PRAVO I PRAVDA

Ustavni sud odlučuje o vjeroučitelju: Diskriminiran jer se oženio nakon razvoda

Ustavni će sud prvi put javno raspravljati o tužbi nekog građanina, dosad se tako ocjenjivala ustavnost zakona

ZAGREB, RIJEKA - Slučaj vjeroučitelja Petra Travaša uskoro će na raspravu na Ustavni sud, a to što se o ustavnoj tužbi nekog građanina raspravlja na javnoj sjednici je presedan. Do sada se na otvorenim sjednicama raspravljalo isključivo o prijedlozima ocjene ustavnosti zakona, a ne o pritužbama građana zbog kršenja njihovih prava.

Izgubio licencu

U petak, 8. travnja, za kada je zakazana sjednica, ipak se neće donijeti presuda. Riječ je, zapravo, o stručnoj raspravi u kojoj će sudjelovati sve zainteresirane strane u postupku. Slično kao kad je lani Ustavni sud raspravljao o kriznome porezu. Bivši vjeroučitelj Petar Travaš prije pet je godina izgubio posao na Hotelijersko-turističkoj školi i Gimnaziji u Opatiji zato što se nakon razvoda ponovno oženio. Međutim, prvi je brak sklopio u crkvi pa on faktički još vrijedi. Barem za Katehetski ured Katoličke crkve, koji je Travašu 31. kolovoza 2006. godine ukinuo kanonski mandat, odnosno zabranio mu predavanje vjeronauka. Kako je izgubio crkvenu “licencu”, škole su mu dale otkaz i ostao je bez posla.

U sporu protiv škole

Crkva je Travaša opozvala uz obrazloženje da se vjeroučitelj po kanonskom pravu mora odlikovati pravim naukom i svjedočenjem kršćanskog života. Pojednostavljeno, dobio je otkaz zbog “nemoralnog života”. Nakon otkaza vjeroučitelj se svagdje obraćao za pomoć, smatrajući da mu je povrijeđeno ustavno pravo na rad i da je diskriminiran zbog bračnog statusa. Pisao je tadašnjem predsjedniku Mesiću, saborskom Odboru za ljudska prava, Ministarstvu obrazovanja...

Škole su se pravdale da su mu morale dati otkaz nakon što mu je Crkva opozvala vjeroučiteljski mandat jer su se morale pridržavati međunarodnog ugovora sklopljenog između Svete Stolice i Hrvatske.

Kako nije bilo mogućnosti njegova zapošljavanja na drugom radnom mjestu, otkazale su mu ugovor o radu.

Travaš nije mogao tužiti Crkvu iako je ona ta koja mu je zabranila da radi. Stoga je krenuo u spor protiv škola. Shvatio je da mu je Crkva zauvijek zatvorila vrata pa se u međuvremenu upisao na Strojarski fakultet. Sada je na završnoj godini.

Velika nepravda

O cijelom slučaju danas 36-godišnji Travaš ne želi govoriti jer je sudski spor još u tijeku. Iz njegovih dosadašnjih istupa jasno je, međutim, kako smatra da mu je učinjena velika nepravda i stoga sudskim putem traži zadovljštinu.

Na raspravu 8. travnja uz Travaša su pozvani i predstavnici Hotelijersko-turističke škole u kojoj je nekad radio kao vjeroučitelj, predstavnici Ministarstva obrazovanja i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Ugovor sa Svetom Stolicom iznad je hrvatskih zakona

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik tada je utvrdila da ponašanje škola ipak predstavlja diskriminaciju temeljem bračnog i obiteljskog statusa. No, istodobno je upozorila na snagu ugovora potpisanog sa Svetom Stolicom, koji je pravno iznad hrvatskih zakona. Postavila je načelno pitanje o usklađenosti međunarodnih ugovora s Ustavom. Upozorila je i da Ustavni sud nema nadležnost preispitivati ustavnost potpisanih među-

narodnih ugovora te da ne postoji ni sustav kontrole ustavnosti međunarodnih ugovora prije njihove ratifikacije.( V. R. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:42