnika.

Srbi će po toj staroj varijanti imati tri zastupnička mjesta, a ostale manjine pet, i svi će glasati u posebnoj izbornoj jedinici.

Također je Ustavni sud kao neustavnu proglasio i odredbu po kojoj je Srpsko narodno vijeće u Ustavnom zakonu o manjinama dobilo ekskluzivno pravo da bude isključiva koordinacija srpskih manjinskih vijeća u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34